Rubriky
Zprávy

Pískovce si připomínají 125. výročí ohleduplného lezení

České Švýcarsko, 19. 3. 2013 – Pískovcová oblast Českého Švýcarska si v březnu připomíná 125. výročí prvního sportovně motivovaného výstupu na pískovcovou věž. Jedná se také o první doložený sportovní výstup na pískovcovou věž v Čechách [1]. Výstup provedla v roce 1888 trojice Carl Beck [2], Siegfried Conrad a Friedrich Meuer, kteří bez tehdy běžně užívaných umělých pomůcek, kterými byly například cepíny, zdolali pískovcovou skalní věž nad Gabrielinou stezkou v oblasti Hřenska. Ta posléze obdržela jméno Beckstein (Beckův kámen) právě po propagátorovi čistého lezení Carlu Beckovi, později byla zvána také Pevnost [3].

“Předchůdci dnešních lezců si již brzy začali sami uvědomovat, jak moc jsou zdejší pískovce zranitelné, proto pro jejich ochranu formulovali nejprve nepsaná a později také závazná pravidla,” říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Velice si proto vážíme dobrých vztahů s jejich následovníky, zejména pak s Českým horolezeckým svazem. Respektování dohodnutých pravidel umožňuje lezení i dnes, bez toho, aby trpěla příroda národního parku.”

Na území národního parku se nachází stovky věží a masívů, které jsou lezcům k dispozici [4]. Výstup na řadu z nich je však možný pouze od července do února, a to zejména s ohledem na rušení v době, kdy zvířata vyvádějí mláďata. Z tohoto ohledu je také Beckstein velmi citlivou lokalitou, neboť na něm hnízdí zvláště chráněný sokol stěhovavý.

“Úroveň spolupráce s národním parkem považujeme za velice dobrou a rádi se na některých činnostech při ochraně přírody také aktivně podílíme,” říká Jan Pleticha předseda oblastní vrcholové komise z Českého horolezeckého svazu, a dodává: ”Naši lezci díky dobré komunikaci a osvětě mají pro dočasná omezení kvůli hnízdění pochopení a respektují je.”

Výročí výstupu na Beckstein však nezůstane bez oslavy. Správa národního parku České Švýcarsko připravuje v letních měsících ve spolupráci s oblastní vrcholovou komisí Labské pískovce při Českém horolezeckém svazu slavnostní akci pro veřejnost na jiném místě v národním parku. O termínu konání této akce bude veřejnost informována prostřednictvím internetových stránek správy parku www.npcs.cz i prostřednictvím médií.

Poznámky:
[1] Zdroj: Helmut Weigel, čestný člen ČHS; – zpět k textu –
[2] Carl Beck (1816 – 1897): Lezení se začal věnovat teprve od svých 60 let, v oblasti Českosaského Švýcarska vykonal řadu prvovýstupů. Byl propagátorem tzv. čistého lezení bez v tehdejší době běžně užívaných podpůrných pomůcek a technik (např. cepíny, vysekávání chytu a stupů, žebříky apod.). Dva roky před svou smrtí měl pád v saském Rathenu, při kterém utrpěl těžká vnitřní zranění. Poté lezení zanechal a skály navštěvoval již jen jako turista; – zpět k textu –
[3] Při vydání prvního horolezeckého průvodce pro Labské pískovce byli jeho vydavatelé v roce 1950 nuceni přejmenovat věž z Beckstein na Pevnost, německé názvy v této době nebylo možné publikovat; – zpět k textu –
[4] Podmínky pro lezení na území národního parku a vyhrazené lezecké objekty uvádí Návštěvní řád NP České Švýcarsko, viz http://www.npcs.cz/zakony-vyhlasky ; – zpět k textu –

Odkazy:

  • Text p. Helmuta Weigela vydaný ke 100. výročí výstupu na Beckstein, zveřejněno na serveru cs.euroclimbing.com
  • Text p. Zdeňka Kropáčka na cs.euroclimbing.com s bližším popisem oslav 100. výročí výstupu na Beckstein (pozn. Správy NP: V té době byla možná březnová oslava přímo v terénu, neboť na věži ještě nesídlili sokoli.).

Zdroj: www.npcs.cz