Rubriky
Zprávy

Nový regionální výrobek v Českém Švýcarsku

med a včelý voskNové včelí výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko“ regionální produkt
S příchodem jara do Českého Švýcarska proběhlo v Krásné Lípě již 5. kolo certifikace regionálních výrobků a mezi výrobky se značkou „Českosaské Švýcarsko regionální produkt“ tak nyní patří: „Apiprodukty Ze Špičáku“, což je včelí med a včelí vosk, obojí 100% přírodní látka produkovaná včelstvy chovanými tradičním způsobem na svazcích varnsdorfského Špičáku.

Certifikát získala mladá včelařka Štěpánka Dlouhá, která navazuje na rodinnou včelařskou tradici a svými novými nápady zejména s voskovými odlitky se snaží přiblížit veřejnosti včelařství, jako jednu z tradičních činností tohoto regionu.

Včelí vosk Ze Špičáku: Výrobkem jsou voskové odlitky s regionálními motivy sloužící jako drobná voňavá upomínka na region Českosaského Švýcarska (ledňáček, roubená chalupa, Mariina vyhlídka). Mohou být kdykoliv roztaveny a využity v domácnosti (např. při výrobě domácí kosmetiky, voskování dřevěného nábytku či bot, výrobě svíček apod.). Detaily každého výrobku jsou dodělány ručně.

Včelí med Ze Špičáku: je med, který svými chuťovými i vizuálními vlastnostmi výborně charakterizuje kraj, odkud pochází a neomezuje se na jednodruhové zastoupení nektaru a pylu, jak tomu bývá u medů ze zemědělsky vyžívaných oblastí.

Oba výrobky je zatím možné koupit v informačním středisku s Krásné Lípě, na letní sezónu se výrobky rozšíří i do ostatních infocenter v regionu, které nabízejí i ostatní regionální certifikované výrobky.

Další kolo certifikace proběhne nejdříve na podzim 2013 podle přihlášených zájemců. Zájemci se ale mohou hlásit průběžně, podrobné informace najdou na www.ceskesvycarsko.cz, nebo u koordinátora značky:jarmila.judova@ceskesvycarsko.cz, tel.: 775 552 790

České Švýcarsko o.p.s.
Křinické nám. 1161/10
Krásná Lípa 407 46
Tel: +420 412 383 000
www.ceskesvycarsko.cz