Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Do Děčína na zámek za dětskými prohlídkami

plakat_detska-prohlidka_jarni-prazdninyUL2013Pokud jste při návštěvě památek měli někdy pocit, že hrady a zámky nejsou pro menší děti, pak jste určitě ještě neabsolvovali dětskou prohlídku na děčínském zámku. Ta je totiž ušita dětem doslova na míru. Malý návštěvník zde není vnímán jako jako doprovod dospělého, ale právě naopak. Primární je zážitek dítěte, zatímco dospělí jen pomáhají či napovídají. Účastníky také nevede po zámku klasický průvodce, nýbrž opravdová komtesa, která zde pobývala v první polovině 19. století. Proto může děti vzít na cestu proti proudu času. Malí návštěvníci během ní nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem se všeho nejraději hrají, a proto se celou prohlídkou jako červená nit line zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až v poslední místnosti.

Dětský program nabízí děčínský zámek pouze o prázdninách. Ovšem nikoli jen o velkých letních, nýbrž v průběhu celého roku. „Mnoho dětí o malých prázdninách odjíždí pryč, ale mnoho naopak zůstává doma. Doufáme, že jim náš nový program poslouží jako zpříjemnění volných chvil,“ říká ředitelka děčínského zámku Iveta Krupičková. Letos poprvé budou dětské prohlídky v Děčíně fungovat také o jarních prázdninách okresu Ústí nad Labem, tj. ve dnech 9.–17. 3. Z provozních důvodů není možné jej nabízet po celý den, proto jsou stanoveny dva pevné termíny, a sice v 11:00 a v 15:00. Program je určen především pro děti ve věku od 4 do 12 let.

Kromě dětských prohlídek je nyní na děčínském zámku k vidění také zajímavá výstava historických hraček ze sbírek soukromých sběratelů Miroslava Smahy a Michala Widenského. Letošní, v pořadí již čtvrtý ročník výstavy, se zaměřuje především na hračky zámeckých dětí,“ vysvětluje Iveta Krupičková. Tomu je přizpůsoben i způsob prezentace. Část exponátů není vystavena ve vitrínách, nýbrž vytváří jakési imaginární zámecké dětské pokojíčky. Výstava se shodou okolností nachází v přízemí nedávno opraveného jižního křídla, tedy v místech, kde v minulosti skutečně byly umístěny dětské pokoje.

FŠ, MV
Zdroj: www.zamekdecin.cz