Rubriky
Zprávy

BK Děčín: Návštěva v Boleticích – zážitek pro všechny

vychovny-ustav-boletice-1-3-2013_7Celý A-tým je zvyklý navštěvovat děti na základních a středních školách. Tentokrát jsme zavítali na trochu jiné místo, což pro nás byla nová zkušenost, ze které si odnášíme silný zážitek. V pátek 1. března navštívili dva hráči z týmu BK Děčín Výchovný ústav v Boleticích u Děčína. Luboš Stria a Honza Bejček přinesli žákům vyřazené basketbalové míče a strávili s nimi jednu vyučovací hodinu.

Na úvod se v krátkosti představili a dali klukům z ústavu možnost na dotazy. Po zajímavé diskuzi byly připraveny dva týmy borců, kteří si měli zájem s hráči zahrát basketbal. Luboš a Honza si vybrali svůj tým, který nejprve trochu rozcvičili a připravili na hru. Ačkoli hráči z Lubošova týmu převyšovali o hlavu tým Honzy, všichni šli do utkání naplno a ukázali svou bojovnost. Překvapením byla výhra týmu Honzy Bejčka.

V závěru se našel prostor, jak už to u takových setkání bývá zvykem, prostor na podpisy a focení. Kluci z BK Děčín také měli zajímavou příležitost prohlédnou si prostory, kde jsou chovanci ubytovaní a kde se učí. Věříme, že i pro kluky v Boleticích bylo toto setkání příjemným zpestřením všedních dnů a třeba i dobrým impulsem a motivací do dalšího života.

Mgr., Bc. Jakubec Rudolf (zástupce ředitele pro vzdělávání): „Vaše návštěva v našem školském zařízení pro nás byla velmi přínosná z několika důvodů. Především to bylo vytržení ze stereotypu, kteří naši žáci občas prožívají. Tím, že jsou uzavřeni na jednom místě se mezi ně často vkrádá nervozita a frustrace. Tyto stavy pak často vyústí v agresivitu, ať již mezi žáky, nebo vůči vybavení školského zařízení. Každá atraktivní změna činností pak působí jako zklidňující faktor. Dále žáci viděli známé osobnosti zblízka, mohli s nimi diskutovat, poznali jejich názory, sledovali jejich vystupování, mluvu a projevy. Vzhledem k tomu, že přístup basketbalových hráčů byl vysoce profesionální, můžeme i tento faktor využít v naší další práci a stále přesvědčovat naše děti, že normální je být slušný, pokorný a pracovitý. A pokud to žáci vidí i u těchto osobností, spíše nám uvěří. Ještě jednou moc děkuji BK Děčín za skvělé dopoledne a věřím, že spolupráce bude i nadále pokračovat.“

Luboš Stria – hráč:

Jaký máš z návštěvy dojem?
Návštěva byla určitě hodně přínosná. Bylo to něco jiného než, když chodíme do základních a středních škol. Setkali jsme se s jinou sortou kluků, kteří mají úplně odlišené problémy. Člověk si tak uvědomí jaké má štěstí, že může vyrůstat s úplnou rodinou. Myslím, že by si toho měl každý vážit. Těžko se ty pocity předávají těm, co tam nebyli.

Co Tě překvapilo?
Hodně mne překvapila soutěživost kluků. Byli při hře dost agresivní. Taky jsem byl zaskočen jejich ubytováním, opravdu tam nemají žádný komfort. Na pokoji není nic nepotřebného, čím by mohli ublížit sobě, nebo někomu jinému. Mají jenom postele, v oknech nerozbitná skla.

Co bys klukům popřál?
Klukům přeji, ať se co nejrychleji začlení do normálního života a jde jim to bez problémů. Pro tamní vychovatele hodně trpělivosti, protože to určitě není lehká práce. Každému pak hodně štěstí a zdraví a ať se mají co nejlépe.

Fotografie z akce

Ing. Alena Volrábová
BK Děčín s.r.o.