Rubriky
Sport Zprávy

Druhou letošní domácí přestřelku s Kolínem jsme již zvládli na výbornou!

17-10-2012-bc-kolinNašemu celku v utkání scházel zraněný centr Jakub Houška a mimo sestavu tentokráte zůstal mladý pivot Vojta Čonka; poprvé se naopak v domácím prostředí představila nová děčínská akvizice György Kinter. Hostující kouč se musel v utkání obejít bez služeb nemocného Stanislava Zuzáka. 

Průběh zápasu: 
Náš tým vstoupil do utkání velmi aktivně a od samého úvodu pevně držel vedení ve svých rukou. Ve 2. minutě po trojce Admira Aliče jsme vedli 5:2 – a když stejný hráč zkraje 7. minuty zakončil úspěšně rychlý protiútok našeho celku, vybral si kolínský kormidelník za stavu 13:6 první oddechový čas utkání. Naše vedení se po skončení time-outu vyšplhalo až na devět bodů, ale závěr úvodní periody se hostům vydařil na výbornou – v 9. minutě trefil trojku s faulem Bolds a tečku za první čtvrtkou nakonec udělal koš Raduloviće na 20:18.

Kolínský tlak pokračoval i v úvodu druhé čtvrtky, kdy se hosté zásluhou Benáčkovy trefy přes hlavu dokonce dostali na krátkou časovou sekvenci do vedení – 20:22. Od stavu 25:26, který na tabuli svítil zkraje 13. minuty, se však Válečníci vzepřeli a díky šňůře 13:0 korunované košem Patricka Popea v polovině minuty 16. se sami rázem dostali do dvouciferného náskoku – 38:26. V závěru úvodní půle pálily oba týmy z kratší i delší vzdálenosti s téměř nadpozemskou úspěšností – a tato přestřelka nakonec vyzněla příznivěji pro hosty od Polabí. I díky závěrečné trojce Fielda totiž dokázali dvanáctibodové manko stlačit na polovinu a do kabin se tak odcházelo za stavu 46:40.

Na děčínské straně se v první půli nejvíce střelecky dařilo Patricku Popeovi (16 bodů) a Robertu Landovi, který jich přihodil 11 – v hostujícím dresu nejpřesněji pálil Manny Ubilla (9 punktů), kterému nejzdatněji sekundovali šestibodoví Dejan Radulović a Demarius Bolds.

Ve 3. kvartálu začali hosté postupně bod po bodíku ze svého manka umazávat a děčínský náskok se pomalu ztrácel jako pára nad hrncem. Ve 23. minutě se zpoza perimetru trefil Bolds – 52:47; a když dvě minuty nato prohnal síťkou trojku i Vyoral, vybral si za stavu 56:54 time i Pavel Budínský. Kolínští byli při chuti, ale zlepšená děčínská „defe“ jim nedovolila skore otočit. Ve 30. minutě sice další úspěšnou trojkou srovnal Ubilla – 65:65, ale závěrečné čtyři šestky z rukou Patricka Popea nám nakonec zajistily lepší výchozí pozici do poslední čtvrtky řádné hrací doby – průběžný stav byl 69:65.

V závěrečné periodě předváděly oba týmy basketbal opravdu vysoké kvality s mnoha efektními i efektivními akcemi, kterému nemohly nechat klidným ani nestranného fanouška u televizní obrazovky. Na začátku 33. minuty srovnával po rychlém protiútoku na 69:69 kolínský power forward Kříž; a hosté se drželi na dostřel i na konci 36. minuty, kdy se za tři trefil kapitán Machač – 76:75. Ještě 42 vteřin před závěrečnou sirénou jsme vedli po nájezdu Míry Soukupa o sedm bodů – 91:84, ale neuplynulo ani 26 sekund a po dvou šestkách Ubilly jsme se o výhru opět strachovali – průběžný stav byl v tu chvíli 93:91… Vzápětí byl faulován Ell Sanders a proměnil „pouze“ svou první šestku – tu druhou neúspěšnou však dokázal skvěle doskočit Robert Landa, jenž svou příhrou oslovil Patricka Popea, kterého také hosté okamžitě takticky faulovali. Patrick se svým typickým výrazem pokerového hráče oba trestné hody proměnil – a tím definitivě odpor soupeře zlomil. Náš celek si tak za zaslouženého potlesku spokojených diváků připsal po výborném výkonu velmi cennou výhru 96:91.

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Landa
Kolín – Ubilla, Bolds, Field, Machač, Benáček

Body: Pope 26 (+ 6 asistencí a 5 získaných faulů; trestné hody 6/6; efektivita 33), Soukup 17 (+ 7 doskoků a 6 získaných faulů; dvojky 7/7!; validita 27), Landa 15 (+ 7 doskoků – z toho 4 útočné; dvojky 7/6), Stria 12 (+ 7 doskoků; trojky 4/4!), Alič 12, Sanders 8 (+ 7 asistencí), Kinter 4, Jiříček 2 (+ 6 doskoků) – Bolds 29 (+ 6 doskoků a 5 F+), Ubilla 16 + 8 asistencí a 6 doskoků), Machač 12, Field 10, Vyoral 7, Radulović 6 (dvojky 3/3), Kříž 5, Benáček 4, Adamec 2; střelba 3 b.: 22/12 – 28/11; střelba 2 b.: 46/23 – 46/25; TH: 22/14 – 10/8; doskoky: 39:27 (útočné 15:9); fauly: 18:24; ztráty:11:11; týmová validita: 125:91; počet diváků: 650; nejlepší hráč utkání: Robert Landa (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín):
 „Děkuju za gratulaci. My jsme měli motivaci letos poprvé Kolín porazit, protože jsme s nimi letos dvakrát smolně prohráli – doma o bod a ve druhém klání o sedm. I tohle třetí ukázalo, že do poslední chvilky se nedá predikovat, kdo odejde jako vítěz. Myslím, že my jsme si to zasloužili – od začátku jsme chtěli hrát svižně, nátlakově, byli jsme pořád vpředu. Škoda, že jsme vlastními chybami a některými rozhodnutími dovolovali Kolínu se vrátit do hry. A oni nám ukázali – hlavně ve druhé části – co umí především individuálně. V závěru Bolds, to bylo z kategorie TOP v Mattoni NBL. My jsme na něm střídali obránce, měnili jsme způsob hry – a přesto se dokázal prosadit, a to mu je ke cti. Snažili jsme se hrát naši hru a ve chvílích, kdy jsme nedávali otevřené střely, tak jsme chodili na doskok, a tím jsme utkání zvrátili. Ten moment, kdy Robert (Landa) doskočil míč, rozhodl zápas definitivně v náš prospěch. Pro nás první vítězství v nadstavbě po krásném průbehu, pro televizi atraktivní utkání, za což jsem moc rád a hráčům gratuluju.“ 

Predrag Benáček (Kolín): „Gratuluji Děčínu. Vyhrál zaslouženě, vedl skoro 39 minut. Rozhodla bojovnost, která se projevila na útočném doskoku – těch měl Děčín 12 ve druhém poločase a z toho 7 či 8 v poslední čtvrtině, kdy nám vždy Soukup nebo Landa doskočili a dávali z druhé nebo třetí šance. Ještě jednou gratuluji, myslím, že to byl pěkný basket pro televizní diváky i tady v hale.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta