Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs BC UNIKOL Kolín

bc-kolinVe 2. kole elitní nadstavbové skupiny se Válečníci poprvé představí v této fázi soutěže v domácím prostředí, kde přivítají netradičně od 20 hodin polabského soka z Kolína – nezvyklý čas byl stanoven z důvodu televizního přenosu, který odvysílá stanice ČT Sport. Kromě času začátku našeho zápasu skýtá celé toto kolo nejvyšší mužské soutěže ještě jedno, mnohem důležitější specifikum, kterým je akce s dlouhodobou tradicí nesoucí název „Každý koš pomáhá“. Více o této akci a možnosti aktivního zapojení každého z fanoušků najdete v článku na http://bkdecin.cz/novinky/07-02-2013-kazdy-kos-pomaha-2013/.

V samotném klání se děčínský celek střetne s družinou Predraga Benáčka, která obsadila v základní části 5. místo s bilancí 14 vítězství a 10 porážek (stejně jako náš celek) s mírně negativním skore 1953:1988.

V Poháru České Pošty vystavili Středočechům stopku již ve čtvrtfinále obhájci trofeje a pozdější vítězové z Nymburka, kteří Ubillu a spol. smetli 101:68 (tahouni Kolína: Benáček 17, Vyoral 14, Radulović 13).

A my máme letos Kolínu rozhodně co vracet! V prvním klání na děčínské půdě jsme dlouho sahali po výhře, ale šťastnou trefou 0,2! sekundy před koncem strhnul nakonec výhru na stranu soupeře Stanislav Zuzák – konečný výsledek tak byl 100:101 (Pope 26, Sedmák 25, Stria 19 – Bolds 26, Machač 20, Zuzák 16). Na kolínském kurtu jsme ještě minutu a půl před závěrečnou sirénou byli ve vedení 79:78, ale závěrečný nápor domácích jsme neustáli a nakonec odjeli s porážkou 79:86 (Sanders 22, Sedmák 18, Pope 14 – Radulović 28, Bolds 17, Field 16).

Nevyhovuje nám tedy kolínská hra nebo jsou dvě porážky s jedním sokem pouze shoda náhod? : „Myslím si, že to je spíš tím jejich herním projevem. Mají ve svém týmu mnoho hráčských individualit, kteří dokážou vždy tým střelecky táhnout – ať už je to Bolds, Ubilla nebo Radulović,“ snaží se najít příčiny dvou letošních nezdarů křídelník Honza Jiříček.

Borec přezdívaný Jeli(mán) také vypichuje specifika příznačná pro oba zápasy – a vlastně tím i predikuje, na co si dát pozor v dalších dvou vzájemných špílech v nadstavbě: „Myslím, že jedna věc určitě byla příznačná pro oba zápasy – a to ta, že nesmíme povolit a podlehnout skepsi, když Kolín bude dávat těžké, někdy až neuvěřitelné střely – a nám se naopak střelecky nebude dařit. Musíme zůstat pořád pozitivní a věřit, že se to zlomí. Doma musíme vyhrávat!“

Jedním dechem dodává, že ve středu očekává útočně laděně představení z obou stran: „Očekávám zápas, kde Kolín svoji ofenzivou bude chtít předčít svou obranu. Jednoduše že nás budou chtít přestřílet. Hráčů na to mají dost, ale my jsme na to připraveni – a s letošní bilancí 0:2 určitě máme o motivaci postaráno.“

Ofenziva podle mladého děčínského křídelníka zdobí soupeřovu hru dlouhodobě: „Jak už jsem letos jednou říkal, tak Kolín se podle mě řídí heslem: soupeře přestřílíme, dáme víc bodů – a vítězství je naše. A to platí jak z perimetru, kde mají mnoho skvělých hráčů, tak i z pod koše, kde sází na dva zkušené pivoty (Machače se Zuzákem).“

„Hrozbou pro nás je samozřejmě každý hráč Kolína, ale největší sílu vidím v trojici Bolds, Ubilla a Radulović; a samozřejmě v podkošové dvojici Machač – Zuzák,“ dodává ještě konkrétněji k hlavním tvářím soupeřovy ofenzivy.

V kádru Unikolu došlo během letošní sezony k celkem čtyřem změnám. Do Svitav odešel power forward Jiří Jelínek a klub se rozloučil i s Javierem Gonzalezem, který nenaplnil očekávání vedení. Naopak klub posílili Tomáš Vyoral, který byl do konce sezony zapůjčen z Nymburka – a také známý „trash talker“ Emmanuel Ubilla, který tuzemskou nejvyšší soutěž okusil naposledy loni v barvách Interu Bratislava.

Kolínští o víkendu měli zápasové volno, jelikož utkání s Pardubicemi sehrají až 20. března. Naši hráči nastoupili v páteční předehrávce na půdě Nymburku, kde jsme ještě v poločase byli pozadu pouze o dva punkty, ale nakonec podlehli Ginzburgově ekipě 66:79 (nejlepší střelci Děčína: Stria 14, Landa 12, Pope 11). V tomto zápase se v děčínském dresu také poprvé představila nová akvizice, 213 vysoký maďarský centr György Kinter, který je v našem celku zatím na týdenní zkoušce – a ve své premiéře zatížil nymburské konto 10 body.

K utkání na půdě obhájce titulu se ještě krátce vrátil Jelimán: „My jsme tam ale jeli vyhrát, to chci říct předem! Věděli jsme, že Nymburk není zcela v optimální pohodě. Příčinou porážky byl náš nezvládnutý úvod třetí čtvrtky. Měli jsme tam některé zbytečné ztráty, dostali jsme pár košů z rychlých protiútoků, náskok se zvětšil o více jak 10 bodů – a to už si pak zkušený Nymburk pohlídal.“

Střelečtí tahouni Kolína v letošní sezoně MNBL:
 Demarius Bolds – 17,4 bodu, 7 doskoků a 4 získané fauly na utkání; Emmanuel Ubilla – 14,6 bodu, 6 asistencí a 5 plusových faulů na zápas; Richard Field – 11,6 bodu, 7 doskoků a 4 získané fauly na utkání


Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta