Rubriky
Zprávy

Snímek Českého Švýcarska mezi favority prestižní soutěže

Ruzovsky_vrchČeské Švýcarsko, 16. 1. 2012 – Fotografie krajiny Českého Švýcarska vysoutěžila zlato v mezinárodní soutěži Evropský profesionální fotograf roku 2012 pořádané Asociací evropských fotografů FEP[1]. Pořídil ji finalista soutěže a fotograf Správy Národního parku České Švýcarsko Václav Sojka[2]. Snímek zachycuje Růžovský vrch vystupující z ranní mlhy za východu slunce a prosadil se v konkurenci fotografií, které do soutěže zaslali autoři z 28 zemí světa.

„Při fotografování krajiny je napínavé zejména to, že není nikdy jisté, jakou tvář Vám právě ukáže, dobrý záběr může být výsledkem dlouhých týdnů čekání,nebo jediného šťastného okamžiku,“ říká Václav Sojka, fotograf Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: “Jsem ale především velmi rád, že se naše krásná krajina ve světové konkurenci neztratí.”

Soutěž Evropský profesionální fotograf pořádá Asociace evropských fotografů každoročně, k jejím hlavním cílům patří zvyšování standardů v oblasti profesionální fotografie. Autor oceněné fotografie se soutěže letos účastnil poprvé. Výsledky soutěže[3] asociace oznámila 9. ledna 2013.

Poznámky
[1] Federation of European Photographers, http://www.europeanphotographers.eu/
[2] Václav Sojka (*1963) pracuje v ochraně přírody od roku 1992, krajinářské fotografii se věnuje od roku 1995. Jako profesionální fotograf působí u Správy Národního parku České Švýcarsko od jejího vzniku v roce 2000. Od roku 2005 je držitelem certifikátu QEP (Qualified European Photographer). Působí zejména na domácí půdě a s jeho fotografiemi se čtenáři mohou setkat v řadě publikací o Českém Švýcarsku.
[3] Odkaz viz níže, kategorie LANDSCAPE GOLD AWARDS:www.europeanphotographers.eu/news/fep-news/244-fep-awards-2012-awards-fo…

Zdroj: České Švýcarsko, o.p.s.