Rubriky
Kultura Zprávy

Děčínský zámek je v Ústeckém kraji nejnavštěvovanější

zamek decin_alesoDalší sezonu má za sebou děčínský zámek. O její zhodnocení jsme požádali ředitelku příspěvkové organizace Ivetu Krupičkovou.

Tradiční novoroční otázka – jaký byl pro zámek uplynulý rok?
Těžko se dá charakterizovat jedním slovem, protože byl především bohatý na události. Zásadním okamžikem jistě bylo dokončení oprav jižního křídla. Zámek zde získal, mimo jiné, velký společenský prostor vhodný k uspořádání různých typů akcí. Již v dubnu se zde konal první zámecký ples a poté například výstava květinových vazeb, několik velkých koncertů, ale také třeba mezinárodní odborná konference. Další části jižního křídla budou postupně zpřístupňovány v letošním roce.

Jaká byla vlastně návštěvnost děčínského zámku?
Již druhým rokem po sobě opravdu výborná. Pokud sečteme dohromady všechny placené vstupy, pohybujeme se okolo mety 50 tisíc návštěvníků, což je jen o něco málo méně než v roce 2011, kdy byla návštěvnost zámku rekordní. Podle oficiální statistiky zveřejňované ministerstvem kultury jsme zdaleka nejnavštěvovanějším hradem či zámkem Ústeckého kraje.

Čím si takový úspěch vysvětlujete?
Především tím, že máme nejpestřejší nabídku. Chceme, aby si na zámku přišel na své opravdu každý. Jak tradiční milovník památek, tak třeba rodiny s dětmi nebo školní výpravy. Proto máme například speciální prohlídky pro školy, při kterých se žáci nenásilnou formou i trochu učí. Při dětských prohlídkách pátrají malí návštěvníci s komtesou Klárou po tajemství zámeckého bratrstva. Úplnou novinkou loňského roku byly také zážitkové prohlídky s Černým rytířem Zikmundem z Vartenberka. V tomto případě se nám podařilo vytvořit něco opravdu výjimečného, co na jiném objektu nenajdete. Návštěvníci nám často říkají, že prohlídka s Černým rytířem připomíná spíše hledání klíčů v pevnosti Boyard. Ohlas je skutečně vynikající, děčínské prohlídky byly dokonce vyhodnoceny jako nejlepší v rámci celého projektu Otevřete 13. komnatu. Tradičně velký úspěch zaznamenaly v létě noční prohlídky a také nové vánoční prohlídky, které jsme nabízeli v rámci adventních trhů a mezi svátky.

A co zámek chystá v novém roce?
Hned na počátku roku to bude druhý zámecký ples, na který samozřejmě čtenáře Zpravodaje srdečně zvu. Jinak bude nový rok ve znamení dalšího společného projektu se zámkem Weesenstein, který se tentokrát týká zámeckých interiérů. Díky těmto prostředkům by měla být zařízena nová expozice v jižním křídle a zároveň dojde ke kompletní přestavbě a rozšíření stávající prohlídkové trasy. S tím souvisí nutnost zcela přepracovat scénář oblíbených nočních prohlídek, využijeme při nich i nové prostory. Návštěvníkům se představí opět v létě. Na podzim chystáme společnou výstavu s pirenským muzeem, která přiblíží archeologické výzkumy středověkých hradů na obou stranách hranice. Pokud se vše podaří, dojde také v průběhu roku ke kompletní obměně výstavy kočárů v zámecké konírně, ta bude obohacena o skutečně unikátní kusy.

Je něco, co Vás v minulém roce naopak zklamalo?
Velmi mě mrzí, že muselo být odloženo zpřístupnění terasovitých zahrad na jižní straně zámecké skály. Bohužel některé části ještě vyžadují rekonstrukci. Stavební povolení je ovšem vydáno na celý prostor, proto zatím nemohla proběhnout ani kolaudace již hotových částí. Nicméně doufám, že ještě před letními prázdninami se obyvatelé města budou moci potěšit procházkou či posezením v této nádherné části zámeckého parku.

[FŠ]

Zdroj: www.zamekdecin.cz