Rubriky
Sport Zprávy

O lepší výsledek nás připravila nezvládnutá třetí čtvrtina…

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta

Děčínský kouč měl k dispozici celou kompletní dvanáctku hráčů – mimo sestavu tak zůstali stále ještě se doléčující Vojta Čonka a také nedávno příchozí Jakub Kaša, který je v Děčíně na střídavý start. Pardubický kormidelník přivezl do Děčína deset hráčů – v sestavě postrádal Josefa Příhonského, Jiřího Šoulu a Tomáše Šoukala; stále jen na lavičce zůstal Samuel Faifr, který po zranění ještě není stoprocentně fit.

Průběh utkání:
Pardubice ovládly nejen úvodní rozskok utkání, ale i jeho první minuty, když po trojce Bohačíka a „and onu“ Muirheada to bylo brzy 0:6. Ještě v polovině 3. minuty vedla Beksa o sedm bodů – 5:12, ale děčínský celek postupně srovnával krok a o tři minuty později, tedy v polovině minuty 6., snížil úspěšnou střelou z odskoku Robert Landa – 14:15. Skóre ve prospěch Válečníků se přehouplo na konci 7. minuty, kdy Patrick Pope vtipnou přihrávkou uvolnil Kubu Houšku, který se střelou z pole nemýlil, otočil na 21:20 a za aplausu děčínského publika donutil Jana Slowiaka k prvnímu oddechovému času. Poslední útoky úvodní periody vzaly na svá bedra rozehrávači obou celků – na trojku Čarneckého dokázal stejnou mincí odpovědět i Patrick Pope, který tak strhnul vedení po první čtvrtce na naši stranu – 27:25.

Sanders a spol. si drželi náskok ještě ve 13. minutě, kdy se prosadil na 30:27 Admir Alič. V dalších minutách však tahali za delší konec provazu Východočeši, kteří se hlavně zásluhou agilní dvojice Žabas – Bohačík dostali v 17. minutě do plusu čtyř bodů – 32:36. Borci v bílém však opět zařadili vyšší rychlostní stupeň a díky šňůře 7:1 korunované košem Ella Sanderse strhli v polovině 17. minuty vedení na svou stranu – 39:37, což donutilo hosty k dalšímu timu. Po jeho skončení jsme dokonce získali až pětibodové vedení, ale Pardubice čtyřmi body v úplném závěru nakonec snížily své manko na jediný bodík, takže do kabin se odcházelo za stavu 43:42 pro děčínský celek.

Po návratu ze šaten vládl na hřišti jen jeden celek – a tím byli bohužel hosté, kteří postupně získávali nejen půdu pod nohama, ale i velmi pohodlný náskok. Druhý poločas odstartovali Bohačík a spol. sérií 9:0, kterou vyšperkovala trojka Žabase v polovině 23. minuty – a za stavu 43:51 si své ovečky svolal na poradu i Pavel Budínský. Po oddechovém čase se obraz hry trochu změnil, pardubický tlak ustal a zkraje 26. minuty po dalším koši výborně hrajícího Ella Sanderse jsme se dotáhli na čtyřbodový rozdíl – 49:53. Během posledních necelých čtyř minut však hosté nasázali čtrnáct bodů bodů oproti čtyřem z rukou děčínských borců, takže do závěrečného kvartálu řádné hrací doby vstupovali s dvouciferným náskokem – 56:67…

… ale zkraje čtvrté čtvrtiny to vypadalo, že by mohl přijít děčínský obrat, který se pokusil nastartovat úvodními pěti body Peter Sedmák – snižoval na 61:67. I když hráči JIPu opět utekli na dvouciferný rozdíl, Sanders a spol. se nevzdávali a dřeli dál, za což jim bylo odměnou snížení na 70:73, o které se postaral po zisku míče trefou zpod koše Patrick Pope – to právě běžela 37. minuta… Dvě minuty a jedenadvacet sekund před závěrečnou sirénou však prohnal síťkou trojku také Čarnecký a odtáhl hosty opět na šest bodů – 70:76; šéf pardubické lavičky Jan Slowiak viděl právě tento okamžik jako zlomový pro další vývoj. I když se následně opět zpoza perimetru trefil Patrick, hosté díky Žabasovi s Čarneckým utekli na šest bodů a závěr klání již zkušeně dohráli – a nakonec si odváží z ČEZ Sportcentra výhru 82:75.

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Sedmák
Pardubice – Žabas, Kotas, Muirhead, Bohačík, Pospíšil

Body: Sedmák 20 (+ 7 získaných faulů), Sanders 19 (+ 5 doskoků; střelba 2 b. 11/8), Pope 10 (+ 8 asistencí), Landa 7, Alič 6, Houška 4 (+ 7 doskoků), Stria 4, Soukup 3, Bažant 2 – Žabas 22 (+ 6 asistencí; střelba 2 b. 8/7), Bohačík 20 (+ 7 doskoků; trojky 5/4), Čarnecký 11, Muirhead 10 (+ 8 doskoků, 6 asistencí a 11 získaných faulů; validita 25), Pospíšil 10 (+ 5 doskoků), Kotas 6, O. Peterka 2, Nelson 1; střelba 3 b.: 26/8 – 18/10; střelba 2 b.: 37/20 – 44/19; TH: 16/11 – 23/14; doskoky: 34:36 (útočné 7:8); fauly: 23:18; ztráty: 9:11; týmová užitečnost: 81:96; nejlepší hráč utkání: Petr Bohačík (Pardubice); počet diváků: 990.

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín): „Gratuluju Pardubicím k výhře. Náš vstup nebyl ideální, navíc Pardubice dostaly sebevědomí, neboť v první čtvrtce trefily čtyři trojky z pěti. Nicméně jsme se dostali přes ně, protože jsme také trefili některé střely. Jak říkal Honza – byli jsme zvyklí, že oba týmy hrají urputné obrany – a nevím, jak u Pardubic, ale my nejsme schopní najít tuhle identitu od začátku sezony. Ta desetidenní pauza na nás byla vidět, hledáme svou identitu na obou stranách hřiště, nečteme se dobře navzájem. Po vyrovnaném poločase rozhodl nástup do třetí čtvrtiny, pak už Pardubice tahaly za delší konec. My jsme se snažili cokoliv změnit, ale Pardubice hrály vyváženě, měly pět dvouciferných střelců. Když potřebovaly, tak daly koš – třeba Zbyněk Pospíšil těžký hák nebo Michal Čarnecký trojku. Proti našim třem dvouciferným střelcům je to rozdíl. Pořád jsme ale bojovali a snažili se dotáhnout, ale bohužel nám dneska perimetr kromě Levella Sanderse nezahrál ideálně. Z toho se rekrutuje naše porážka – my teď potřebujeme hrát a musíme najít svoji tvář. Pardubice ale zahrály velmi dobře, vyváženě v některých okamžicích a rozbily naši hru.“

Jan Slowiak (Pardubice): „Podle očekávání to bylo velmi vyrovnané utkání, my jsme měli velmi dobrý vstup do utkání, dařilo se nám – hlavně Petrovi Bohačíkovi – za tři. Postupně nás Děčín ale dotáhl. První půlka byla hodně vyrovnaná, chvilku byl nahoře ten, chvilku zas druhý tým. Asi rozhodl nástup do druhé půle a naše dobře zvládnutá třetí čtvrtina. Myslím si, že tam jsme hráli asi nejlepší basket, v té poslední jsme hráli už příliš pasivně, ale naštěstí jsme Děčín nepustili přes nás, i když tam střelecké pozice na vyrovnání nebo snížení měl, ale ty míče jsme nakonec urvali. Z mého pohledu byla klíčová trojka Čarneckého na rozdíl šesti bodů, která nám umožnila hrát kontrolovanou koncovku. Musím své hráče pochválit za velkou vůli a bojovnost, ale to utkání mělo svoji kvalitu. Z obou týmů, které byly dřív zaměřeny na obranu, tak se nyní stávají víc útočníci, což je trochu zvláštní posun u obou týmů.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta