Rubriky
Sport Zprávy

Epické drama s Opavou rozsekl až 10 vteřin před koncem Ell Sanders

Oba trenéři měli k dispozici na lavičce kompletní dvanáctku hráčů – na děčínské straně zůstalo pouze v civilu duo Honza Bejček a Vojtěch Čonka, který stále rehabilituje po zranění. Naopak oproti předzápasovým prognózám nastoupil na vlastní žádost pivot Míra Soukup, který se na předzápasovém tréninku podle svých slov cítil po zranění velmi dobře. Opavský kormidelník nepřivezl do Děčína dlouhodobě zraněného point guarda Radima Klečku – a pouze na lavičce zůstala staronová akvizice Ladislav Sokolovský, který si před zápasem stěžoval na bolesti podkolenní šlachy.

 

Průběh utkání:
Válečníci vstoupili do „odvetného“ utkání proti družině Petra Czudka na výbornou a na začátku 3. minuty vedli po nájezdu Admira Aliče 5:0. Opavané však brzy kontrovali a v polovině 5. minuty se po děčínské ztrátě dostal k míči Ladislav Tóth a srovnal na 10:10. V dalších minutách tahali za delší konec provazu opět Válečníci, kteří se na začátku 9. minuty dostali po Aličově trefě z pole do osmibodového trháku – 20:12. Opava však nesložila zbraně a čtyřmi body v řadě nakonec snížila své manko, takže po úvodním kvartálu platil stav 20:16.

Nástup našich hráčů do druhé periody byl oproti té úvodní diametrálně odlišný – v polovině 12. minuty nejprve srovnal Šiřina na 22:22 a o chvíli později již byl po rychlém protiútoku zakončeném Dokoupilem na tabuli k vidění pro nás nepříznivý stav 22:26. Vývoj do konce úvodní půle se odehrával v jakýchsi vlnách – i když se svěřencům Pavla Budínského podařilo otočit skóre jako například zkraje 16. minuty po koši Jakuba Houšky na 31:28, hosté velmi brzy odpověděli a strhli opět vedení na svou stranu. To si nakonec udrželi až do konce první půle, kterou uzavřel koš Miklóšika na 37:40.
V úvodní dvacetiminutovce nastřádalo na děčínské straně nejvíce bodů duo Peter Sedmák (8) a Admir Alič (7) – v dresu Slezanů hráli prim Jakub Šiřina (10 punktů) a Petr Dokoupil (9).

Po změně stran se sice zapsali jako první do střeleckých statistik hosté, ale to jako by děčínské hráče společně s nástupem Míry Soukupa do hry, který naši hru oživil, probudilo – a obrat nastal v pravý čas! I když se však zlepšil výkon našeho celku, Slezané stále kousali a nedovolili nám utrhnout se na větší bodový rozdíl. V polovině 24. minuty po smeči Jakuba Houšky to bylo 43:42 a o čtyři minuty později po trojce Luboše Strii 51:48. Do konce třetí desetiminutovky jsme své vedení ještě o dva bodíky navýšili, takže po třech odehraných čtvrtinách nás hřálo pětibodové vedení – 58:53.

V podobném duchu jako ve třetí desetiminutovce jsme pokračovali i zkraje poslední čtvrtiny řádné hrací doby, když v čase 33.14 si připsal koš s faulem Peter Sedmák a zvýšil na 66:59. V následných téměř třech minutách však přišlo střelecky hluché období Děčína, čehož hosté využili a díky šňůře 9:0 korunované dvěma úspěšnými šestkami Blažka otočili na začátku 37. minuty průběžný stav ve svůj prospěch na 66:68… Vzápětí ovšem prohnali síťkou trojku Patrick Pope a následně i Luboš Stria, strhli vedení na naši stranu a za stavu 72:68 si vzal opavský lodivod time-out. Závěrečné více než dvě minuty byly jen pro „silné nátury“ a napětí v hale gradovalo – po téměř každém úspěšném útoku Děčína přišel faul a Slezané, hlavně uzdravený rozehrávač Šiřina, neměli s jejich exekucí sebemenší problémy. V poslední minutě trefil „dlouhou dvojku“ Ell Sanders – 76:73, ale 29 vteřin před závěrečnou sirénou se poprvé (a zároveň i naposledy) v zápase prosadil zpoza perimetru Dokoupil a srovnal na 76:76. Vedení na stranu Válečníků strhnul jednou proměněnou šestkou opět Ell Sanders – 77:76; a hosté měli posledních deset sekund na případný zvrat. Poslední opavskou akci vzal na svá bedra top skórer celého klání Jakub Šiřina, který však v rozhodujícím nájezdu neuspěl – a gejzír děčínské radosti po vydřeném (a nutno podotknout, že i velmi důležitém) vítězství tak mohl naplno propuknout!

Základní sestavy:
Děčín – Pope, Stria, Alič, Landa, Sedmák
Opava – Šiřina, Tóth, Dokoupil, Dihel, Blažek

Body: Sedmák 17 (+ 6 doskoků – z toho 4 útočné a 8 získaných faulů), Pope 16 (trojky 8/4), Stria 16 (+ 6 asistencí), Alič 9, Houška 6 (+ 3 bloky), Jiříček 5 (+ 7 doskoků – z toho 4 ofenzivní), Sanders a Soukup po 3, Landa 2 – Šiřina 22 (+ 6 doskoků, 9 asistencí a 6 F+; validita 34; střelba TH 8/8), Dokoupil 19 (střelba 2 b. 9/8), Blažek 12, Tóth 7, Dihel 6, Miklóšik 4, Kvapil, Palát a Vaňák po 2; střelba 3 b.: 25/7 – 19/5; střelba 2 b.: 41/20 – 41/23; TH: 21/16 – 18/15; doskoky: 35:29 (útočné 14:6!); chyby: 23:25; ztráty:12:9; týmová validita: 85:85; nejlepší hráč utkání: Jakub Šiřina (Opava); počet diváků: 980.

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (Děčín):
 „Pro nás to je cenná výhra, hlavně po vývoji. Mě osobně tento dvojzápas připomněl play-off, protože Opava nad námi získala trochu psychickou výhodu, když nás porazila v domácím prostředí – a my jsme věděli, že dnes musíme vyhrát. Přístup mnohých hráčů se změnil a to bylo v pořádku. Zkrátka ale dobývat opavskou zónu, která uzavře vymezené území, postaví Miklóšika pod koš, je dost obtížné – a když vám nejde střelba z dálky – a 7 trojek proti zóně je málo – tak vám začne ten červ vrtat v hlavě. Navíc Opava pak přejde do rychlého protiútoku a vzhledem k tomu, že má rychlé hráče, kteří dokáží ten break zakončit a pak znovu musíte dobývat připravenou pětici hráčů… Aktivita na útočném doskoku byla v pořádku. Ale na hráčích bylo vidět, že si v některých činnostech nevěří. Koncovka byla tak jak byla, po nedané šestce měli šanci vyhrát, Kuba Šiřina nedal koš a výhra pro nás. Je to hodně cenná výhra.“ 

Petr Czudek (Opava): „Nezačali jsme dobře, bylo to ospalé a to jsme si řekli, že budeme hrát agresivně na hranici faulu. Ty fauly přicházely, ale ne z pozic, jak jsme si představovali. Děčín naštěstí z otevřených pozic nedal, takže první čtvrtka byla jen o čtyři a to si myslím, že bylo nejdůležitější pro dnešní zápas. Pak bylo utkání vyrovnané a náskok se přeléval. My jsme si vybrali trochu hluché místo na konci třetí čtvrtky, kde jsme dvakrát zbytečně ztratili balón a soupeř šel na pět bodů – a i přesto jsme se ještě dostali do hry. V koncovce bylo všechno v pořádku zahrané, jenom měl být koš. Teď jde o to, jestli by vyhrál lepší. Myslím, že dnes vyhrál šťastnější a statistika je neúprosná. Děčín v závěru dvakrát útočně doskočil, což byly naše velké chyby. Myslím, že ty doskoky dnes rozhodly.“ 

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta