Rubriky
Dětem Zprávy

Zoo oslaví svátek zvířat i narozeniny medvědů grizzly

Poslední zářijová sobota bude v děčínské zoo patřit oslavám. Slavit se bude nejen Mezinárodní den zvířat a křtiny dvou mláďat lamy vikuně, ale také 30. narozeniny medvědů grizzly Sigfrieda a Helgy. A právě medvědí narozeninovou oslavou odstartuje celé zábavné odpoledne. Nebude na ní samozřejmě chybět narozeninový dort, řada gratulantů ani dárečky v podobě nejoblíbenějších medvědích mňamek. Dobroty pro medvědy mohou na akci nosit i návštěvníci. „Chlupáči mají nejraději sladké ovoce, jako jsou broskve, ananas, meruňky, třešně, hroznové víno. Chutná jim ale i mrkev, meloun nebo těstoviny a rýže. Největší pochoutkou jsou pro ně pak samozřejmě ryby. Ty mají nejraději syrové, ale nepohrdnou ani rybičkami ve vlastní šťávě nebo v oleji, které jim ošetřovatelka připraví například s těstovinami,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková. Pro malé návštěvníky bude u expozice medvědů připravena grizzlyovská výtvarná dílna a také velký gratulační arch, kam budou moci příchozí napsat narozeninová přání pro Sigfrieda a Helgu. Pomyslnou třešničkou na dortu pak bude poslední komentované krmení medvědů v tomto roce, při kterém se návštěvníci o oslavencích dozvědí mnoho zajímavého nejen ze současnosti, ale také z historie.

Jak už ale bylo řečeno v úvodu článku, slavit se nebudou jen medvědí narozeniny, ale také Mezinárodní den zvířat. Ten každoročně připadá na 4. října na počest Svatého Františka z Assisi, mnicha františkánského řádu, který zasvětil celý svůj život péči o nemocná a opuštěná zvířata. Zoo tyto oslavy pro letošní rok pojala jako prezentaci několika organizací, jejichž činnost je úzce spjata se zvířaty a návštěvníci tak dostanou během sobotního odpoledne možnost se blíže seznámit s prací včelařů, rybářů, sokolníků, myslivců ale i policistů se služebními psy. Program vhodně doplní také členové Divadelního spolku Karel Čapek Děčín, kteří dětem zahrají pohádku Zvířátka a loupežníci. „Společně se také podíváme k expozici lam vikuní, kde se během letošního léta narodila dvě mláďata – dva nádherní lamí kluci, kterým je potřeba vymyslet jméno a pokřtít je,“ doplnila Houšková. O hudební zážitek se pro tentokrát postará skupina WYDLE. Akce Království zvířat začíná v sobotu 29. září ve 14 hodin.

POZOR, POZOR!
Chcete na tuto akci získat volnou dětskou vstupenku zdarma?
Pokud ano, pak si rozhodně ve čtvrtek 27. září kupte Děčínský deník – v něm totiž najdete kupon, který stačí vystřihnout a odevzdat na recepci zoo v den konání akce. Kupon představuje vstup zdarma pro dítě ve věku od 3 do 15 let v doprovodu jedné platící dospělé osoby.

UPOZORNĚNÍ
Z důvodu rekonstrukce parkoviště u zoologické zahrady nebude v těchto dnech možné využít této odstavné plochy pro zaparkování. Doporučujeme tedy, zaparkovat již v centru města a k zoo se dopravit pěšky. Omezení bude platit minimálně do konce října tohoto roku.