Rubriky
Sport Zprávy

JUDO: Lenka Königová a Tomáš Pachta zlatí na MČR

V sobotu 22. září se v pražských Vršovicích konalo již osmé mezinárodní mistrovství ČR v judu kategorie Masters. Děčínští judisté vyslali na tuto vrcholnou domácí akci šestičlennou výpravu. Na dvou tatami o medaile zápolilo celkem 150 judistů z deseti zemí a děčínští borci se mezi nimi rozhodně neztratili. Po skvělých a soustředěných výkonech přivezli do Děčína celkem pět cenných kovů.

V parádní formě se v kategorii M3 ve váze do 81 kg představil Tomáš Pachta, který vloni přivezl zlato a letos ho tedy obhajoval. Tento v současnosti devátý nejlepší judista na světě potvrdil svou extratřídu, své soupeře z žíněnky doslova smetl a stal se tak po zásluze opět mistrem republiky. „Hodně mi pomohlo, že jsem byl dobře fyzicky připravený. Měl jsem natrénováno a jsem rád, že se mi podařilo tréninkovou dřinu takhle zúročit“, uvedl Pachta, v civilu profesionální trenér fitness.

Na mistrovství svůj republikový titul obhajovala a i úřadující vicemistryně světa z Frankfurtu Lenka Königová. Obhajoba se jí podařila a opět se tak prokázalo, že ve své kategorii F2 nemá ve střední Evropě ve váze do 78 kg konkurenci. Osmatřicetiletou rehabilitační sestru Königovou však pravý vrchol sezony teprve čeká. K tomu nám řekla: „Jsem v současnosti v horké fázi přípravy na mistrovství světa, které se letos koná v Miami. Pokud se vše i díky laskavosti sponzorů podaří a já budu startovat, ráda bych se opět pokusila o medaili. V Miami se dá očekávat velká účast amerických a zejména brazilských skvělých judistek a na tuto konfrontaci se soupeřkami, se kterými se přece jen tak často neutkávám, se moc těším“.

Skvělé technicky a takticky zvládnuté zápasy předvedl v kategorii M4 ve váze do 90 kg i Pavel Mahn. Předváděl vynikající judo a po zásluze dokráčel vyřazovacím pavoukem až do finále, kde po úporném boji podlehnul vysoce favorizovanému Rusovi Kalininovi a bral tak více než zaslouženou stříbrnou medaili. Jeho kategorie a váha byla velmi dobře obsazena a jeho druhé místo je tak Mahnovým senzačním úspěchem.

Ve velmi dobrém světle se představili i Petr Čapek (M2, váha nad 100kg) a Jan Černoch (M2, do 81 kg), kteří se nezalekli svých kvalitních a dobře připravených soupeřů a oba se po vynikajících výkonech nakonec radovali z velmi cenných bronzových medailí.

Jan Rokůsek, SK JUDO Děčín
Foto: Nahoře zleva: Petr Čapek, Pavel Mahn, Jan Černoch. – Dole: Tomáš Pachta, Lenka Konigová