Rubriky
Kultura Zprávy

Loretánské slavnosti v Rumburku 2012

Hudební a divadelní Loretánské slavnosti 2012 určené celé rodině se uskuteční v sobotu 15. 9. 2012 od 10.00 do 17.00 h. v architektonicky cenném barokním areálu Lorety v Rumburku.
Dospělým jsou určeny prohlídky památky od proslulého vídeňského architekta Johanna Lucase Hildebrandta, dětem pak divadelní pohádky a tvoření ve výtvarných dílnách.
V barokním poutním místě se Loretánské slavnosti uskuteční pošestnácté jako připomínka dostavby a vysvěcení kaple Panny Marie Loretánské, k němuž došlo před 305 lety, dne 15. 9. 1707.
Malí i velcí se mohou těšit na divadelní vystoupení souboru Mimotaurus z Prahy. Dále se představí pěvecký sbor rumburského gymnázia N.T.C., sbor Gymnázia Varnsdorf a dětské pěvecké sbory Lístek, Šenováček a Tyršovské zvonky.

Zájemci se během komentovaných prohlídek podívají s průvodcem do běžně nepřístupných prostor. Slavnost výročí posvěcení loretánské kaple celebruje litoměřický biskup Mons. Jan Baxant. Současně požehná restaurovanou poutní kapli Svatých schodů.
Během slavností se představí nově vydaná česko-německá brožura „Svaté schody v Rumburku“. Zahájí se výstava „Zničené kostely severních Čech 1945-1989“.

Loretánské slavnosti 2012 v Rumburku pořádá při příležitosti Dnů evropského dědictví Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk.

Vstupné dospělí: 30 Kč
Vstupné děti, studenti: 15 Kč

Zdroj: Římskokatolická farnost Rumburk