Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Tisková zpráva k únosu třítýdenního děvčátka
ÚSTÍ NAD LABEM – Ve středu 4. července 2012 krátce před patnáctou hodinou odpoledne byla v Ústí nad Labem v ústecké čtvrti Trmice na křižovatce ulic Gorkého a Žižkova v Zeleném parku neznámým mužem oslovena matka třítýdenního děvčátka. Ten vytáhl před zraky matky Michalu z kočárku, zaběhl s ní do auta a ujel směrem ke státní hranici s Německem. Dítě mělo v tu chvíli na sobě šedé tričko s dlouhým rukávem s modrými pruhy, šedé tepláčky s červeným pruhem, na nohou růžové látkové botičky. Pod oblečením mělo body bílé barvy s obrázkem krokodýla na hrudi. Holčička měla na levé straně krku nad ramenem tmavou skvrnu o velikosti 0,5 cm. Únoscem je muž bílé pleti, 180-190 cm vysoký, s krátkými rovnými hnědými vlasy. Odjel vozidlem tmavé barvy. Jak se později podařilo upřesnit, jednalo se o vůz zn. VW Tiguan (první zprávy z místa hovořily o modelech Sharan či Touran), černé barvy, RZ 3U1 4474 (jedná se o odcizenou RZ z jiného vozidla a je možné, že vozidlo bude označováno i jinými registračními značkami). Jak bylo zjištěno skrze bezpečnostní kamery, muž se během cesty převlékl do květované košile, díky čemuž lze očekávat, že měnit bude i své oblečení. Po oznámení na linku 158 policie nasadila dostatek policejních sil i prostředků ke zjištění a nalezení zmizelých osob. Bylo využito vrtulníku s termovizní a současně byla požádána o součinnost i německá policie a německé sdělovací prostředky. Byl propátrán příhraniční prostor i místo a okolí události, bohužel s negativním výsledkem.

Do současné chvíle se děvčátko ani osoby, jež se ho zmocnily, nepodařilo nalézt. Dnes ráno 5.7.2012 tým kriminalistů a vyšetřovatelů opětovně zahájil svou pátrací činnost. V následujících dnech budou policisté prověřovat veškeré poznatky, oznámené veřejností, rovněž i ty, jež vyplývají z policejního vyšetřování. Opětovně budou vyhodnocovány i veškeré kamerové záznamy, zajištěné v rámci tohoto případu. V současné chvíli probíhají další výslechy svědků i rodinných příslušníků zmizelého děvčátka.

V případě nalezení děvčátka i jejich únosců budeme veřejnost informovat.

Vyhlížel si jízdní kola…
VARSNDORF – I v našem regionu máme šikovné policisty a občany, kterým ještě zdaleka není všechno jedno… Tamním policistům se letošní první červencovou neděli podařilo dopadnout mladého muže, jemuž na osobní konto přibude série různých krádeží. Převážně jízdních kol odcizených vloupáním. Pro ty si chodil do sklepních prostor varnsdorfských obytných domů. Někdy násilím, jindy jen využil nezabezpečených míst a své obratnosti. Občas si s sebou odnesl i něco jiného. Ze zahrady rodinného domu odnesl koš s prádlem a gramorádio, z chodby jiného domu pro změnu odloženou kabelku s osobními věcmi, z posledního osobní doklady majitele. Několikrát byl spatřen svědky, kteří vzájemnou spoluprací s místními policisty velkou měrou přispěli k odhalení osoby pachatele. Ten je již několik hodin v rukou strážců zákona. Škoda, kterou způsobil svým jednáním, se blíží k pětaosmdesáti tisícům korun. Při svém počínání se potýkal s předkročením zákona v oblasti krádeží, porušování domovní svobody a neoprávněného opatření, padělání a pozměňování platebního prostředku. Trestní stíhání bylo zahájeno sdělením obvinění před dvěma dny druhého července. Na základě rozhodnutí státního zástupce byl dnešního dne nenechavý lapka vzat do vazby a převezen do teplické vazební věznice.

Pátek třináctého
VARNSDORF – Partnerské neshody mohou vyvrcholit i fyzickým napadením. Tak tomu bylo i před pár týdny ve Varnsdorfu, kdy se bývalí partneři setkali v rámci řešení své minulosti. Rozzlobený muž vstoupil do bytu bez vyzvání, cestu si razil ataky a v obydlí setrval několik minut. Napadená žena nepříjemné setkání oznámila na policii, a tak si včera běhen dne nezvaný návštěvník vyslechl ústy policejního inspektora sdělení podezření z přečinu porušování domovní svobody.

Srážka nedaleko Jakub
DĚČÍN – V pondělí dopoledne došlo na silnici II. třídy ve směru na Děčín ke srážce motocyklu s nákladním vozidlem, jehož řidič se na rovném úseku vozovky rozhodl otočit. Při svém manévru si však nevšiml projíždějícího motocyklu, a tak téměř v zápětí došlo ke srážce obou vozidel. Dvoučlenná osádka motocyklu společně se svým strojem padla k zemi. Pro jednoho z nich přiletěla letecká záchranná služba, druhý byl transportován sanitou. Řidič nákladního vozu vyvázl bez zranění. Mírou zavinění a výší škody jsou v současné chvíli zaměstnání dopravní policisté z Děčína.

Splátky místo auta
VARNSDORF – V lednu ji oslovil mladý muž. Požádal ji o pomoc při koupi osobního vozu zn. Škoda Superb. Přislíbil i provizi, pokud si na sebe nechá napsat úvěrovou smlouvu. Zavázal se jí, že bude vyměřené splátky platit. Z přislíbené odměny nemá důvěřivá žena do této chvíle ani prospěch, ani klid. Obracejí se na ní úřady a volají po plnění smluvených závazků. Zaskočená žena čelí důsledkům své důvěřivosti, čtyřiadvacetiletý mladík policejnímu vyšetřování pro podezření z přečinu podvodu. Ať už tento případ dopadne jakkoliv, my ostatní se z něj můžeme poučit …

Na kontě už pár neduhů má…
RUMBURK – Ke svému neblahému podnikání si vybral několik míst Šluknovského výběžku. Ze zahrady ve Valdeku se poslední květnový den snažil odcizit odstavenou dodávku. To se mu povedlo, leč zahlédl ho svědek. Čtrnáct dní nato mu v Horním Podluží do oka padla další odstavená dodávka. Ta byla zaparkována v zahradě jejího majitele, což odpůrce zákona neodradilo. S uzamčenou bránou si poradil a vozu se zmocnil. Ovšem ani to mu nestačilo, a tak deset dní poté odcizil u doubického „Červeného kříže“ necelých osm kubíků vytěženého dřeva. Osmadvacátého června zřejmě došla spravedlnosti trpělivost, a tak se osmadvacetiletý podnikavec ocitl v rukou mužů zákona. Ti ho zadrželi během jízdy v autě, ke které mu chybělo řidičské oprávnění. Jak se v zápětí ukázalo, jel přes vyslovený zákaz, a tak ke svým nekalým skutkům přidal další. Když došlo na pohovor s kriminality, přiznal se navíc i ke krádeži vozu v Brně. V současné chvíli čelí několika obviněním pro podezření z trestných činů krádeže a maření výkonu úředního rozhodnutí. Škoda čítá necelých sto devadesát tisíc korun. Vyšetřování je vedeno na svobodě.

Zuřil a rozbil okénko
RUMBURK –Letošní poslední květnový pátek ze své paměti zřejmě asi jen tak nevymaže šestatřicetiletá návštěvnice Rumburku. Nedaleko místního hotelu byla napadena o tři roky mladším mužem, před kterým se snažila ukrýt ve voze. Ve voze se uzamkla, leč rozlíceného muže to zřejmě rozpálilo do běla, a tak okénko rozbil a pro vystrašenou ženu si sáhl. Ta sklidila během jeho řádění mnohočetná drobná poranění. Přivolaná policejní hlídka výtržníka zadržela a po zjištění přítomnosti alkoholu z dechu byl muž umístěn do policejní cely. Odtud se odebral ke sdělení podezření z přečinu výtržnictví, za což si v horším případě může od soudu odnést až dvouletý trest odnětím svobody.

Potykal si se zákonem
KRÁSNÁ LÍPA – Vysoká hladina alkoholu v dechu muže postavila mezi provinilce. Krásnolipská policejní hlídka zastavila v sobotu osmadvacátého června třicetiletého řidiče osobního vozu bílé barvy. Jak se později ukázalo, mladík neoplýval řidičským oprávněním, ani střízlivostí. Poslední zkouškou Drägerovým přístrojem byla naměřeno 1.88 promile alkoholu v krvi. Proto byl strážci zákona vyzván k ukončení jízdy a pozván na návštěvu policejní služebny. Z té si o den později odnesl s sebou sdělení podezření z přečinu Ohrožení pod vlivem návykové látky.

Partička k pohledání
KRÁSNÁ LÍPA – Partička tří nenechavců se v neděli devětadvacátého června letošního roku odebrala kolem poledního do hájemství chřibského lesa, odkud z lesní ohrady vytahala kovové sloupky. To jim ale nestačilo, a tak se na místo vrátili s dalším pomocníkem i na příští den a odnesli si další. Nedaleko stojící kůlna je také nenechala chladnými, a tak do ní jeden z nich nevítaně vstoupil. Jak vstoupil, tak odešel. Po sobě zanechal jen pětisetkorunovou škodu a u té nezůstane dlouho. Muži zákona v tuto chvíli už zahájili policejní vyšetřování, čekají na vyčíslení škody majitelem oplocení a shromažďuje podklady usvědčující viníky.

Napadali a kradli
Rušno bylo v pátek večer před jednou prodejnou v okolí Rumburku. Dva výtečníci zde fyzicky napadli mladíka, načež mu doporučili, aby odtud „vypadl“. Napadený se tedy spolu s kamarádem od místa vzdálil, což útočníci využili k tomu, že sebrali bicykly, na kterých oba poškození přijeli. Na místo dorazili policisté z obvodního oddělení a začali jednat. Asi o hodinu později agresory dopadli a zadrželi. Nebylo to však jednoduché, protože jeden z nich při tom napadl policistu, který následkem toho musel být později ošetřen v nemocnici. Zadržení putovali do cel. Jeden do Rumburku, druhý do Varnsdorfu. Na služebně jim policisté naměřili v dechu přes jedno promile alkoholu. V sobotu si pak z úst kriminalistů vyslechli obvinění. V případě třiatřicetiletého muže to bylo pro výtržnictví a krádež, jeho čtyřiadvacetiletý komplic si přičetl ještě násilí proti úřední osobě. Staršímu z povedené dvojky hrozí pobyt ve vězení v délce až dvou let, mladšímu dvojnásob.

Agresoři skončili v cele
Rumburští policisté z výše uvedeného případu nebyli jediní, kteří se v pátek večer potýkali s agresivními mladíky. Terčem útoku se stali také jejich kolegové z pořádkové jednotky, vykonávající službu ve Varnsdorfu. Před jedním barem, kudy právě pomalu projížděli, si je vzali na mušku mladíci ve věku šestadvacet a sedmadvacet let. Mladší z nich jim nejprve na služebním vozidle tak trochu rozbil zpětné zrcátko. Na výzvu, aby se legitimoval, pak reagoval tím, že rukou udeřil do okénka spolujezdce. To vše za doprovodu velmi nevybíravých nadávek. Následná snaha udeřit jednoho z policistů se minula účinkem a útočník byl oběma strážci zákona zpacifikován. V tu chvíli se do akce vložil i druhý výtečník. Policisté si však poradili i s ním a po kratším zápase již oběma mužům zdobila zápěstí stříbrná pouta. Svorně pak skončili v cele. Druhý den po vystřízlivění si od kriminalistů vyslechli obvinění z trestného činu násilí proti úřední osobě. Za to jim hrozí až čtyřletý pobyt v nápravném zařízení.

Příběh pěti ztracených autorádií
Trestní stíhání pro krádež vloupáním zahájili koncem týdne děčínští kriminalisté proti jednatřicetiletému místnímu muži. Díky usilovné práci se jim tak podařilo objasnit sérii pěti vloupání do zaparkovaných automobilů, ze kterých bez výjimky zmizela autorádia. V jednom případě se ztratila také peněženka s hotovostí, doklady a kreditní kartou, takže si nenechavec přičetl ještě přečin neoprávněné opatření platebního prostředku. Škoda přesáhla hranici osmi tisíc korun. Díky recidivě hrozí obviněnému až tříleté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín