Rubriky
Sport Zprávy

Děčín Xterra Cup 2012

V sobotu 7. 7. 2012 se konal za krásného počasí další díl Xterra Czech Tour – Děčín Xterra Cup 2012. Na start hlavního závodu se postavila téměř stovka triatletů včetně štafet a závodníků ze zahraničí, zastoupením kvalitních závodníků a vysokou účastí potvrdil závod standard předchozích ročníků.

Přesně v pravé poledne zazněl z rukou Ivana Parlesáka, člena týmu Xterra Děčín, startovní výstřel. Závodníci se vrhli do řeky Labe na první plaveckou část. Na závodníky čekala po cca 900 m plavání včetně přeběhů náročná trať MTB, která byla po noční průtrži mračen hodně podmáčená. Cyklistická část proběhla tedy v tvrdých podmínkách, kdy si závodníci museli poradit nejen s blátivou tratí, ale i vysokou teplotou a prudkými kopci nad Děčínem. Na biku se prosadili již favorité závodu Pavel Jindra s Janem Kubíčkem v těsném závěsu. Pavel Jindra absolvoval závod se značným handicapem – teprve ve čtvrtek mu byla sundána sádra po zlomenině pravé ruky. V ženském závodě se do vedení dostala podle očekávání několikanásobná vítězka Ivana Loubková následována Lucii Materovou a svou sestrou Kateřinou.

Honza Kubíček se v prvním běžeckém okruhu dotáhl na vedoucího Pavla Jindru a ve stoupání v zámeckém parku se dostal do vedení, které si udržel až do cíle, stal se absolutním vítězem 5. ročníku Děčín Xterra Cup 2012 a obhájil tak loňské prvenství. Druhý skončil Pavel Jindra před Jonášem Vojtěchem.

V ženách udržela v pohodě vedení Ivana Loubková před Lucií Materovou. Na třetím místě se umístila druhá ze sester Loubkových Kateřina.
Dáša Svěráková sportovně přiznala vlastní pochybení a požádala o diskvalifikaci, tímto dostává naše uznání a cenu fair play a startovné pro další ročníky zdarma.
Po doběhu prvních závodníků se spustil silný déšť, který však nijak neovlivnil pohodovou atmosféru a ani vyhlášení vítězů.
Závod štafet měl jednoznačného vítěze KL sport Děčín .

Výsledky Děčín Xterra Cup 2012:

Muži:
1. KUBÍČEK Jan 1:13:41.
2. JINDRA Pavel 1:14:02.
3. VOJTĚCH Jonáš 1:16:48.
4. EBERL Tomáš 1:18:14.
4. DEDEK Aleš 1:18:36.
5. POSPÍCHAL Zbyněk. 1:18:54.

Ženy:
1. LOUBKOVÁ Ivana. 1:27:08.
2.MATEROVÁ Lucie 1:32:42.
3.LOUBKOVÁ Kateřina 1:33:28.
4.CIBULKOVÁ Lenka 1:33:53.
5.JANOUŠKOVÁ Martina. 1:34:35.7

Součástí akce byl i dětský závod s fajn atmosférou. Tomáš Slavata zde již tradičně prezentoval svou nadaci, která pomáhá handicapovaným dětem a poskytl malým borcům krásné ceny, včetně horského kola Author a navíc i zapůjčení kol zdarma. Tímto mu moc děkujeme.

Děčín Xterra tým věnuje více než 20 tisíc Kč na dobročinné účely. Díky výtěžku z tomboly, příspěvku firmy Doubleshot (která věnovala již druhým rokem 8 tis. Kč) a našemu příspěvku přesáhne podpora handicapovaných dětí Děčínskou xterrou za pět ročníků již 120 000,- Kč.
Chtěl bych poděkovat sponzorům a partnerům akce, všem závodníkům a hlavně organizátorům, bez jejichž práce by se závod nemohl uskutečnit. Děkuji, Ivanu Parlesákovi, Honzovi Pacinovi, Jardovi Hauzírovi a Lukáši Matysovi za přípravu Xterra triatlonu 2012 a všem dobrovolníkům, kteří pomáhali.
Pohodové posezení po závodnické i divácké tombole u španělských specialit Casademont a piva, bylo opět příjemnou tečkou za letošním ročníkem. Výsledky a další foto najdete na stránkách www.xterrrdecin.czwww.xterra.cz.

Připravujeme profesionální video celé akce a po zpracovaní bude také umístěno na web. Závěrem je tady pozvánka na Běh 17. listopadu 2012 na 5km na dráze. Start je za každého počasí v 11.00 na atletickém stadiónu v Děčíně – registrace od 10.00 hod. Závod se koná jako připomenutí 22. letého výročí „Sametové revoluce” a je věnován všem obětem komunismu.

Marek Peterka
Xterra Děčín team www.xterradecin.cz
Foto: aleso, www.decin.cz