Rubriky
Zprávy

V Českém Švýcarsku byl zaznamenán vzácný budníček

Krásná Lípa, 9. 7. 2012 – Budníček zelený, v Česku vzácný zástupce ptačí fauny, zavítal do oblasti Kyjovského údolí v Českém Švýcarsku. U tzv. Kyjovského hrádku jej ke konci června zaznamenal Miroslav Šálek z České zemědělské univerzity. Jedná se o zástupce sibiřské fauny, který v oblasti Českosaského Švýcarska hnízdí velmi nepravidelně. Poprvé byl zjištěn v Saském Švýcarsku v roce 1968. Další záznamy, již i z české strany, pocházejí z let 1994, 1998, 1999 a 2001.

„Budníček zelený je drobný tažný pták, který zimuje jižně od Himaláje, jeho cesta k nám je až extrémně dlouhá. Proto je jeho výskyt u nás mimořádnou událostí,“ říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Pokud vůbec, přilétají tito práci velmi pozdě na jaře a na svou cestu zpět se vydávají naopak brzy po vyhnízdění.“

Budníček zelený je malým druhem pěvce. Hnízdí převážně na Sibiři, areál jeho rozšíření však zasahuje i do severovýchodní Evropy. V České republice je pravidelné hnízdění doložené pouze v Krkonoších, a to od roku 1992; některá hlášení o pozorování pocházejí také z Beskyd.

Zdroj: www.npcs.cz