Rubriky
Zprávy

Pomáhají policii, pravomoci nemají žádné

Litvínov, Most, Obrnice, Chomutov, Děčín nebo Šluknov. V těchto městech působí od pondělí osmadvacet nových asistentů prevence kriminality. Jde o muže i ženy, kteří byli dlouhodobě bez zaměstnání a teď našli práci u městské policie. Jejich úkolem je zmírňovat napětí a zvyšovat pocit bezpečí v sociálně vyloučených lokalitách.

V Litvínově bude spolu se třemi kolegyněmi působit šestadvacetiletá Erika Gyňová. Práci hledala déle než rok. „Vždycky jsem chtěla pracovat pro polici, tohle byla velké šance,“ říká žena, která věří, že si dokáže na ulici zjednat respekt i přes svojí subtilní postavu.

Práci asistentů kriminality řídí městská policie. Na rozdíl od strážníků ale asistenti nemají žádné pravomoci. „Jejich úkolem je zklidňovat prostředí a upozorňovat na rizika. Pokud se něco stane, přivolají policejní hlídku,“ popisuje Jitka Gjuričová z ministerstva vnitra. Asistenti kriminality podle ní už třetí rok pracují například v Děčínské čtvrti Boletice. „Počet výjezdů policie se tam povedlo snížit na třetinu,“ dodává.

Využití pro asistenty kriminality našli v minulosti i v Chomutově. Podle náměstka primátora Jana Řeháka (ODS) pomohli městu v boji proti prostituci.

„Jedním z těch lidí byl člověk, kterému jsme pracovně říkali Strašák. Měl za úkol jedinou věc: stoupnout si v montérkách městské policie k ženě, která nabízí sexuální služby a být s ní, kamkoli se pohne,“ popisuje Řehák. Radnici se tak prý povedlo vytlačit prostitutky například ze zastávek MHD, protože opatření odrazovalo jejich zákazníky.

Asistenti kriminality mají pracovní smlouvu na dva roky. Pokud se jim bude dařit, mohou pak rozšířit řady městské policie. Pokud s nimi nebudou radnice spokojeny, mohou přijít o práci ze dne na den.

Autor: Jan Beneš
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever