Rubriky
Sport Zprávy

Reprezentace žen u16 v Děčíně

Národní tým žen do 16 let v rámci přípravy na červencové ME sehraje tři zápasy proti silnému Rusku v Děčíně v ČEZ Sportcentru v úterý 22. 5. a ve středu 23. 5. vždy od 18.00. Třetí zápas se odehraje tamtéž ve čtvrtek 24. 5. od 10.00 a bude určen především školám z Děčína a okolí. Běžné jednotné vstupné činí 10 Kč.

Ženský národní tým do 16 let čeká v letošním létě ME divize A v Maďarsku v netradičně brzkém termínu mezi 12. a 22.červencem. Na posledním ME skončily dívky ročníku narození 1995 a 96 na pěkném 10.místě, když byl tým trenéra Richarda Fouska složen z významné části právě také z mladších dívek. V tomto roce je v širší nominaci větší část dívek ročníku 96. V rámci přípravy odehrály dívky dva turnaje – na prosincovém turnaji v Maďarsku skončily druhé a stejně tak i na dubnovém silně obsazeném turnaji ve Francii, kde
porazily úřadující mistryně Evropy ze Španělska. V rámci přípravy se ČR U16 utká v trojzápase s tradičně silným soupeřem z Ruska v Děčíně. Zajímavostí je, že členem realizačního týmu u družstva je Robert Landa – pivot BK Děčín.

Po dlouhé době se v Děčíně představí jedna z důležitějších akcí ženské části basketbalového dění. Bude to zápas mládežnické reprezentace, navíc proti Rusku a to hned třikrát! Reprezentantky Ruska skončily v této kategorii v roce 2011 na 6.místě, v roce 2010 získaly zlaté medaile. Jak známo, v mládežnických kategoriích záleží na každém ročníku v jednotlivých zemích, ale Rusko je tradiční bašta ženského basketbalu a výběr ze široké konkurence mladých basketbalistek je předzvěstí silného týmu. Výběr ČR pyšní stříbrnou medailí z roku 2006 a bronzovou z 2007. V roce 2010 skončil na 9.místě a minulou sezónu o jednu příčku níže.

Oba týmy stráví v Děčíně pět dní mezi 20. a 25.květnem… Utkání jsou pak naplánována na úterý 22.5. a středu 23.5. od 18.00 hodin. Ve čtvrtek 24.5. pak odehrají oba týmy dopolední zápas od 10.00 hodin. Všechny zápasy se odehrají v ČEZ Sportcentru a na každý zápas bude jednotné vstupné 10 Kč. Pro školy a basketbalové kluby bude možnost získat dotované vstupenky v omezeném
počtu.

V létě čeká náš výběr zajímavá skupina C s tradičně hodně silnou Francií, Chorvatskem a nováčkem v elitiní divizi – Anglií. Rusky se ve skupině B střetnou se Slovenskem, Řeckem a Srbskem. Zajímavostí českého družstva je vítězně naladěný trenér Richard Fousek, který v letošní sezóně dokázal získat zlatý double. Na klubové scéně vede týmy kadetek U17 a juniorek U19 týmu Frisco Brno a s oběma letos na Mistrovství ČR uspěl v dramatických scénářích.

Ing. Alena Volrábová
BK Děčín s.r.o.