Rubriky
Kultura

Výstava: Tomáš Petřík – BIODRAMOS

Dne 2.5. 2012 v 18:00 hod. se ve foyer městského divadla Děčín uskuteční vernisáž výstavy, která představí nejnovější tvorbu mladého olomouckého malíře a grafika Tomáše Petříka Biodramos.

Tomáš Petřík se ve svém cyklu Biodramos vydává na pomyslnou pouť labyrintem světa, na které jej doprovází všudypřítomné fantaskní postavy a bytosti vycházející jakoby z propojení několika kultur, mytologií i křesťanské ikonografie. Biodramos – vnitřní svět Tomáše Petříka, který je jako chrlič, ze kterého se valí proud, jenž trhá břehy – proud démonů, chlípných žen a světců! Neboli ten, který se snaží nahnat pohanská božstva zpět do lesů, odkud byla lidmi již dávno vykázána. A s nimi i celé peklo!

Součástí výstavy bude také osm linorytů, které byly vytvořeny jako ilustrace k připravované sbírce básní „Duše za duši“ kurátora výstavy Jiřího Trnky. Sbírka jich ve skutečnosti obsahuje 25. Linoryty budou vystaveny i s básněmi, které se Tomáši Petříkovi staly předlohou.

Tomáš Petřík, narozen 1983 ve Šternberku, se po studiu fotografie na SUPŠ v Uherském Hradišti (1999-2003) začal od svého původního zaměření pozvolna odklánět směrem k malbě. Od nástupu na Pedagogickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci (od 2007) se jeho umělecká tvorba dále dynamicky proměňuje, přičemž se do ní promítá zájem o experiment, nová média, ale i stále dominující malbu a grafiku, zejména linoryt. Ten také výrazně ovlivňuje charakter samotného malířského projevu autora, typického svou plošností a jasnou linearitou, osobitou dekorativností.

Místo:
Městské divadlo Děčín
Vernisáž:
2. 5. 2012 v 18:00 hodin
Doba trvání:
2. 5. – 24. 6. 2012