Rubriky
Sport Zprávy

Série s USK byla těžká. A pokud chceme do finále, musíme vyhrát v Prostějově!

Čtvrtfinálová série s pražským USK je již úspěšně za námi, když Scalabroniho družinu jsme setnuli jasně 3-0 na zápasy. Jak sám přiznává i děčínský pivotman Pavel Houška, na všechny výhry (a hlavně tu rozhodující domácí) jsme se celkem nadřeli. Po trojitém sukcesu s vysokoškoláky však nyní vzývají Válečníci dalšího soka – v semifinále vyzvou Prostějov, se kterým půjde o odvetu za sezonu 2006/2007, kdy nás Orli v semifinále vyřadili 3-2 na zápasy. O náročnosti čtvrtfinálové série, radosti z postupu i výhledech na semifinálového soupeře referoval tahoun Děčína Pavel Houška… 

Pavle, tak po roce jsme zase v semifinále. Jaké pocity máš z toho, že jsme opět mezi elitní čtveřicí ligy?
Pocity jsou pozitivní. Jsem rád, že se nám všem v klubu začala vracet tvrdá a poctivá práce, kterou jsme odváděli od začátku sezony.

Čtvrtfinálovou sérii s USK jsme poprvé v historii klubu ovládli suverénně 3-0 na zápasy. Čekal jsi tak jednoznačný průběh série?
Očekávali jsme, že série s USK bude těžká, a ač to tak nevypadalo, dost jsme se v této sérii nadřeli – a to především v posledním domácím zápase.

Proč tedy ani jeden ze zápasů neskončil vyšším bodovým odstupem. Byli Pražané opravdu nepříjemným a kousavým soupeřem?
To, že USK skončilo po základní části ve skupině A1, je dostatečná vypovídací hodnota. Snažili se vesměs hrát jedna na jedna, což se vždy velmi těžce zastavuje.

Jaké klíče k postupu v sérii s USK bys vyzdvihnul?
Dobrá obrana, trenérova taktika a týmová hra – to byly klíčové faktory na naší straně.

Překvapili vás Sedmák a spol. zónovou obranou během celé série, kterou se nám však v prvních dvou zápasech dařilo překonávat?
Ani bych neřekl, že překvapili. Ale trošku jsme spekulovali, proč nezkusili jiný formát obrany. Ale je a bylo to jejich rozhodnutí.

Proběhla již nějaká oslava po postupu?
Nějaká oslava proběhla. Zašli jsme na večeři. Ale chceme se soustředit na další sérii a zápasy s Prostějovem.

V rozhodujícím třetím zápase se nám dlouho nedařilo a Pražané vedli ve 25. minutě již o 10 bodů. Proč to nešlo tak jako v předchozích zápasech?
Po odehrání vícero vzájemných zápasů se soupeři už dobře znají a je tudíž těžké se něčím překvapit, potažmo zaskočit. USK přijelo k poslednímu utkání s tím, že nemá co ztratit. Tudíž hráli uvolněně, dařilo se jim a my se dostali do jakési křeče, ze které nám chvíli trvalo, než jsme se vyhrabali.

Nakonec se vám však podařilo otočit a zvítězit 76:67. Co jste ke konci utkání změnili?
Pokyny od trenéra byly vcelku jednoduché. Dál držet koncept hry a bránit.

V semifinále vyzveme Prostějov, který jsme letos již třikrát porazili. Jaké šance vidíš na postup našeho celku?
Je zapotřebí mít na paměti, že sérii začínáme venku, tudíž nemáme výhodu domácího prostředí. A dalším faktorem je, že Prostějov ukončil základní část na druhém místě, takže prokazuje svoje kvality. Ale jak si sám řekl, dokázali jsme je porazit, takže šance na postup určitě je.

Doma jsme sice soupeře třikrát dostali na kolena, ale u něj neuspěli ani v jednom případě. Je tedy velkou nevýhodou začínat (a případně i končit) sérii na Hané?
No pokud budeme chtít postoupit do finále, tak budeme muset v Prostějově, chtě nechtě uspět. To je fakt, s kterým se musíme smířit. Nic jiného nám nezbývá.

Co bude na Orly platit, abychom měli šanci jít do vysněného finále?
Lépe bránit a dát o bod víc než oni.

Ladislav Faltin