Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nad míru aktivní výtečník
Několik trestných činů, ke kterým došlo během uplynulých týdnů, se podařilo v těchto dnech díky usilovné práci objasnit policistům z Děčína. První spadá do poloviny ledna, kdy v jednom panelovém domě v Bynově kdosi vykopl dveře od kočárkárny a odvezl odtud dvě sjezdová kola. Zhruba o týden později měla nevítanou návštěvu truhlářská dílna v Dolním Oldřichově, do které nevítaný host vloupal přes rozbité okno a ze které odnesl vrtačku, brusku, frézku, telefon a další věci. Uplynul týden a majitel domu, opět v Bynově, zjistil, že má vypáčená vrata od garáže a rozbité okno do bytu, ve kterém se někdo pohyboval. Zde ale nic neodcizil. Poslední případ je z neděle, kdy se neznámý pachatel vloupal do domu v Jílovém, kde ukořistil notebook, fotoaparát, modem, akušroubovák a peněženku s platebními kartami, na které pak provedl výběry. Celková škoda včetně poškození činí zhruba čtyřicet tisíc korun. Společným jmenovatelem všech výše uvedených lumpáren by měl být třiadvacetiletý mladík bydlištěm v místě poslední akce, který je od minulého měsíce navíc obviněný z loupeže, které se měl dopustit v říjnu na děčínském nádraží, kdy jedné ženě strhl z ramene kabelku s peněženkou. Nyní se nachází v policejní cele a čeká, jak dopadne podnět na návrh na vzetí do vazby, který byl dnes kriminalisty podán státnímu zástupci. Včera si vyslechl ještě obvinění z krádeže vloupáním porušování domovní svobody, poškození cizí věci a neoprávněného opatření platebního prostředku.

Nerespektoval zákaz a dojel
Podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí si včera na obvodním oddělení ve Velkém Šenově vyslechl čtyřiadvacetiletý muž. Před pár dny jej totiž v Lobendavě zastavili policisté ke kontrole, během níž zjistili, že za volantem nemá co pohledávat, neboť má stále platný zákaz řízení motorových vozidel. Díky nerespektování tohoto rozhodnutí mu hrozí až tříleté odnětí svobody.

Dluží na dceru tisíce
Pětadvacet tisíci korun dluží na svou nezletilou dceru pětatřicetiletý muž z okolí Velkého Šenova. Dluh se nastřádal za zhruba čtyři roky, po které svou povinnost zanedbával. Dohru měl případ až na rumburské kriminálce, kde si otec vyslechl obvinění ze zanedbání povinné výživy. Za to může od soudce obdržet trest až dvouletým odnětím svobody.

Vyfoukl kus výfuku
O střední díl výfuku přišel majitel automobilu zaparkovaného na Starém Městě v Děčíně. Neznámý lapka se v noci na včerejšek vsoukal pod vozidlo a součást odoperoval. Zůstala škoda za více než osm tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení.

Stačilo málo a byly tři
Ve stavu, ve kterém by většina lidí sotva došla k automobilu, sedl devětačtyřicetiletý muž za volant a vyrazil do ulic. Na Labské ulici v Děčíně ho k jeho smůle a štěstí ostatních účastníků provozu zastavili policisté ke kontrole. Při ní samozřejmě dostal dýchnout, přičemž displej přístroje ukazoval bezmála tři promile. Na obvodním oddělení si včera závěrem vyslechl podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Nyní díky své neuváženosti čelí hrozbě až ročního vězení.

Sebral, co neměl
Dvanáct kovových plotových polí z pocházejících z bývalého hřbitova v Mikulášovic si v minulém roce přisvojil šestatřicetiletý muž z Liberce. Měl je nalézt kdesi na louce. Zanechal tak po sobě škodu kolem patnácti tisíc korun. Policisté jej vypátrali a včera si z úst rumburských kriminalistů vyslechl obvinění z trestného činu zatajení věci. Za to mu hrozí až roční vězení.

Nevěděl, že má smlouvu
Smlouvu s provozovatelem telekomunikačních služeb sjednal nedávno neznámý výtečník. Aby ho to vyšlo levně, použil při tom osobní údaje muže ze Šluknova, který neměl ani ponětí, co se za jeho zády děje. Dověděl se to, až když po něm společnost začala vymáhat dluh přes šest tisíc korun. Do případu se zapojili místní policisté, kteří po pachateli pátrají. V případě dopadení se bude zodpovídat z přečinu podvodu.

Pustil vozidlu žilou
Do areálu jedné děčínské společnosti se včera pod rouškou tmy vydal neznámý nenechavec. Zde vypáčil víčko od palivové nádrže u zaparkovaného nákladního automobilu a odsál sedmdesát litrů nafty. Včetně poškozené zátky po něm zbyla škoda za více než tři tisíce korun. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení.

Řetízek
Trestní stíhání pro loupež zahájili koncem týdne rumburští kriminalisté proti jednadvacetiletému mladíkovi. Minulý měsíc totiž v Jiříkově fyzicky napadl muže vracejícího se nad ránem z jednoho z místních podniků. Uštědřil mu několik úderů pěstí a strhl řetízek, který měl napadený na krku. Pak zmizel. Když se zase objevil, tak už ve společnosti policistů, kteří jej dopadli. Nyní mu hrozí až desetileté vězení.

Alkohol
Kličkující vozidlo upoutalo včera po půlnoci pozornost policistů, kteří prováděli dohled nad silničním provozem v Křešicích u Děčína. Pustili se tedy za ním ve snaze jej zastavit, což se zprvu nedařilo, neboť řidič nereagoval. Po chvíli se strážcům zákona podařilo automobil na rovném přehledném úseku předjet a pak už nezbývalo, než šlápnout na brzdu. Samozřejmě následovala opakovaná dechová zkouška, při které naměřená hodnota oscilovala kolem dvou promile. Výtečníkova řidičského průkazu se pak ujali policisté a na oplátku mu ve zkráceném přípravném řízení nadělili podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to mu hrozí až roční pobyt v nápravném zařízení.

Nafta
Do montážní haly v železniční stanici v Děčíně se včera zhruba dvě hodiny po půlnoci vloupal čtyřicetiletý muž. Hledal zde nějakou naftu, našel však pouze malér. Byl totiž přistižen a tak se proti původnímu plánu musel v doprovodu policistů z železničního oddělení odebrat do policejní cely. Ve zkráceném přípravném řízení si pak vyslechl podezření z krádeže. A vzhledem k tomu, že jde o recidivu, hrozí mu až tříleté vězení.

Úvěr
Od konce minulého týdne se z trestného činu úvěrového podvodu zodpovídají dva muži z Děčína ve věku devatenáct a osmadvacet let. V prodejně elektra totiž každý z nich uzavřel smlouvu na televizor a v jednom případě ještě i na počítač. Oba do žádosti uvedli, že jsou zaměstnáni u téže společnosti, což však nebyla pravda. Jednomu z nich byla půjčka poskytnuta, druhému ne. Před zákonem jsou na tom ale oba stejně. Vykutálené dvojce hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín