Rubriky
Dětem Zprávy

O prázdninách na zámek

Během jarních prázdnin mohou děti, které neodjely z města, vyrazit na zámek na speciální dětské prohlídky či na výstavu historických hraček.

Dětské prohlídky děčínského zámku s úspěchem fungují již od podzimu. Jsou založeny na dokonalém převrácení rolí. „Zatímco na běžné prohlídce se průvodce obrací především na dospělého návštěvníka a pro děti bývá takový výklad velmi často nesrozumitelný a příliš dlouhý, při dětské prohlídce je na prvním místě malý návštěvník,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. Primární je zážitek dítěte, dospělý se stává jen doprovodem a pomocníkem.

Program se odehrává v běžné prohlídkové trase, používá ovšem své vlastní speciální rekvizity, které mají zapojit co nejvíce smyslů. Malí návštěvníci proto nejen poslouchají a dívají se, ale některé předměty si mohou sami osahat, vyzkoušet a dokonce i ochutnat. Děti si ovšem se všeho nejraději hrají a proto se celou prohlídkou jako červená nit vine zajímavé pátrání po skrytých indiciích a vzkazech, které po sobě zanechaly zámecké děti. A co malé návštěvníky čeká na konci? Tajemství, které se všichni dozví až během prohlídky.
„Vzhledem k tomu, že tento program je určen pro děti, funguje pouze v okamžiku, kdy na něj mají čas, tedy o prázdninách. Ovšem nikoli jen o velkých letních, nýbrž v průběhu celého roku. Například o jarních prázdninách. Mnoho dětí sice odjíždí pryč, ale velká spousta jich také zůstává doma. Proto bychom jim chtěli nabídnout dětské prohlídky pro zpříjemnění volných chvil,“ říká Krupičková.
Kromě dětských prohlídek je na zámku až do konce února k vidění také výstava historických hraček z časů našich babiček a dědečků, která již brzy přivítá dvoutisícího návštěvníka. Asi největší pozornost návštěvníků na ní poutá krásně dochované dětské divadlo s desítkami loutek a se spoustou kulis. Velmi zajímavá je také sbírka historických dětských maškarních kostýmů.
O jarních prázdninách je zámek otevřen každý den od 10–16 hod., o víkendu do 17 hodin. Dětské prohlídky bude možné navštívit od 13. – 19. 2. Z provozních důvodů není možné nabízet je po celý den, proto jsou stanoveny dva pevné termíny, a sice v 11:00 a v 15:00. Program je určen především pro děti ve věku 4–11 let.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz