Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Krátce k úmrtí ženy z Varnsdorfu
DĚČÍN – Pitva zemřelé ženy z Varnsdorfu proběhla 20.1.2012
Dne 20. Ledna 2012 proběhla soudní pitva zemřelé dvaašedesátileté ženy, která byla přítomna incidentu, ke kterému došlo po silvestrovské noci ve Varnsdorfu. Definitivní výsledek však budeme mít k dispozici až poté, co obdržíme výsledky dalších odborných expertíz, které budou provedeny v následujících týdnech.

Konec lumpárnám
Policistům z obvodního oddělení v Děčíně se podařilo dopadnout jednatřicetiletého muže, který ve středu z chodby jednoho domu odcizil dětský kočárek. Nezabránilo mu v tom ani to, že byl prokután lankem. A není to zřejmě jediný nekalý čin, kterého se v poslední době dopustil. Na svědomí by měl mít také autorádio ze zaparkovaného automobilu a bezpečnostní kameru z budovy. Poškozené přišly jeho akce celkem přibližně na patnáct tisíc korun. Od včerejšího dne má ve zkráceném přípravném řízení sděleno podezření z krádeže. Vzhledem k tomu, že jde v jeho případě o recidivu, hrozí mu až tříleté vězení.

Takové riziko pro nic
Pro sedm čokolád si včera dopoledne do jednoho z děčínských marketů zašla devětadvacetiletá žena z Kolína. Nedodržela však základní pravidlo obchodního vztahu mezi prodejnou a zákazníkem a laskominy se rozhodla nezaplatit. A to i vzdor skutečnosti, že jí vzhledem k opakování této trestné činnosti může hrozit v případě dopadení až tříleté odnětí svobody. Se zbožím ukrytým pod oděvem prošla kolem pokladen, aby se v zápětí seznámila s ostrahou prodejny a pak i policisty z obvodního oddělení. Odtud si také odnesla podezření z krádeže, které obdržela ve zkráceném přípravném řízení.

Nechtěl do vězení a stejně musel
Hlídkou z obvodního oddělení ve Varnsdorfu byl včera v místě svého bydliště kontrolován osmadvacetiletý mladý muž. Při tom vyšlo najevo, že výtečník se již necelý půlrok vyhýbá nástupu výkonu trestu. Rumburští kriminalisté zadrženému přidali ještě obvinění z maření výkonu úředního rozhodnutí a pak se již s eskortou odebral do věznice.

Podcenil alkohol
S podezřením z ohrožení pod vlivem návykové látky se v těchto dnech potýká šestatřicetiletý muž z Děčína. Před pár dny jej totiž hlídka místních policistů přistihla při řízení automobilu ne právě ve střízlivém stavu. Přístroj, pomocí kterého strážci zákona detekují alkohol v dechu, na řidiče žaloval, že hodnota překročila jednu promile. Podezřelý měl údajně předchozího večera vypít šest dvanáctistupňových piv a dvě velké vodky. To budiž varováním pro všechny, kteří se v podobných situacích domnívají, že ráno již nenadýchají. Riziko totiž představuje až roční odnětí svobody.

Finta nevyšla (aktualizace)
Rumburští a děčínští kriminalisté včera zahájili trestní stíhání proti třem ženám, které se v pondělí v Rumburku přímo na ulici pokusily pomocí lsti odcizit kolemjdoucímu muži peněženku (více zprávy z 16.1.2011). Během šetření vyšlo najevo, že mají mít prsty v dalších dvou podobných případech, které se odehrály v posledních dnech v Děčíně. U marketu po navázání kontaktu měly sebrat jedné z nakupujících z tašky pověšené přes zápěstí peněženku s několika tisíci korun a dalšími věcmi. Ve výtahu obchodního domu pak jedné ženě zmizela portmonka s dvěma stovkami přímo z kabelky. Výtečnice ve věku čtyřiatřicet, pětačtyřicet a jednapadesát let čelí obvinění z trestných činů krádež na osobě a neoprávněného opatření platebního prostředku. Za to jim hrozí až dvouleté vězení.

Využil rekonstrukce
Dohru v podobě sdělení podezření z krádeže vloupáním ve zkráceném přípravném řízení měla včera pro dvaadvacetiletého mladíka z okolí Varnsdorfu jeho akce z konce minulého roku, kdy vnikl do rekreační chaty v rekonstrukci a odcizil zde krbová kamna, elektrický teplomet, nádobí a další věci. Zanechal po sobě škodu ve výši přes patnáct tisíc korun. Policisté se mu ale nakonec na kobylku dostali a teď mu nezbývá, než počkat, jak rozhodne soud. Vzhledem k recidivě to může být až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Radiátory zmizely, bojler zůstal
Dva radiátory, elektroinstalaci z bojleru a osm zářivek sebral neznámý poberta v nebytovém prostoru areálu bývalé firmy ve Starých Křečanech. Bojler samotný odřízl a nechal ležet na místě. Způsobil tak škodu za přibližně čtyřiadvacet tisíc korun. Případem se zabývají policisté z obvodního oddělení v Rumburku.

Poničená výloha
Tabuli výlohy kdosi poškodil v noci na dnešek u jednoho obchodu ve Varnsdorfu. Majiteli zanechal škodu dle předběžného odhadu ve výši deset tisíc korun. Podaří-li se policistům neznámého ničitele dopadnout, bude se zodpovídat z přečinu poškození cizí věci.

Aktualizace k potyčce ve Varnsdorfu a další tři krimi
Jeden z aktérů potyčky, která se odehrála v neděli kolem osmnácté hodiny na Žitavské ulici ve Varnsdorfu (více zprávy z 16.1.2011), čelí od včerejška obvinění z trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob. Za to hrozí devatenáctiletému mladíkovi z Teplic až dvouletý pobyt v nápravném zařízení. Míra zavinění dalších osob je předmětem dalšího šetření.

Stačí chvíle nepozornosti…
Policisté z obvodního oddělení ve Varnsdorfu sdělili včera ve zkráceném přípravném řízení podezření z neoprávněného opatření platební ho prostředku. O to se zasloužila tím, že před pár dny měla před místním marketem sebrat peněženku jednomu ze zákazníků. A to takovým způsobem, že využila chvíli, když mu vypadla na zem. Než si toho stačil všimnout, byla pryč i s necelými dvěma tisícovkami, doklady a platební kartou. Teď jí za to hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

Kola sebral ve sklepě
Policistům z obvodního oddělení v Děčíně se podařilo polapit muže, který jiné osobě znepříjemnil štědrý den. A to tím, že vnikl do sklepa domu, kde měl uskladněná hliníková kola v hodnotě kolem dvanácti tisíc korun. Ta pochopitelně odcizil. Tedy udělal přesný opak toho, co by se v tento sváteční den mělo dít. Včera si ve zkráceném přípravném řízení vyslechl podezření z porušování domovní svobody a krádeže vloupáním. Teď čelí hrozbě až tříletého odnětí svobody.

Odevšad něco
Peníze odcizené z kanceláře, fén na vlasy z kadeřnictví, telefon z ordinace, motorové pily z garáže – toť výsledek neblahého působení osmadvacetiletého muže z Varnsdorfu. Započítáme-li k tomu ještě poškození zámku dveří u bytu, kam se nakonec nedostal a automobil, který zapůjčil a již nevrátil, začneme se pohybovat za hranicí dvou set tisíc korun. V současné době čelí obvinění z krádeže vloupáním, poškození cizí věci a zpronevěry. O to se postarali rumburští kriminalisté, kteří případ vyřešili. Výtečníkovi hrozí až pětileté vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín