Rubriky
Politika Zprávy

V Hřensku se připravují na volby, z voličů se vyškrtli přistěhovalci

Obec Hřensko na Děčínsku se chystá na opakované volby, které kvůli přílivu neoprávněných voličů zneplatnil soud. Aby se zabránilo opětovnému zmanipulování voleb, radnice vyškrtla ze seznamu voličů 26 lidí, kteří mají bydliště ve Hřensku nahlášeno účelově. Volby se konají 28. ledna.

Z pohledu obce jde o preventivní opatření. „Konzultoval jsem to s právníky a bylo mi to doporučeno, aby kvůli tomu zas někdo nepodal žalobu na neplatnost voleb,“ vysvětluje svůj krok starosta Josef Černý.

Volby v Hřensku
Před komunálními volbami na podzim 2010 se do Hřenska přihlásilo 67 lidí. Vzhledem k tomu, že v Hřensku volilo 189 lidí, byla to silná skupina. Nové voliče přitom přihlašovalo hned několik politiků napříč stranami.

Obcí škrtnutí voliči jsou přímo uvedeni v rozsudku krajského soudu o zrušení voleb. (o něm zde) Obecní úřad vycházel z loňského nálezu Ústavního soudu, v němž se píše, že „těmto praktikám (manipulování voleb účelovými voliči – pozn. red.) lze předejít tím, že osoby hlášené k trvalému pobytu formálně budou ze seznamu voličů vyškrtnuty“. (čtěte také zde)

Citovaná pasáž přesně sedí na situaci v Hřensku. Dotyčných 26 lidí uvádí jako své bydliště bývalé restaurace Jiřenka, Přístav a Panda. Objekty jsou ale dávno opuštěné a nikdo v nich nežije.

Oznámení o vyškrtnutí rozeslal starosta dotyčným ve středu, paradoxně jim ho poslal na ony účelové adresy. „Neznám jejich skutečné adresy,“ krčí rameny Černý.

Proti rozhodnutí obce se lze odvolat ke krajskému soudu. „Rozhodnout by musel do tří dnů,“ řekla mluvčí krajského soudu Irena Jeřábková. Jedním z vyškrtnutých je dokonce kandidát do zastupitelstva, bývalý radní Děčína za ODS Milan Franc.

Zastupitelstvo obce nefunguje
Účelově hlášení voliči zásadně ovlivnili výsledek později zrušených voleb. K urnám přišlo 189 lidí, z toho politici kvůli „pojištění“ svého úspěchu přihlásili dohromady 67 lidí. Nejpilnější byl lídr sdružení Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná, Jan Havel, který do svých nemovitostí přihlásil celkem 37 lidí. (viz původní článek zde)

Zrušené volby zkomplikovaly obci život, zastupitelstvo totiž rázem přestalo existovat. „Rozhodnutí přijatá zastupitelstvem jsou proto neplatná,“ uvedla Denisa Čermáková z ministerstva vnitra.

Pod stůl obratem spadlo celkem 67 usnesení, které do zrušení voleb zastupitelé přijali. Přestal platit rozpočet, obec nemohla žádat o dotace a lidé si nemohli vyřizovat ani prodej pozemků.

Starosta Černý mohl zůstat starostou jen proto, že jím byl už před volbami. Černý už na starostu kandidovat nebude.

Zdroj: iDnes.cz