Rubriky
Zprávy

Při útoku ve Varnsdorfu se střílelo, žena ale násilnou smrtí nezemřela

Ve vyšetřování silvestrovského incidentu z Varnsdorfu, při němž skupina Romů napadla manželský pár a jejich syna s přítelkyní, se objevily nové informace. Pitva prokázala, že smrt dvaašedesátileté ženy není důsledkem fyzického napadení. Navíc se ukázalo, že jeden z napadených vystřelil z plynové pistole.

„Při pitvě nebylo zjištěno cizí zavinění. To, že by zemřela po nějakém útoku, jsme ale vyloučili hned, protože na ní nebyly žádné stopy nějakého zmlácení,“ uvedla šéfka děčínské policie Alice Zemanová.

Na definitivní závěr je ale podle policie ještě brzy. „Pitva neřekla jasnou příčinu smrti a nedala nám jednoznačnou odpověď na to, zda někoho vinit, nebo ne. Proto jsme zadali další rozbory,“ dodala.

Žena totiž zemřela na krvácení do mozku a policie přesně neví, co ho způsobilo. Odborníci proto ještě budou určovat, zda nesouviselo s posttraumatickou reakcí na způsobený útok.

Incident se stal po silvestrovské půlnoci, kdy žena s manželem doprovázela syna a jeho partnerku na taxi. Když míjeli pětici Romů, jeden z nich do manžela strčil. Syn si to nenechal líbit a vznikla větší strkanice, do které se zapojili i další Romové z ubytovny Sport.

„Žena ale nečelila dramatickému útoku. Jednou do ní strčili. Nebylo to prudké, neupadla,“ uvedla Zemanová.

Napadený muž vytáhl plynovou pistoli
Jeden z Romů při útoku křičel: „Co čumíš, ty bílá svině!“ Policie ho proto později obvinila z rasově motivovaného útoku.
Manžel při útoku vytáhl na obranu plynovou pistoli. „Vystřelil z ní do vzduchu. Zbraň mu byla zabavena a posléze opět vydána, protože nebyl důvod ji zadržovat,“ přiblížil mluvčí děčínské policie Vojtěch Haňka.

Policisté po útoku obvinili dva pětatřicetileté Romy z ublížení na zdraví a výtržnictví. Tři zbývající útočníky policie zná, vyslýchá je, ale zatím je neobvinila.

Dvaašedesátiletá žena byla po útoku v tak špatném psychickém stavu, že ji policisté nemohli vyslechnout. Po dvou týdnech se její zdravotní stav zhoršil a lékaři ji museli hospitalizovat. V děčínské nemocnice pak před týdnem zemřela. Pohřeb se konal o víkendu.

Do Varnsdorfu míří radikálové
Předminulou neděli ve Varnsdorfu místní organizátoři uspořádali demonstraci na podporu napadené rodiny. Přišly na ni přes dvě stovky lidí.

Tuto neděli proběhne jako reakce na úmrtí ženy další demonstrace. Tentokrát ale už v režii extremistické Dělnické strany sociální spravedlnosti.

Loňský pochod DSSS Varnsdorfem byl nejdramatičtějším ze série protestů, které město na podzim každý víkend zažívalo. Proti nepovolenému pochodu 500 radikálů a místních obyvatel policie nasadila vodní dělo a koně. Dav se chtěl dostat k romské ubytovně, po policistech házel kameny, lahve a dělbuchy.

Artur Janoušek
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120124_152307_usti-zpravy_alh