Rubriky
Sport Zprávy

Desetiminutovka z říše snů vynesla Děčínu vítězství nad Orly!

BK Děčín vs BK Prostějov – 75:59 (11:15 28:34 52:40)
Děčínští nastoupili do utkání proti Orlům bez zraněného křídelníka Honzy Jiříčka; hosté přijeli kompletní i se čtyřmi cizinci (Smith, Peterson, Nicholson, Eitutavičius), jejichž další setrvání v klubu je na Hané v těchto dnech tématem číslo jedna.

Od úvodního rozskoku se na hřišti odehrával rychlý basketbal prvotřídní kvality, s pevnými obranami na obou stranách hřiště – první body Děčína (koš a trestný hod) měl na svědomí Robert Landa a po jeho příspěvcích jsme vedli ve 2. minutě 3:0. Hosté se ovšem začali dostávat do zápasu hlavně díky výtečně hrajícímu rychlíkovi Smithovi, který na přelomu 5. a 6. minuty pěti body v řadě dostal svůj tým do pětibodového vedení – 5:10 (stejný hráč se prosadil po rychlém protiútoku i v 8. minutě, zaznamenal již 9. a 10.! bod v zápase a hosté vedli v tuto chvíli 9:15). Do většího trháku se již Orli nedostali a Admir Alič přesně s klaksonem sirény uzavřel účet první desetiminutovky na 11:15.

Psychiku hostů koš v poslední vteřině první čtvrtky nijak nenahlodal a ti se naopak do děčínských hráčů v úvodu druhé čtvrtiny doslova „zakousli“ – především díky produktivnímu uzdravenému rozehrávači Ventovi a jeho nájezdu na konci 14. minuty se dostali již do dvouciferného vedení – 15:26, na což rozzlobený domácí kormidelník zareagoval okamžitě oddechovým časem. Ten jeho svěřence evidentně nabudil a po sérii 6:0, kterou režíroval bojovně naladěný kapitán Jakub Houška, snížili manko na 21:26. Na konci prvního poločasu diváci hromovým skandováním „Soky, Soky“ přivítali po dlouhé pauze poprvé nastupivšího pivota Míru Soukupa! Do kabin nakonec odcházeli Děčané s šestibodovým mankem – 28:34.

Jak se Děčané v první půli chvílemi v útoku trápili a ani to pověstně „štěstíčko“ nebylo na jejich straně, tak ve druhé půli se karty naprosto obrátily. Válečníci nastoupili do druhé půle naprosto famózně – po trojce Aliče a pěti bodech Pavla Houšky otočili v čase 23:18 na 36:34 a Zbyněk Choleva si svolal své „ovečky“ na minutovou poradu. Ani ta však tlak domácích neotupila a ve 26. minutě jsme po trojce nejlepšího plejera zápasu Strii vedli 43:34. Svěřenci Pavla Budínského zvládli na jedničku i závěr třetího kvartálu, který ozdobila trojka Boyera a „dvojka“ Luba Strii, které určili stav po třiceti minutách na 52:40. Tuto čtvrtinu mimochodem vyhráli Děčané jednoznačně 24:6!

Téměř vyprodané (a opět naprosto fantasticky fandící!) ČEZ Sportcentrum hnalo své miláčky za jedenáctým domácím vítězstvím sezony, ale většině přítomných muselo zkraje závěrečné čtvrtky zatrnout – trojka Prášila a vzápětí koš Smithe znamenali snížení na 52:45. To by ale na druhé straně nesměl na perimetru „číhat“ s velkou chutí hrající Luboš Stria, jehož další trojkový projektil opět zvýšil naše vedení na deset bodů – 55:45. Tím jako by setřásl prvotní nervozitu v této čtvrtině i ze svých spoluhráčů a k jeho bodovým příspěvkům se začali přidávat i ostatní, hlavně Pavel „Houšman“ Houška a opět výtečný dirigent děčínského orchestru Ell Sanders – ten v rozmezí 35. a 36. minuty vsítil dvě trojky v řadě a za ohromné vřavy publika zvýšil náskok svého celku na osmnáct! bodů – 67:49. V polovině 39. minuty se zpoza perimetru prosadil i „JB“, zvýšil na 72:53 a odstartoval dlouhý skandovaný potlesk, který si všech 11 Válečníků za skvělý výkon opravdu zasloužilo! Svého soka jsme tedy téměř přesně po třech letech v lize opět porazili, konkrétně o 16 bodů – 75:59…

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Pomikálek, Stria, Landa, P. Houška
Prostějov – Eitutavičius, Smith, Pandula, Peterson, Nicholson

Statistické údaje:
Střelci: Stria 19 (+ 2 bloky; trojky 7/4, TH 6/5), P. Houška 14 (+ 10 doskoků, z toho 5 útočných -> double-double; 5 získaných faulů), Sanders 14 (+ 5 asistencí), Alič 9, J. Houška 7 (+ 4 zisky), Boyer 5, Pomikálek 4, Landa 3 – Smith 26 (střelba z pole 16/11, trojky 6/4), Peterson 7 (+ 5 doskoků i získaných faulů), Venta 6 (+ 4 ztráty), Nicholson 6 (+ 5 doskoků), Eitutavičius a Prášil po 6, Švrdlík 2; Pandula 0 (ale 8 doskoků, z toho 4 útočné) střelba 2 b.: 40/18 – 39/15; střelba 3 b.: 24/9 – 19/8; TH: 16/12 – 14/5; doskoky: 29:35 (útočné 11:12); chyby: 19:19; týmová validita: 86:57; počet diváků: 1150 (rekord této sezony!); nejlepší hráč utkání: Luboš Stria (Děčín).

Pozápasové názory:
Pavel Budínský (trenér Děčína): „My jsme do zápasu nevstoupili špatně, ale nepadly nám některé otevřené střely. Prostějov nás předčil na doskoku a navíc ukázal, jak umí střílet a proměňovat i některé těžké střely. My jsme se na to připravovali a věděli, že v jejich týmu je každý hráč útočně velmi nebezpečný. Chtěl bych ale touto cestou dnes pochválit všechny naše hráče, protože předvedli výborný výkon, každý hráč plnil svoji roli a snažil se přesně o to, co jsme chtěli. Byli jsme hodně soustředění, do druhého poločasu jsme nastoupili velmi dobře a přestože jsme v průběhu první půle prohrávali už o 11 bodů, tak jsme to zvládli i díky skvělým fanouškům, kteří nás hnali dopředu.“

Zbyněk Choleva (trenér Prostějova): „Já dneska samozřejmě radostí nevýskám. Ač jsme dnes utkání začali celkem dobře a soustředěně, dali jsme nějaké střely. Po prvním poločasu, kdy mi přišel soupeř trochu zakřiknutý, se Děčín ve druhé půli zvednul, začal lépe zakončovat, dával i střely z dálky. Také jsme ztratili ve druhém poločasu převahu na doskoku, Děčín byl aktivnější a dotáhl zápas do vítězného konce. Samozřejmě gratulace soupeři.“

Luboš Stria (křídlo Děčína a nejlepší hráč utkání): „Tak určitě jsme nevstoupili do utkání přesně, jak jsme chtěli. Bylo to fyzicky velmi náročné utkání, Prostějov hrál koncentrovaně téměř jako v play-off, bylo tam opravdu neskutečně moc fyzické síly. I když nám nešla střelba, tak druhý poločas nám vyšel abnormálně. V posledních zápasech nám nešly třetí čtvrtiny. Smekám před Jakubem Houškou, dokázal tým jako správný kapitán povzbudit a vyhecovat. V důležitých chvílích nás také podržel Ell Sanders. Celkově celý tým ve druhé půli výborně bránil.

Ladislav Faltin

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta