Rubriky
Politika Zprávy

Volby ve Hřensku vyhrálo sdružení dosavadního místostarosty

Nové zastupitele má Hřensko na Děčínsku. Opakované komunální volby v obci vyhrálo sdružení dosavadního místostarosty Jana Havla Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná. V sedmičlenném zastupitelstvu bude mít tři mandáty.

Další dvě křesla získala Strana za trvalou prosperitu obecních Soutěsek. V novém vedení obce budou mít po jednom mandátu ještě Občanská demokratická strana a Sdružení nezávislých kandidátů Naše Hřensko-Rodáci. Pokud by se spojili, mohli by teoreticky poslat vítězné sdružení do opozice. K volební urně dorazilo 132 z celkových 179 voličů, což znamenalo skoro 74 procentní účast.

Do neočekávané situace se dostal dosavadní starosta Hřenska Josef Černý. Na kandidátce Strany za trvalou prosperitu obecních soutěsek figuroval až na osmém místě. Voliči ho preferenčními hlasy postrčili na první příčku, ale funkci už zastávat nechce. „Připadám si v poslední době hodně psychicky opotřebovaný“, uvedl Černý. O místo v čele obce tak bude pravděpodobně usilovat lídr vítězné kandidátky Jan Havel, jehož sdružení vyhrálo i předloňské anulované volby.

Předchozí komunální volby ve Hřensku zrušil krajský soud v Ústí nad Labem. Do obce se totiž těsně před nimi přihlásilo k trvalému pobytu 32 lidí, kteří mohli podle názoru soudu výsledek hlasování ovlivnit. Tentokrát volební komise nikoho podezřelého nezaznamenala.

Hlavním volebním tématem ve Hřensku byl další osud soutěsek řeky Kamenice. Ty dnes patří obci a jsou jedním z hlavních turistických magnetů Českého Švýcarska. „Proč by měly vydělávat do soukromých kapes a nemohli bychom z nich mít prospěch my všichni?,“ uvedl v sobotu jeden z voličů.

Autor: Josef Suk
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever