Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Vjádření k úmrtí mladíka
Děčínská policie se důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením a dezinformacím, které šíří některá média v souvislosti se zákrokem proti šestadvacetiletému mladému muži z konce listopadu. Policisty si vyžádal zasahující lékař z důvodu agresivního chování mladíka, kterého se mu nedařilo uklidnit a ošetřit. Policisté byli na místě nuceni aktivně chránit jak zdravotníky, tak rodiče před útoky a agresivním chováním muže, který se ozbrojen noži aktivně bránil policistům i lékaři. I vzhledem k tomu, že se jednalo o zákrok proti nemocné osobě, volili muži zákona mírnější metody, jako štít, pouta, hmaty a chvaty, přičemž osobu zpacifikovali, aniž by museli použít důraznější prostředky. V žádném případě nebylo použito slzného plynu, ani elektrického paralyzéru. Nadřízení zákrok svých policistů vyhodnotili jako adekvátní a profesionální. Včera v souvislosti s úmrtím mladíka byla provedena soudní pitva. Předběžná zpráva uvádí: „Z pohledu lékařského se jedná o smrt přirozenou, nebyly zjištěny žádné známky, které by svědčily o konání druhé osoby.“ Definitivní závěry pitvy bude možno formulovat až po té, co bude ukončena odborná toxikologická expertíza. Do té doby policie nebude k případu uvádět další podrobnější informace.

Pěstírna ve sklepě odhalena
V uplynulých dnech provedli děčínští kriminalisté na základě soudního příkazu prohlídku sklepních prostor jedné bývalé restaurace Daliborka na Kamenické ulici v Děčíně. Akci předcházela operativní činnost policistů, která vedla k důvodnému podezření, že v objektu je provozována drogová kriminalita. Strážci zákona poté, co se jim podařilo vniknout dovnitř, objevili hydroponní indoorovou pěstírnu konopí. Zajištěno bylo kolem tisíce rostlin Marihuany a sofistikované zařízení v hodnotě zhruba půl miliónu korun sloužící k tomuto druhu pěstování. Ve věci je v současné době prováděno šetření za účelem ustanovení pachatele.

Klády neodvezli
Tři chlapíky ve věkovém rozpětí mezi dvaadvaceti a dvaatřiceti lety přistihli včera v okolí Šluknova policisté z pražské pořádkové jednotky, kterak na přívěsný vozík nakládají klády z hromady dříví u silnice. První problém spočíval v tom, že nebylo jejich, druhý pak v tom, že dva ze zúčastněných byli za stejný delikt souzeni. Všichni pak svorně navštívili obvodní oddělení, kde museli podat vysvětlení ke svému počínání. V nejbližších dnech se případ posune nejspíše do fáze podezření z krádeže a odevzdání přestupku proti majetku. Hodnota odcizeného matriálu činí předběžně čtyři a půl tisíce korun.

Nedá si pokoj
Ve zkráceném přípravném řízení řeší v těchto dnech rumburští strážci zákona třiatřicetiletou místní výtečnici. V uplynulých týdnech totiž vnikla do bytu, kde sebrala nějaké věci a o pár dní později z tělocvičny zdejší školy odcizila tři měděné parapety. Škoda ve výši zhruba dvou tisíc korun není nijak závratná, ale vzhledem k faktu, že žena byla za obdobný skutek v posledních třech letech odsouzena, lacino z toho asi nevyvázne. Za krádež a porušování domovní svobody jí hrozí až tříletý pobyt ve vězení.

Dojel
Dalším z dlouhé fronty těch, kteří marně doufali, že jim policisté nezkříží cestu při jízdě pod vlivem alkoholu, je dvacetiletý mladík z Děčína. Vůbec mu nevadilo, že na jeho nezodpovědnost může někdo doplatit a vesele se s vozidlem proháněl Děčínem. Když na ulici Práce spatřil zastavovací terčík hlídkařů, pochopil, že jízda skončila. Nadýchal přes jedno promile a jel se podívat na obvodní oddělení. Odtud si po kratší návštěvě odnesl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a s tím spojenou hrozbu až ročního odnětí svobody.

Za bezpečnější provoz
Reklamní poutač v Ludvíkovicích má nového majitele. Stal se jím Neznámý nenechavec, který tabuli v uplynulých dnech odmontoval a odnesl. Zdali jej chtěl odevzdat do sběrny, nebo s ním měl jiné plány, není jasné. Jasné je pouze to, že jestli ho policisté dopadnou, bude se zodpovídat z trestného činu krádeže. Škoda, kterou po sobě zanechal, činí předběžně kolem třiceti tisíc korun.

Parkování se moc nepovedlo
Poněkud divokým způsobem parkoval svůj vůz včera v brzkých ranních hodinách sedmatřicetiletý muž v Rumburku na náměstí. Narazil při tom totiž do kovového sloupku. Pak, jako by se nechumelilo, odebral se do jednoho z místních podniků. Tam si jej krátce na to vyzvedla hlídka policistů a pozvala na návštěvu obvodního oddělení. Při opakované dechové zkoušce, kterou na služebně podstoupil, ukazoval displej přístroje přes jeden a půl promile alkoholu. Odměnou za to mu bylo sdělení podezření ohrožení pod vlivem návykové látky ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Chycen v akci
Do rodinného domu v Dolním Podluží se včera odpoledne s páčidlem v ruce pokoušel vstupními dveřmi vloupat dvacetiletý mladík. Před tím ovšem musel překonat oplocení pozemku. Najednou kde se vzal, tu se vzal majitel a lapkovi bylo v tu chvíli jasné, že dovnitř už se nepodívá. Podíval se ale místo toho na obvodní oddělení ve Varnsdorfu, kde mu policisté ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z pokusu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Za to ho soudce může potrestat až tříletým odnětím svobody.

Tři opilí
Celkem tři výtečníky přistihli dnes mezi půlnocí a třetí hodinou ranní policisté z hlídkové služby při řízení vozidla pod vlivem alkoholu. Dva z nich, mladíci ve věku devatenáct a dvacet let nadýchali při orientační zkoušce přes jedno promile. Pětačtyřicetiletý muž si přihnul o něco více a pokořil hranici dvou promile. Všichni tři jsou nyní podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky. Za to nabízí trestní zákoník až roční pobyt ve vězení.

Stály ty žvýkačky za to?
Až tříleté odnětí svobody kvůli žvýkačkám za sto padesát šest korun riskoval včera v děčínském supermarketu sedmapadesátiletý za krádež již trestaný muž, když se zbožím prošel pokladnami bez zaplacení. Risk se ale v zisk neproměnil. Byl lapen a putoval na obvodní oddělení policie. Případ řeší strážci zákona ve zkráceném přípravném řízení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín