Rubriky
Sport Zprávy

Po západu jsme dobyli i východ Čech a ze Svitav vezeme vysoké vítězství!

Domácí Svitavy měly v sobotu večer již před samotným utkáním hned dvojitý důvod k malé oslavě: premiérově se v jejich hale hrálo před televizními kamerami a utkání bylo navíc věnované jednomu z nejúspěšnějších Čechů v historii basketbalového odvětví, a to již stoletému! Josefu Fleischlingerovi, který i přes svůj velmi vysoký věk vypadá stále velmi dobře. 

Tuto radost už ovšem domácím kalil pohled na soupisku k utkání, ve kterém kouči Pětivlasovi scházeli křídelník Kent George i pivot Pawel Mroz. Zato náš celek přijel na východ Čech v kompletní sestavě a odhodlaný vybojovat již druhé venkovní vítězství v řadě. Úvod utkání se nesl ve vyrovnaném duchu, když domácí držel střelecky hlavně Ladislav Horák, ale postupně otěže zápasu přebrali do svých rukou Děčané. Na konci 3. minuty po zisku Aliče skóroval Sanders, zvýšil na 4:8 z pohledu domácích a svitavský kormidelník si vybral první oddechový čas. Ani po něm však děčínský nápor neslábnul – v polovině 5. minuty navíc po „Koubově“ koši z pole bylo vedení již dvouciferné – 4:14. I zbytek čtvrtiny se nesl v duchu produktivní děčínské ofenzivy, čemuž napomohlo i 10! ztrát domácích za úvodní kvartál, po kterém svítil na tabuli stav 11:23. 

Druhou čtvtinu odstartovali Tuři bleskově trojkou Špačka a nájezdem Macely, kteří svými příspěvky snížili na 18:27 a hned zkraje druhé desetiminutovky si své ovečky svolal na poradu i Pavel Budínský. Domácí se však viditelně zvedali, děčínské hráče v této čtvrtce primárně trápila zónová obrana Svitavanů a na konci 15. minuty se po útočném doskoku prosadil Meno a snížil již na rozdíl čtyř bodů – 25:29. Poté však Děčané prolomili střeleckou smůlu a hlavně díky přesné ruce Strii a Jakuba Houšky navýšili do konce první půle své vedení na sedm bodů – 31:38. 

Nástupy do čtvrtin byly na straně Turů silnou stránkou v celém utkání a třetí čtvrtinu nevyjímaje – první koš druhé dvacetiminutovky zaznamenal Moravec a na začátku 24. minuty snížil trefou zpod koše Kramný na rozdíl tří bodíků – 37:40. Borci v černých dresech sice následně opět trochu poodskočili, ale Tuři nechtěli dát svou kůži lacino a ve 27. minutě další trefou, tentokráte přes hlavu, opět Kramný snížil na 43:45. Ráznou odpověď domácím však dali na konci třetí desetiminutovky trojkové manévry Děčanů, kdy dvě Pomikálkovy trojky doplnil trefou zpoza oblouku i Luboš Stria a do závěrečného kvartálu tak vstupovali naši hráči s náskokem deseti bodů – 47:57. 

A jako již tradičně ihned po startu se za tři prosadil z obrovské dálky Špaček – 50:57, ale naštěstí rázem dvojka Aliče a další trojka Strii popostrčili stav na 50:62, na což okamžitě kouč Pětivlas zareagoval time-outem. Domácí se od Špačkovy trojky ne a ne prosadit, čehož jsme využili a po sérii 0:14! se ve 34. minutě vyhouplo vedení děčínských borců přes hranici dvaceti bodů – 50:71. Tuři se v závěru zápasu pokoušeli alespoň zmírnit poměrně vysokou porážku, ale to se jim nepodařilo a Děčané si nakonec v poklidu dokráčeli k nečekaně vysokému (a nutno podotknout, že zaslouženému) vítězství 83:58! 

Základní sestavy: Svitavy – Moravec, Šindelář, Miloš, Horák, Meno
Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška

Statistické údaje:
Střelci: 
Horák 11 (+ 5 doskoků a 6 získaných faulů, ale i 4 ztráty), Špaček 10 (také ale 4 ztráty), Miloš 7, Kramný a Moravec po 6, Harčár 5, Meno 4 (+ 11 doskoků), Teplý 4, Šindelář 3, Macela 2 – Stria 19 (trojky 8/4, dvojky 4/3); J. Houška 14 (střelba 2 b. 7/6, TH 2/2), Pomikálek 13, Alič 12 (+ 6 doskoků a 3 zisky; validita 21), P. Houška 8 (+ 5 doskoků), Boyer 5 (+ 6! asistencí), Sanders 5, Landa 3, Bejček a Williams po 2; střelba 3 b.: 19/5 – 17/7; střelba 2 b.: 37/14 – 42/26; TH:19/15 – 13/10; doskoky: 31:26 (útočné 9:3); chyby: 16:20; počet diváků: 700; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Tomáš Pětivlas (Svitavy):
 „Gratuluji k vítězství. V letošní sezóně tady nikdo takhle výrazně nevyhrál. Řekl bych, že to bylo trošičku naší vinou. V okamžiku, kdy Děčín dal v závěru třetí čtvrtiny tři trojky za sebou, hráči přestali hrát, bohužel. Do utkání jsme hůře vstoupili a stálo nás hrozně moc sil, abychom se Děčínu přiblížili. Pak bohužel vlastními ztrátami jsme se připravili o to, abychom je mohli přeskočit. Pak nastoupila kanonáda Děčína, kterou začali Stria s Pomikálkem, a pro nás už bylo hodně těžké se do utkání vrátit. Za co jsem rád, je to, že celý týden jsme pracovali na tom, abychom pokryli útočný doskok Děčína. To je to, co si z tohoto utkání můžeme vzít, protože Děčín měl za celé utkání pouze 3 útočné doskoky. Děčín však výborně brání a my jsme se nebyli schopni prosadit ve hře jeden na jednoho na útočné polovině. Kromě toho, že předvedl výbornou ofenzivní část, předvedl i výbornou defenzivní část, která ho zdobí v lize.“ 

Pavel Budínský (Děčín): „Jsem velmi potěšen, že jsme vyhráli ve Svitavách. Od začátku jsme tahali za delší konec lana, byli jsme aktivní, byli jsme agresivní. Chtěli jsme hrát dressing, a to se nám celkem vyplatilo. Zdálo se mi, že domácí byli trochu nervózní. Pochopitelně v okamžiku, kdy jsme se ujali dvouciferného vedení, přišla změna obrany. Přišla zónová obrana, kterou na nás soupeři občas vytasí a nám to dělá trochu problém. Ale dnes jsem vážně potěšen, protože konečně jsme si dokázali, že někteří hráči, kteří pochybují o tom, že neberou střely, tak je dneska brali a dokonce i proměňovali. To nás uklidnilo, hlavně v druhé polovině třetí čtvrtiny. Pak si myslím, že jsme si to s přehledem kontrolovali. Z celkového hlediska si myslím výborný týmový výkon na horké půdě Svitav a pro nás to je jedině dobře.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta