Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Ujel z pumpy
Je tomu pár dní, co na benzínovou čerpací stanici v Děčíně přijelo jisté vozidlo načerpat pohonné látky. Řidič na naftě rozhodně nešetřil a natankoval svému miláčkovi za pěkných osm tisíc korun. Placení ale vynechal a rovnou odjel. Policisté z obvodního oddělení se pustili do práce a výtečníčka nakonec vypátrali. Ani mu nepomohlo, že na vozidlo v době čerpání přimontoval jiné registrační značky. Ty prý našel. Ve zkráceném přípravném řízení si v těchto dnech si vyslechl podezření z krádeže. Vzhledem k recidivě teď čelí hrozbě až tříletého vězení.

Agresivní zákazník
Hrozbu až dvouletého pobytu v nápravném zařízení si v těchto dnech vykoledoval třiatřicetiletý muž z Varnsdorfu. Minulý měsíc se totiž v jedné místní trafice nechoval zrovna jako slušný zákazník. Fyzicky napadl obsluhu a potom poškodil skleněné výplně, čímž vznikla škoda za necelé čtyři tisíce korun. Podezření z výtržnictví si na policejní služebně vyslechl včerejšího dne. Případ řeší muži zákona ve zkráceném přípravném řízení.

Další mařenka
Vozidlo s devatenáctiletým řidičem z Varnsdorfu zastavila dnes v Děčíně po půlnoci ke kontrole hlídka policistů. A malér byl na světě. Mladík totiž není držitelem řidičského průkazu a navíc má platný zákaz řízení motorových vozidel. To posléze vyústilo ve sdělení podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to může bát provinilec potrestán až tříletým odnětím svobody.

Neplaťte předem
Mobilní telefon si prostřednictvím internetového portálu objednala osmadvacetiletá žena z Rumburku. Jako spousta jiných důvěřivců poslala peníze za zboží předem na účet „prodávajícího“, a čekala na svůj vysněný přístroj. Marně. Zůstala jen škoda kolem pěti tisíc korun a hořká zkušenost s placením cizím lidem předem. Případem se zabývají místní policisté. Pachateli v případě dopadení hrozí za podvod až dvouletý pobyt za mřížemi.

Rozkopl dveře a skončil v cele
Trestní stíhání pro výtržnictví zahájili policisté z rumburské kriminálky proti pětadvacetiletému mladému muži. Ten před pár dny ve značně podnapilém stavu bezdůvodně rozkopl dveře u služebny šluknovských strážníků. Při tom byl jedním z nich přistižen. Po nezbytném zpacifikování ho předal místnímu obvodnímu oddělení. Následovala lékařská prohlídka a po ní putoval výtečník z důvodu agresivity a nezpůsobilosti podat vysvětlení do policejní cely. Když vystřízlivěl, vyslechl si obvinění a byl propuštěn na svobodu. Hrozí mu až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Vloupání v Děčíně objasněno
Do jednoho domu v Děčíně se na konci minulého měsíce vloupal neznámý zloděj. Využil k tomu střešní okénko, kterým se protáhl dovnitř. Zde ještě vypáčil dvoje dveře a volnému pohybu po objektu už nic nebránilo. Odnesl si Televizor, satelit, domácí kino, betonovou sochu, radiátor, umělecké kovářské mříže a další věci. Škoda, kterou po sobě zanechal, jde do desetitisíců korun. Kriminalistům se v těchto dnech usilovnou prací podařilo dopadnout čtyřicetiletého muže, který má mít akci na svědomí. Na řadu přišlo zahájení trestního stíhání pro krádež vloupáním. Vzhledem k výši škody hrozí obviněnému až pětileté vězení.

…a v Kamenici také
Další úspěch si v těchto dnech na konto připsali policisté z obvodního oddělení v České Kamenici. Vypátrali totiž jednadvacetiletého mladíka, který se měl nedávno oknem do sklepa vloupat do jednoho místního domu a v obývacím pokoji sebrat něco kolem třiceti tisíc korun. Ve zkráceném přípravném řízení pak výtečníkovi sdělili podezření z přečinu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody. Teď se potýká s hrozbou až tříletého pobytu za mřížemi.

Chtěl si přilepšit
Strážci zákona z Varnsdorfu si dali dostaveníčko s čtyřicetiletým místním mužem. Účelem setkání bylo sdělení podezření z krádeže. To si vysloužil tím, že měl nedávno navštívit dva soukromé pozemky, kde se zmocnil několika sklepních oken a pozinkovaného žlabu, čímž natropil škodu za více, než pět tisíc korun. Teď se musí srovnat s hrozbou až dvouleté šatlavy.

Výživné je lépe platit
Několik tisíc korun výživného dluží třiatřicetiletá žena z Jílového u Děčína na svého syna. Dluh se nastřádal od loňského léta, odkdy svou vyživovací povinnost zanedbává. Včera si od děčínských kriminalistů vyslechla obvinění ze zanedbání povinné výživy, za kterou může soud uložit trest až dvouletého odnětí svobody.

Policisté překazili loupež
Přepadení jednoho šluknovského podniku se včera po půlnoci podařilo překazit hlídce policistů z pražské speciální pořádkové jednotky. Strážci zákona si všimli dvou mužů postávajících na rohu obchodního domu, z nichž jeden měl ruce v kapsách. Policisté vytušili, že něco není v pořádku a vydali se osoby zkontrolovat. Jeden z postávajících však začal kvapně odcházet. Pětadvacetiletý mladík, který na místě zůstal, musel vyndat ruce z kapes. Obě měl obalené igelitovými taškami a v jedné třímal kuchyňský nůž s čepelí asi dvacet centimetrů dlouhou. Byl tedy hned zpacifikován a putoval do policejní cely. Nůž mu byl pochopitelně zabaven. O chvíli později hlídka dopadla o rok mladšího komplice, který měl před kontrolou tolik naspěch. Skončil stejně jako kamarád. Následovala zkouška na alkohol, kdy oba vykázali přes jedno promile. Pak přišly na řadu výslechy, během nichž se výtečníci přiznali, že se zrovna chystali přepadnout hernu, údajně proto, že jeden z nich prohrál nějaké peníze. Na závěr si od kriminalistů vyslechli obvinění z přípravy Loupeže. Hrozí jim za to až desetileté vězení.

Půjčovala si a nevracela
Z trestného činu podvodu se v těchto dnech zodpovídá pětašedesátiletá žena z okolí Děčína. Od dvou osob si totiž půjčila desetitisíce korun, které ve smluvený termín nevrátila, přičemž existuje důvodné podezření, že již od samého počátku věděla, že půjčky neuhradí. Včera proti ní kriminalisté zahájili trestní stíhání. Potýká se tak s hrozbou až pětiletého odnětí svobody.

Zamlčela sňatek
O zhruba patnáct tisíc korun se na úkor státu na přídavku na dítě neoprávněně obohatila třiatřicetiletá žena z okolí Rumburku. Na úřadu práce totiž zatajila skutečnost, že se vdala za muže, který má v cizině příjmy z podnikání a který se stal společně posuzovanou osobou. Kriminalisté proti ní včerejšího dne zahájili trestní stíhání pro podvod. Za ten si může pobýt v nápravném zařízení až dva roky.

Okradl hasiče
Policisté z Krásné Lípy v těchto dnech dopadli čtyřiadvacetiletého mladíka, který má mít na svědomí zmizení příruční pokladny z jirkovské hasičské zbrojnice, uvnitř které se nacházely čtyři kreditní karty. Včera mu ve zkráceném přípravném řízení nadělili podezření z neoprávněného opatření platebního prostředku. Za tento přečin nabízí trestní zákoník až dvouletý pobyt ve vězení.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín