Rubriky
Sport Zprávy

Děčínští v pohodě přehráli Svitavy a ani napopáté nepoznali doma hořkost porážky

BK Děčín vs Tuři Svitavy – 86:62 (26:16 47:30 69:43)
Po úvodním rozskoku se jako první trefili hosté, jmenovitě po nájezdu Moravec a vedení si Tuři udržovali téměř tři minuty. Poté ale již převzali iniciativu naši hráči, v polovině 3. minuty se díky Sandersově koši z pole dostali poprvé do vedení – 7:5 a to už do závěrečné sirény ani na vteřinu nepustili. Děčané tedy po získaní územní převahy začali také postupně navyšovat svůj náskok, na čemž měli v první čtvrtině největší podíl hlavně křídelníci Alič se Striou, ke kterým se na konci 8. minuty přidal svým prvním košem před domácími fanoušky Tarvis Williams a naše vedení bylo rázem dvouciferné – 23:12. Toto vedení si naši borci udrželi až do konce prvního kvartálu, po němž platilo skóre 26:16. 

Kvalitní útočná produkce domácího celku pokračovala i zkraje druhé čtvrtky a v polovině 15. minuty se naše vedení zásluhou koše kapitána Jakuba Houšky vyšplhalo na patnáct bodů – 37:22. Tento vývoj utkání se hostům pranic nelíbil, zvýšili obrátky na obranné polovině a v půlce 17. minuty snížil Mróz na 37:26, na což děčínský lodivod zareagoval oddechovým časem. Ten měl na jeho „ovečky“ blahodárný vliv, jelikož až do konce úvodní dvacetiminutovky svého soupeře jasně přehrávali a navíc pobavili i skvěle fandící publikum – to když v předposlední minutě nahrál Sanders na krásný ally up Pomikálkovi a celá hala se rázem dostala do varu! Do kabin se nakonec odcházelo za potlesku a pro nás velmi příznivého stavu 47:30. 

Druhou půli odstartovala trojka Ella Sanderse (kterou trefil i přes zdvižené ruce obrovitého Mena!) a děčínské vedení vystoupalo již na dvacetibodovou hranici – 50:30. Svým košem jako by dal impulz i svým spoluhráčům, že Svitavy jsou „naťuknuté“ a je velká šance je v průběhu třetí desetiminutovky dorazit – to se povedlo na jedničku a ve 24. minutě po dalším koši nejlepšího plejera zápasu Jakuba Houšky jsme vedli o 27! bodů – 58:31. Turům se sice podařilo na začátku 26. minuty zásluhou Mrózovy trojky mírrně korigovat – 60:37, přesto tečku za vydařenou čtvrtinou udělal těsně před závěrečným klaksonem „Honza“ Boyer a na světelné tabuli zářilo skóre 69:43. 

Začátek poslední čtvrtiny okořenilo dalších pět bodů z rukou Boyera, k němuž se ve 34. minutě přidal trefou z pole Pomikálek a náš náskok byl již více než třicetibodový! – 78:47. V tomto momentu bylo již více než jasné, že utkání je rozhodnuté a bude tedy záležet jen na tom, jestli si svěřenci kouče Pětivlase odvezou výprask nebo průběžný stav kosmeticky upraví, což se nakonec také stalo. V závěru si odpočinuli nejvytíženější hráči z posledních utkání a zároveň dostali šanci „zelenáči“ v bílém dresu – ve 36. minutě se tak dokonce sešla na hřišti trojice Bejček, Jiříček a Žampach. Všichni tři se také dokázali střelecky prosadit! – jako první ve 38. minutě Jiříček, o minutu později Bejček a v posledních šedesáti vteřinách i Žampach, čímž podtrhli konečné velmi cenné páté domácí vítězství, které má konečnou hodnotu 86:62. 

Střelecké statistky obou týmů jsou velmi vyrovnané, ale rozhodl jednoznačně větší počet vypálených střel našeho celku, který na zařízení koše zamířil celkem 70x oproti 47 střelám Svitav – bylo to dáno hlavně velkou aktivitou na útočném doskoku (14:4), díky čemuž jsme měli možnost druhých či dokonce třetích střel. Hosté se dopustili také 23 ztrát oproti 14 děčínským… 

Děčínský kormidelník Pavel Budínský musel kvůli problémům se zády v utkání oželet služby tahouna Pavla Houšky; na druhé straně Tomáši Pětivlasovi chyběli stejně jako v minulém mači proti Kolínu dva pivoti základní rotace – Láďa Horák (který si absenci „vyměnil“ s Menem) a Radim Kramný – k tomu se navíc Meno vrátil po deseti dnech bez tréninku a rovnou šel do ostrého zápasu. Při absenci lídra „Houšmana“ na sebe vzali odpovědnost hlavně Alič, Pomikálek, Jakub Houška a Boyer, kteří dohromady nasázeli 54 bodů. V dresu hostí se dařilo hlavně podkošové dvojici Meno – Mróz (celkem 35 bodů), kterým ale při absenci dvou výše zmíněných pivotů na konci zápasu viditelně docházely síly. Navíc se děčínské družině podařilo skvěle eliminovat excelentní trojkaře Miloše s Teplým (první 0 bodů, druhý 3)… 

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, Landa, J. Houška
Svitavy – Moravec, George, Miloš, Meno, Mróz
Statistické údaje: 
Body: Alič 18 (+ 4 asistence), Boyer 12, Jakub Houška 12 (+ 8 doskoků), Pomikálek 12 (+ 5 doskoků a 3 získané míče), Sanders 7 (+ 7 asistencí), Landa 6 (+ 3 zisky), Williams 6 (+ 6 doskoků), Stria 5, Bejček a Jiříček po 3, Žampach 2 – Mróz 19, Meno 16 (+ 9 doskoků a 5 získaných faulů), Moravec 10 (+ 4 asistence), Macela 8, Teplý 3, George a Sedlák po 2, Šindelář a Špaček po 1; střelba 3b.: 18/6 – 18/6; střelba 2b.: 52/31 – 29/16; TH: 13/6 – 20/12; doskoky:36:23 (útočné 14:4!); chyby: 20:17; počet diváků: 820; nejlepší hráč utkání: Jakub Houška (Děčín).

Ladislav Faltin