Rubriky
Zprávy

Děčín získal Národní cenu kvality ČR

Magistrát města Děčín získal ocenění Excelentní organizace v programu Národní ceny kvality ČR. Ta je jedinou soutěží v České republice pořádanou podle mezinárodních kritérií.

„Získané ocenění je pro statutární město Děčín prestižní záležitostí, jde však především o ocenění práce zaměstnanců. Zároveň je motivací proto, abychom své služby neustále zlepšovaly a komfort poskytovaných služeb občanům se zvyšoval,“ okomentoval úspěch magistrátu primátor města František Pelant. Cenu převzali ve čtvrtek 10.listopadu primátor města František Pelant a tajemník magistrátu Jaromír Zajíček.

Magistrát města Děčín získal ocenění za sebehodnocení podle modelu CAF. S jeho aplikací začal již v roce 2004 a podle inovovaného modelu CAF provádí hodnocení dodnes. Díky modelu CAF získává komplexní analýzu o fungování úřadu, na základě které může určit směry dalšího rozvoje. Úřad byl za aplikaci modelu CAF ohodnocen již v roce 2005 cenou Ministra vnitra za kvalitu. Ve dvou ročnících Národní ceny kvality ČR (rok 2008 a 2009), ve kterých Děčín soutěžil v kategorii veřejná správa, se stal Oceněným finalistou.

Kromě Děčína získaly ocenění „Excelentní firma“ společnosti Ahold Czech Republic, Bosch Diesel, Hyundai Motor Manufacturing Czech, a Kermi. Na ocenění „Excelentní organizace“ dosáhla v rámci veřejného sektoru kromě děčínského magistrátu také Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice. Ocenění „Společensky odpovědná firma“ v Programu Národní ceny za CSR získaly Ahold Czech republic, ARAMARK a Třinecké železárny. Právo užívat titul „Společensky odpovědná organizace“ získaly agentura Czechinvest a Úřad Městské části Praha 3.

Národní cena kvality jsou v celém světě považovány za nejvyšší ocenění, jaké může firma či organizace získat. Jsou udělovány v 80 zemích světa podle stejných principů a pravidel. V zahraničí je získání Národní ceny kvality nejvyšší metou, jíž může firma dosáhnout. Předávání těchto ocenění se ujímají předsedové vlád (např. v Japonsku), hlavy monarchií (Švédsko, Velká Británie,..) či prezidenti, jako třeba v USA, kde je cena dokonce zakotvena federálním zákonem.

Zdroj: Magistrát města Děčín