Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Případ střeleného jelena
Svou životní pouť ukončil na konci září v Janově u Děčína samec jelena evropského. Šestnácterák se dostal na mušku pětačtyřicetiletého muže, který jej svou legálně drženou zbraní nelegálně skolil. Poškozené organizaci, která území národního parku spravuje, způsobil škodu v předběžně odhadnuté výši osmdesáti tisíc korun. Případ se podařilo objasnit děčínským kriminalistům ve spolupráci s policisty z Hřenska. Včera střelec obdržel usnesení o zahájení trestního stíhání pro trestný čin pytláctví. Trestem za takový skutek může být až pětiletý pobyt v nápravném zařízení.

Odcizil kovy dvakrát
Do skladiště stavebního materiálu ve Šluknově se koncem září vloupal pětadvacetiletý nenechavec. Zevnitř vynesl kovovou konstrukci starého šicího stroje, pět litinových traktorových závaží, deset železných L profilů. Byl však kýmsi přistižen, takže věci zanechal v blízkém křoví a zmizel. Předměty si pak majitel nanosil zpět do prostor budovy. Mladík se ale své kořisti nehodlal vzdát, tak akci o pár dní později zopakoval. Vše, co odcizil poprvé, sebral znovu a jako bonus přihodil ještě náboj na přední nápravu k traktoru, čtyři pneumatiky a plechové disky. Škoda se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. Místní policisté ale výtečníčka dopadli a včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z krádeže vloupáním. Nyní mu vzhledem k recidivě hrozí až tříleté vězení.

Co nesnědl, chtěl odnést
Jako doma si v děčínském supermarketu počínal dnes před třetí hodinou ranní osmatřicetiletý muž z České Lípy. Na prodejní ploše se posilnil konzumací neuhrazeného pečiva, pak poškodil několik obalů zboží v drogistické sekci a nakonec prošel přes pokladny se zbožím po kapsách. Tam na něj čekala ostraha. Za obdobný skutek nedávno souzený muž si záhy vyslechl podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení na obvodním oddělení policie. Čelí hrozbě až tříletého odnětí svobody.

Opilý neřidič v cizím autě
S téměř dvěma promile usedl za volant pětadvacetiletý mladík z okolí Šluknova. Závažný problém tkvěl také v tom, že nevlastní řidičský průkaz a vozidlo, ve kterém se proháněl, užíval bezvědomí a souhlasu majitele. Zastavili ho ale policisté z varnsdorfské hlídkové služby společně s kolegy z pořádkové jednotky a bylo vymalováno. Teď má na krku podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a k tomu neoprávněné užívání cizí věci. Za to by mu mohl soudce přiklepnout až dvouletý pobyt za mřížemi.

Byli jste svědky nehody?
Dne 4. října 2011 v 06:55 hod. řídil neznámý řidič nezjištěné vozidlo ve Varnsdorfu po ul. Zuzánkova do křižovatky s ul. Vilová. Křižovatka není rozlišena dopravním značením a platí zde přednost zprava. Při vjetí do křižovatky tak nedal přednost v jízdě cyklistovi přijíždějícímu do křižovatky po ul. Vilová na jízdním kole Olpran. Došlo tak ke střetu předním kolem jízdního kola do pravého boku neznámého vozidla (dle výpovědi cyklisty se jednalo o dodávkové vozidlo, bílé barvy, jehož pouze přední skla kabiny byla čirá, jinak ostatní sklo bylo zabíleno. Neznámý řidič neoznačil konečné postavení svého vozidla, věc neoznámil policii a z místa odjel. Cyklista utrpěl při nehodě lehké poranění. Policie ČR žádá občany, kteří mohou poskytnout jakýkoliv poznatek k neznámému řidiči, aby jej oznámili na tel. 974432574, nebo na linku 158.

Nevídaný úlovek
Na nečekaný úlovek natrefil koncem září šestadvacetiletý muž z Varnsdorfu, když prohledával místní odpadkové kontejnery. V jednom z nich totiž nalezl dámskou koženou bundu, v jejíchž kapsách se nacházelo zhruba sto tisíc korun. Asi málokdo pochybuje o tom, že do smetí se mohla dostat jinak, než omylem. A také ano. Majitelé oděv vyhodili omylem a když si skutečnost uvědomili, bylo pozdě. Nálezce si v rozporu se zákonem situaci vyložil jako příležitost k obohacení a peníze v několika dnech utratil. Místní policisté, kteří ho dopadli částečně i díky tomu, že se nezapomněl pochlubit, mu ale jasně dali najevo, že to byla velká chyba, když mu včera ve zkráceném přípravném řízení sdělovali podezření z přečinu zatajení věci. Za t ten může být potrestán až ročním vězením.

Po zlém to nefunguje
Rumburští kriminalisté objasnili případ, kdy pětadvacetiletý muž napadl ve Šluknově na veřejnosti slovně a pak i fyzicky devatenáctiletého mladíka. Útokem měl na napadeném vymáhat přítomnost další jemu známé osoby, se kterou měl údajně nějaké nesrovnalosti. Na služebně se pak přesvědčil, že nezvolil právě nejlepší způsob řešení problému. Muži zákona mu totiž sdělili obvinění pro výtržnictví a vydírání. Za to může soudce udělit až čtyřleté vězení.

V bytě neměl co dělat
Do bytu šestapadesátileté ženy z Děčína nedávno neoprávněně vnikl osmatřicetiletý muž. Uvnitř se zmocnil indukční varné desky a elektrických krbových kamen za tisíce korun. Polovinu lupu pak udal do zastavárny. Policisté z obvodního oddělení se ale chlapíkovi dostali na kobylku a včera mu sdělili podezření z krádeže vloupáním a porušování domovní svobody ve zkráceném přípravném řízení. Teď mu hrozí až tříletý pobyt za mřížemi.

Dva na jednoho
Do fáze zahájení trestního stíhání pro výtržnictví dovedli kriminalisté případ fyzického napadení dvaatřicetiletého muže začátkem léta na ulici v Rumburku. Atakovali jej zde dva výtečníci kolem dvaceti let a způsobili mu při tom zranění na hlavě, díky kterému musel pobýt v nemocnici. Povedené dvojce hrozí pobyt také, ale v úplně jiném zařízení. Protáhnout se může až na dva roky.

Mladíci vyjeli ze zatáčky
Dvě nehody, při kterých hrál jednu z hlavních rolí alkohol, museli během víkendu řešit policisté z dopravního inspektorátu. V obou případech za volantem seděli dvacetiletí mladíci, kteří díky nepřiměřené rychlosti vyjeli v zatáčce mimo vozovku. Podobné byly i hodnoty, které nadýchali do detektoru, a to mezi jednou a jednou a půl promile. Rozdíl byl v pouze tom, že při karambolu ve Verneřicích vylétl automobil z pravotočivé zatáčky a skončil na chodníku, zatímco v Chřibské vyjel z levotočivé a zastavil o oplocení chaty. Shoda pak opět panuje ve výši způsobené škody, která dle předběžného odhadu osciluje kolem deseti tisíc korun, a přečinu pro který jsou výtečníci řešeni ve zkráceném přípravném řízení. Za ohrožení pod vlivem návykové látky hrozí oběma až tříletý pobyt v nápravném zařízení.

Napadl policistu a čelí obvinění
Policistu při výkonu služby napadl v sobotu ve večerních hodinách přímo na ulici ve Varnsdorfu třicetiletý mladík. Začal slovními výhrůžkami a skončil i přes zákonné výzvy fyzickým napadením muže zákona, do kterého začal strkat vlastním tělem. Takže nezbývalo, než útočníka zklidnit a dopravit na služebnu. Druhý den zahájili kriminalisté proti výtečníčkovi trestní stíhání pro výtržnictví a násilí proti úřední osobě. Obviněnému tak hrozí až čtyřleté vězení.

Oloupil turisty a už je lapen
Loupež, která se odehrála koncem září na lesní turistické cestě v oblasti Mikulášovic, objasnili díky usilovné práci rumburští kriminalisté. Ještě do nedávna neznámý pachatel zde fyzicky napadl dva výletníky ze zahraničí, kdy jednoho z nich popadl za ruku, cloumal s ním a pak mu za zad strhl batoh, ve kterém měl poškozený peněženku, platební karty a další věci v celkové hodnotě kolem dvaceti tisíc korun. Ještě před tím měl požadovat pět eur s tím, že když mu nebudou vydány dobrovolně, dostane je jinak. Strážci zákona v těchto dnech dopadli sedmačtyřicetiletého muže, který má mít tento skutek na svědomí. Následně ho obvinili z Loupeže, za kterou je v trestním zákoníku sazba až desetiletého odnětí svobody.

Potyčka v podniku nedopadla dobře
Podezření pro přečin výtržnictví sdělili policisté z rumburského obvodního oddělení jednačtyřicetileté ženě. Ta koncem minulého měsíce v jednom podniku po slovní rozepři fyzicky napadla o něco mladší cizinku. Ta musela být následně ošetřena v místní nemocnici, kde byla i hospitalizována. Útočnici nyní hrozí až dvouletý pobyt ve vězení.

 

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín