Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Obral hosty
Podnapilosti dvou hostů využil včera večer v jedné restauraci v okolí Rumburku sedmačtyřicetiletý filuta. Mužské části tandemu vytáhl z bundy zavěšené přes židli pouzdro s doklady, ženské části pak peněženku s několika stovkami z mikiny, kterou měla na sobě. Peníze si ponechal, zbytek zase vrátil. O nějakou tu hodinu později už byl na návštěvě místního obvodního oddělení policie a ve zkráceném přípravném řízení si vyslechl podezření z přečinu krádeže na osobě. Za to mu hrozí až dvouletý pobyt v nápravném zařízení.

Lezl, kam neměl
Podezření pro přečin krádeže a porušování domovní svobody sdělili policisté z Krásné Lípy devětačtyřicetiletému muži. Ten měl nedávno bez použití násilí vniknout do rekreačního objektu, kde se měl následně zmocnit dvanáct tisíc korun uložených v obývací místnosti v dóze. Výtečník, jehož se strážcům zákona podařilo dopadnout, čelí hrozbě až dvouletého vězení.

Za dobrotu na žebrotu
Peníze různé měny a šperky měl ve Varnsdorfu nedávno odcizit dvaašedesátiletý muž v domě jedné ženy, u které byl ubytován. Zřejmě v době, kdy poškozená spala. Pro lup vnikl do prostor, kde neměl co pohledávat. Pak zmizel a nepodal o sobě žádnou zprávu. Rumburští kriminalisté ho ale díky úsilí nakonec nalezli a včera proti němu zahájili trestní stíhání pro krádež vloupáním a porušování domovní svobody. Vzhledem k tomu, že škoda se pohybuje kolem stotisícové hranice, hrozí obviněnému až pětileté vězení.

Z auta zmizela pila
Motorovou pilu odcizil včera v pozdních večerních hodinách neznámý lapka z vozidla zaparkovaného mezi obcemi Tisá a Sněžník. Škoda včetně rozbitého okénka činí něco kolem deseti tisíc korun. Po pachateli pátrají policisté z obvodního oddělení v Děčíně.

Výtržník
Na veřejnosti a v přítomnosti několika dalších osob fyzicky napadl v Krásné Lípě třiadvacetiletý muž o rok staršího poškozeného. Opakovaně ho udeřil pěstmi a způsobil tak zranění, které si vyžádalo ošetření v rumburské nemocnici. Útočník si za své počínání včera na místním obvodním oddělení vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu výtržnictví. Získal tak šanci až na dvouletý pobyt v zařízení, kde už vychladla nejedna horká hlava.

Televize
Barevný LCD televizor v hodnotě kolem dvanácti tisíc korun zmizel minulý měsíc z neuzamčeného bytu v panelovém domě ve Varnsdorfu. Policisté z místního obvodního oddělení na případu zapracovali a včera již ve zkráceném přípravném řízení sdělovali podezření z krádeže osmnáctiletému mladíkovi. Ten si může posedět ve vězení až po dobu dvou let.

Rádio
Ne každého odradí, že byl již trestán. Třeba dvaatřicetiletého muže z Děčína. Ten přes uvedenou skutečnost nedávno na návštěvě u své bývalé přítelkyně stopil autorádio za patnáct set korun. Jenže policisté z obvodního oddělení nejsou žádní amatéři, a mladíka brzy dopadli. Včera mu ve zkráceném přípravném řízení sdělili podezření z přečinu krádeže. Nenechavec čelí hrozbě až tříletého žaláře.

Fotoaparát
Krádež fotoaparátu rozlouskli policisté z Rumburského obvodního oddělení. Ten měl nedávno v jednom domě v okolí odcizit osmnáctiletý mladík z odloženého pouzdra. Aby zabránil brzkému odhalení činu, vložil do pouzdra několik věcí podobné váhy. Nějak to ale nevyšlo a včera mu strážci zákona sdělili ve zkrácenku podezření z krádeže. Ta je zákoníkem obodována až dvouletým odnětím svobody.

Benzín
Pohonných látek z odstaveného vozidla se zachtělo šestačtyřicetileté ženě z Rumburku. Vnikla tedy na soukromý pozemek a jala se vrtat do nádrže díru. Měla smůlu a byla při tom přistižena. Smůlu má také v tom, že za obdobnou činnost byla ne tak dávno trestána. Díky tomu jí hrozí až tříletý pobyt v nápravném zařízení. Podezření z krádeže a porušování domovní svobody si vyslechla včera ve zkráceném přípravném řízení na obvodním oddělení.

Rváči
Policisté z děčínského obvodního oddělení nadělili včera ve zkrácenku podezření z výtržnictví dvěma výtečníkům. A to za to, že minulý měsíc měli po slovní rozepři na ulici fyzicky napadnout další dva muže. To se neobešlo bez zranění. Oběma horkým hlavám hrozí až dvouletý pobyt v chládku.

Promile
Že by po půlnoci narazil na policejní hlídku, zřejmě nepočítal pětadvacetiletý řidič, který ne právě ve střízlivém stavu projížděl Krásnou Lípou. Velmi se ale přepočítal a za chvíli už dýchal do přístroje. Za další chvíli si ve zkrácenku vyslechl podezření z ohrožení pod vlivem návykové látky a šel domů. Nyní zbývá jen čekat, co na jeho případ řekne soudce. Může ho odměnit až ročním vězením.

Hydrant
Se zdí domu a vodovodním hydrantem se zblízka seznámil dvacetiletý mladík z Rumburku. A to díky kombinaci alkoholu a nepřiměřené rychlosti, která ho s vozem poslala mimo vozovku. Policisté, kteří na místo dorazili, mu naměřili přes jedno promile. Od včerejšího dne se potýká s podezřením z ohrožení pod vlivem návykové látky. To je sděleno jak jinak, než ve zkráceném přípravném řízení. Vzhledem ke karambolu, který způsobil, hrozí nezodpovědnému řidiči až tříleté vězení.

Loupež mu neprošla
Loupež, která se za bílého dne nedávno odehrála přímo na ulici v Děčíně, objasnili díky usilovné práci místní kriminalisté. Devatenáctiletý mladík přistoupil k poškozenému a začal se dotazovat, zdalipak nemá u sebe mobil. Pak ho bez varování udeřil do obličeje, načež se zmocnil telefonu, který při ataku napadenému vypadl z kapsy. Včera si výtečník vyslechl obvinění a nyní mu zbývá jen čekat na verdikt soudce. Může to být až desetileté vězení.

Doplatil na stop 
Žádného stopaře už asi nikdy do svého vozidla nevezme sedmdesátiletý muž ze zahraničí. Ten, když začátkem léta projížděl Jiříkovem, zastavil jednatřicetiletému muži, který se mávající paží dožadoval svezení. Ten ale ihned poté, co nastoupil, měl muže fyzicky napadnout, vyhodit jej z auta a odjet. Způsobená škoda přesahuje hranici sta tisíc korun. Rumburští kriminalisté díky mravenčímu úsilí dotáhli případ do fáze zahájení trestního stíhání pro trestný čin loupeže. Obviněnému hrozí až desetiletý pobyt v nápravném zařízení.
 
 
Pobírala příspěvek neoprávněně 
Přes pět tisíc korun pobrala neoprávněně na příspěvku na bydlení sedmatřicetiletá žena z Rumburku. A to díky tomu, že neuvedla skutečnost rozhodnou pro její vyplácení. Od místních kriminalistů za to obdržela obvinění z přečinu podvodu. Hrozí jí tak až dvouleté odnětí svobody.
 
 
Riskovala 
Zákaz řízení motorových vozidel asi příliš vážně nebrala dvacetiletá dívka. Policisté z České Kamenice, kteří ji včera večer zastavili v Markvarticích, ho ale vážně brali. Na služebně si ve zkráceném přípravném řízení následně vyslechla podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí. Za to je možné udělit trest odnětím svobody v trvání až tří let.
  
 
por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín