Rubriky
Zprávy

Varnsdorfští čekali na premiéra u školy, ten odešel vedlejším vchodem

Varnsdorfští obyvatelé naháněli po ulicích svého města premiéra Petra Nečase. Čekali na něj před hlavním vchodem základní školy na náměstí Edvarda Beneše, předseda vlády ale odešel bočním vchodem a odjel do romské ubytovny. Podle vládního mluvčího proto, aby se vyhnul aktivistovi Lukáši Kohoutovi.

Varnsdorf je posledním ze tří měst, které předseda vlády Petr Nečas v pondělí osobně navštívil, aby přesvědčil zdejší úřady, že jim vláda pomůže s rostoucím napětím mezi místními obyvateli a nepřizpůsobivými.

Po čtrnácté hodině premiér dorazil do města a vydal se do základní školy. Před tou se začali srocovat obyvatelé, kteří s ním chtěli mluvit. V době, kdy premiér přijel, na místě byl jen aktivista Lukáš Kohout s kbelíkem hnoje a několika dalšími jedinci. Během jednání dorazily téměř dvě desítky místních obyvatel a několik policistů.

Setkání se ale neuskutečnilo, protože se předseda vlády chtěl vyhnout Lukáši Kohoutovi. Proto školu opustil nedalekým bočním vchodem a nasedl do připraveného auta. „Premiér měl užitečnou diskusi s ředitelem školy a učitelským sborem a právě proto, že pan Kohout a další lidé tam dělali komedii, odešel bočním vchodem, který byl asi o čtyři metry dál,“ popsal pro iDNES.cz dění před školou Osúch.
Premiér pak odjel do ubytovny v ulici T. G. Masaryka, kde si prohlédl centrum sociálních služeb. Pak se vydal do jednoho místního romského bytu.

Obyvatelé zklamaní tím, že si na ně premiér neudělal čas, se přesunuli před ubytovnu a čekali, zda si s ním budou moci promluvit, až skončí jeho program na ubytovně. Nakonec se to podařilo dvěma ženám, které se vmísily do hloučku novinářů.
Premiér jim odpověděl, že vše, co může vláda učinit pro zlepšení jejich situace, už je v přípravě.

Já také začínal v ubytovně, řekl Nečas

Na stížnost ženy, která bydlí v sousedství ubytovny a vadí jí noční hluk, odvětil, že tento problém musí vyřešit varnsdorfská radnice. Pohotově pak měl odpověď na výtku, že nemůže problémům místních rozumět, protože se do jejich situace nedokáže vcítit.

„To byste se divila. Já v Rožnově také začínal v ubytovně. Kdybych mohl vyprávět, co se tam dělo po výplatě, to byste se divila,“ uvedl předseda vlády.

Postavil se i za policii, která při zákroku proti radikálům ve Varnsdorfu ztloukla i přihlížející obyvatele. Konkrétní zákroky proti nevinným Nečase trápí, policie ale podle něj musí dělat svou práci.

hrk MF DNES, jw iDNES.cz
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A110919_153451_usti-zpravy_jw