Rubriky
Zprávy

Ústecký Krajský soud znovu řešil platnost voleb v Hřensku

U Krajského soudu v Ústí nad Labem zaznělo v pondělí 19. 9. několik důležitých svědectví o průběhu voleb ve Hřensku na Děčínsku. Vyhlásit je za neplatné požadují tamější sociální demokraté.

„Za hlasy v podzimních komunálních volbách pro současného místostarostu Hřenska jsem měl slíbené stavební zakázky.“ to tvrdil senátu Krajského soudu jeden ze svědků. Krajský soud pokračoval v rozhodování o stížnost občanských demokratů na neplatnost podzimních komunálních voleb ve Hřensku. Už v létě vyslechl zhruba třicet svědků, teď se rozhodl pozvat si další. 

Velmi důležitým svědkem měl být majitel dvou objektů, kam se těsně před volbami nahlásilo hromadně asi deset lidí. Ten se ale k soudu ani nedostavil, ani se neomluvil. Příště by ho proto měla přivést policejní eskorta. 

Přesto okolnosti toho, proč se do těchto dvou, ve skutečnosti neobyvatelných objektů, nastěhovalo najednou tolik lidí, vysvětlil další svědek. Ten nejprve nechtěl vypovídat z obavy, aby se sám nevystavil trestnímu stíhání. Protože ale soudní senát tuto možnost odmítl, nakonec se přiznal, že to byl právě on, kdo vědomě zorganizoval hromadné nahlášení asi deseti osob do Hřenska jen proto, aby mohly dát své hlasy současnému místostarostovi. 

Očekával od něj, že mu pak zaručí nějaké stavební zakázky. Lidem z okruhu známých a rodiny, které oslovil, za to nabízel od pěti set do pěti tisíc korun. 

Zda však tito lidé byli volit a mohli tak ovlivnit výsledek hlasování, to už tento svědek nevěděl. Zorganizoval sice jejich přihlášení do obce, ale o to, zda půjdou skutečně volit a komu dají hlas, se už nezajímal. S místostarostou se, jak řekl, rozkmotřil, takže všem doporučil, ať si dělají, co chtějí a peníze jim ani nevyplatil. Sám pak, stejně jako celá jeho rodina, volit nešli. 

Jak rozhodne soud se předvídat nedá. Z výpovědí různých svědků se už ale dá dovodit, že tu alespoň jakýsi pokus ovlivnit volby byl. Samozřejmě nakolik se tak stalo, to rozhodne až soud. 

Jako svědek dnes také vystupovala pracovnice úřadu, která přebírala přihlašovací lístky. Ta uvedla, že někteří lidé, kteří se těsně před volbami přihlásili do obce, se netajili tím, že jim jde o to odevzdat svůj hlas v komunálních volbách právě v této obci – když totiž vidí to hromadné přihlašování jiných osob, nemohou nechat další osud obce jen na těchto rádoby voličích. Uvedla také, že ze zhruba sedmi desítek lidí, kteří se týden před komunálními volbami do Hřenska náhle přihlásili, viděla v obci zcela poprvé asi polovinu. Ostatní tu žili, podnikají nebo sem jezdí na rekreaci. 

Krajský soud pokračuje v soudním přelíčení také v úterý a ve středu. V našem zpravodajství vás budeme o něm samozřejmě informovat. 

Autor:  Dagmar Cestrová
Zdroj: ČRo Sever