Rubriky
Politika Zprávy

Perný víkend na Šluknovsku

Policisté při sobotních demonstracích na severu Čech zadrželi celkem 41 lidí. Byli mezi nimi extremisté z různých koutů republiky i místní obyvatelé. Tři policisty zranily vržené kameny. Na příjezdových kontrolách byli demonstranti odzbrojeni o řadu nožů, pepřové plyny či starou sekeru.

„Sobotní policejní akce stála tři miliony korun. Dosud čtrnáctidenní zvýšená přítomnost policistů na severu Čech vyšla na 3,5 milionu,“ řekl v Otázkách Václava Moravce na ČT ministr vnitra Jan Kubice.

Nejdusněji bylo v sobotu v Rumburku. A to od chvíle, kdy policisté odpoledne začali kontrolovat přijíždějící radikály, po pozdní večer, kdy se alkoholem posílení návštěvníci pustili do dalších potyček.

Symbolickým startem byl výstřel z plynové pistole, jímž dal radikál z Hradce Králové najevo nelibost nad kontrolou v Dolním Podluží. Policisté ho obvinili z napadení úřední osoby, které může soud ocenit až šesti lety odnětí svobody.

Při následných potyčkách ve městě, které začaly střetem na mostě přes říčku Mandavu, policie předvedla na služebnu celkem 37 lidí, z toho 33 pro přestupky a čtyři pro trestné činy.

Tři policisté si odnesli zranění způsobené vrženým kamenem, zraněni byli i tři demonstranti. „Jeden z demonstrantů byl zraněn hozenou rozbuškou, další obuškem a opilá žena si poranila rameno,“ uvedli policisté.

Po první rozbušce vržené z davu začalo horké hlavy chladit vodní dělo. Proti demonstrantům zasáhli muži zákona na koních i policisté se psy, ve vzduchu se objevil slzný plyn. Situaci monitorovaly dva vrtulníky.

O několik hodin předtím v Novém Boru zadrželi policisté celkem čtyři lidi. Dva jsou podezřelí z trestných činů, dva z přestupků. Původní informace z místa hovořily o tom, že čtveřici policisté zadrželi, když se rozběhla k romské ubytovně.

Při příjezdových kontrolách policisté zabavili radikálům pětatřicet zbraní. Byly mezi nimi zejména nože, několik baseballových pálek a palic, stará sekera či pepřový sprej. Na příjezdových silnicích hlídkovali i němečtí policisté z Görlitz, nasazeni byli ve hlídkách s českými kolegy.

Do celkové statistiky přispěli radikálové i pozdě v noci. „Po 22. hodině z varnsdorfských restaurací vyšla zhruba stovka agresivních extremistů zpět do ulic a útoky na policisty propukly nanovo. Situace se začala zklidňovat až po několika nekompromisních zákrocích a eskortování dalších výtržníků na policejní služebnu,“ uvedla severočeská policejní mluvčí Jarmila Hrubešová.

Poslední ze tří protestů se konal v Rumburku a obešel se bez výtržností. Celkově ve Šluknovském výběžku policie nasadila přes 400 lidí.

Jan Wirnitzer iDNES.cz
foto: Petr Topič, pro iDNES.cz
Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A110911_103213_domaci_jw

1 komentář u „Perný víkend na Šluknovsku“

Komentáře nejsou povoleny.