Rubriky
Sport Zprávy

Odveta v Jeně 76:73 pro domácí

Po pátečním vítězství v pěkném basketbalovém utkání vyrazili k odvetnému utkání do Jeny basketbalisté Děčína v neděli. Předzápasem přípravného klání bylo střetnutí mládežnického celku do osmnácti let, který pomýšlí na finále nejvyšší německé soutěže ve své kategorii, s regionálním universitním týmem. Domácí mladíci zvítězili,  a tak fanoušci měli být dobře naladěni i na zápas mužského celku.

Zápas se však i přes divoké představování (čísla hlásil komentátor dokonce v češtině a domácí vyhlašoval stylem a la NBA) odehrával v chladné atmosféře. Děčínská základní pětka ve složení Sanders, Stria, Pomikálek, Landa a P.Houška začala zápas razantně, ale domácí potvrdili své vystoupení na severu Čech a kvalitou se hostům vyrovnali. Přetahování o průběžné vedení nakonec na svoji stranu strhli děčínští a ujali se tak vedení 18:21 po první čtvrtině.

Druhé dějství pak začali válečníci podle jejich gusta. Několik získaných míčů z presových situací a následné proměňování jednoduchých košů znamenalo rychlé získání dvouciferného náskoku (20:30) a i přes pár nepřesností si Děčín do poločasu náskok udržel (36:45). V tu chvíli byla velmi potěšující produktivita v útoku a obrana pracovala solidně. Proti nátlakové domácí obraně si však hosté dokázali většinou poradit a aktivní hrou Jenu trestali.

V poločase byla cítit nespokojenost s nepřestnostmi provázejícími slušný výkon, ale ani ta nepomohla ke zlepšení.. Naopak ze hry hostů se vytratila jiskra a domácí trpělivě ukrajovali náskok hostů. Tento nápor se Děčínu podařilo v závěru třetí desetiminutovky odrazit a udržet si devítibodový náskok, ale herní projev už nebyl tak pozitivní jako v prvním poločase (52:61).

Poslední dějství začali domácí AND1, tedy tříbodovou akcí koš s faulem a to jako by napovědělo rozdíl v důrazu obou družstev. Tonda Pištěcký ještě odpověděl trestnými hody, ale pak následovala devítibodová šňůra Jeny. V těchto chvílích byla hra Děčína neurovnaná a Jena svým průměrným výkonem v útoku a dobrou obranou dokázala zápas dovézt do vyrovnané koncovky. V závěru se dobrou hrou jeden na jednoho prosadili Levell Sanders a Tomáš Pomikálek.. Domácí však nebojácnými útoky vždy odpověděli. V závěru byl domácím uznán technický koš, kdy Tomáš Pomikálek blokoval střelul domácího Reyes. Posouzení bylo na hraně, nicméně domácím dalo vedení 71:70. 23 sekund před koncem se opět prosadil Pomikálek, na což odpověděl opět Reyes trojkou čtyři sekundy před koncem (74:72). Hosté po time-outu získali faul. Pavel Houška proměnil první TH, druhý však minul a při boji na doskoku fauloval Tomáš Pomikálek. Schwartz dal obě šestky a hostům se za  dvě zbývající sekundy povedlo vyhodit a z poloviny hřiště zakončit nadějnou střelou, která však skončila jen na zadní obroučce.

Utkání, které rozhodně splnilo svůj přípravný účel, bylo plné energie a těžkých fyzických soubojů. Německý soupeř hrál tak, jak se má – celých 40 minut bojoval naplno, hrál aktivně a stavěl se k souboji čelem. Tento druh basketbalu s tvrdou, agresivní, nátlakovou obranou v NBL moc týmů nepraktikuje a je jistě přínosné s takto hrajícími týmy se utkávat. Porážka jistě zamrzí, ale nejdůležitější jsou zkušenosti a další odehrané minuty před nadcházejícím ročníkem NBL. Náš tým nepodal špatný výkon, nicméně několik zbytečných chyb, nepovedená závěrečná čtvrtina a hlavně úspěšnost trestných hodů překazila přípravnou neporazitelnost.

K dalšímu utkání nastoupí BK již ve čtvrtek, kdy začíná mezinárodní turnaj s velice silným obsazením. Domácí se postupně utkají se švédským Nörrkopingem, litevským Prienai a poslkým Wloclawkem.


Science City Jena – BK Děčín 76:73 (18:21 36:45 52:61)

Střelci Jena: Black 20, Roquette 16, Reyes-Napoles 12, Kepkay 9, Vierneisel 7, Barker a Schwartz 6
Střelci Děčín: Houška P. 13 (10 doskoků), Alič 9, Pomikálek 8, Landa a Pištěcký a Sanders 7, Boyer 6, Houška J.a Mařík 5, Stria 4, Žampach 2

Doskoky: 29 – 31
Trojky: 5/18 – 4/16
TH: 19/26 – 13/28
Fauly: 23 – 24

Zdroj: www.bkdecin.cz

Foto: Luděk Černý, Princip – www.principdc.cz