Rubriky
Zprávy

Nečas Šluknovsko navštíví příští týden

Příští týden vyrazí premiér Petr Nečas na Šluknovsko, kde už několik týdnů trvají nepokoje mezi místními, extremisty a Romy. V ČT to řekla šéfka Sněmovny Miroslava Němcová. Lidé ze severu Čech Nečase kritizují, že do regionu nepřijel už dříve. Prý tak dává najevo, že ho tamní problémy nezajímají.

Především ve Varnsdorfu se uskutečnilo už několik demonstrací, na kterých zasahovala policie. Šéfka Poslanecké sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová v Otázkách na ČT premiéra bránila a uvedla, že hlavní je věcné řešení a ne prázdná gesta.

Tomu ale oponovala vicepremiérka Karolína Peake z Věcí veřejných. „Je důležité, aby se tam někdo z vlády objevil. Lidé potom nabíhají extremistům, kteří nabízejí hloupá, ale rychlá řešení, právě proto, že tam nikoho jiného nemají,“ řekla Peake.

Němcová také uvedla, že premiér přiveze na sever Čech konkrétní návrhy na zlepšení tamní situace. Co budou jeho plány obsahovat, zatím není jisté, mnohé ale naznačila právě televizní debata.
Ať víme, co dělají pobírači dávek

V ní se například Peake a Němcová shodly na zavedení centrálního registru přestupků. Měl by evidovat drobné hříšníky, kteří za spáchané přestupky neskončí u soudu, ale jen na obecním úřadě. Tito lidé se často stěhují a obec ani policie nemají přehled o jejich minulosti.

„Stát by měl kontrolovat, jak se chovají lidé, kteří berou dávky. Řekla bych, že se v tomto blížíme ke shodě,“ řekla Němcová. Podle Peake se o registru mluvilo již dříve. Ministerstvo vnitra ale návrh na jeho zřízení stáhlo kvůli nedostatku peněz.

„Nařídila jsem, aby resort připravil nejdražší a nejlevnější variantu, a budeme se o tom bavit,“ uvedla Peake. Němcová ji doplnila, že změnu by mohli poslanci projednat ve zkráceném řízení, aby mohla začít platit co nejdříve.

jš iDNES.cz
Zdroj: http://usti.idnes.cz/necas-vyslysi-volani-neklidneho-severu-sluknovsko-navstivi-pristi-tyden-1tz-/usti-zpravy.aspx?c=A110918_142226_domaci_js