Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vstoupil do nové sezony vítězstvím nad USK Praha

Děčínští vstoupili do úvodních minut prvního ligového zápasu nové sezony plní elánu a zásluhou trojky Pomikálka a koše Sanderse vedli ve 2. minutě 5:0. Snový začátek ale vzal brzy za své, hosté úvodní děčínský nápor otupili a ve 4. minutě se po dalekonosné trojce Votroubka dostali dokonce do vedení – 7:9. Náskok však dlouho neudrželi a od 6. minuty až do konce první čtvrtiny tahali za delší konec provazu svěřenci Pavla Budínského, kteří po první čtvrtině vedli o pět bodů 16:11 i díky koši Sanderse s klaksonem oznamujícím konec prvních deseti minut hry.

Druhá čtvrtina začala pro domácí hráče přímo hororově, když nejprve trojky Slavíka a Sedmáka snížili rozdíl ve skóre na jediný bod, aby následně druhý jmenovaný po úspěšném nájezdu otočil průběžný stav na 18:19 ve prospěch svého celku a vyústěním špatného vstupu do druhé čtvrky nemohlo být nic jiného než time-out domácího kouče. Po něm se jeho svěřencům začalo konečně lépe dýchat, získali územní převahu, kterou dokázali i bodově vyjádřit, když v minutě 18. jsme vedli po dvou Striových šestkách o sedm bodů – 29:22. Hosté se sice snažili do poločasu z manka něco umazat, ale v jejich rozletu jim zabránil opět výborně hrající Ell Sanders, který dalším košem se sirénou stanovil poločasové skóre na 35:29.

Po návratu z kabin pokračoval nastavený trend zápasu z konce první půle, kdy si domácí hráči v poklidu udržovali šestibodový náskok, který se jim postupně podařilo mírně navyšovat až na dvouciferný rozdíl. Ve 23. minutě se prosadil z pole Ell – 38:32, aby o tři minuty později Pavel Houška jedním trestným hodem upravoval na 41:35; třetí čtvrtinu nakonec uzavřel svými premiérovými body v MNBL z trestných hodů John Boyer a po třiceti minutách svítilo na světelné tabuli pro děčínské borce příznivé skóre 48:38.

Ještě na začátku 33. minuty nic nenasvědčovalo tomu, že by se mělo v ČEZ Sportcentru schylovat k dramatu, jelikož Děčané stále drželi desetibodový náskok. Pražané se ale během dalších necelých dvou minut zásluhou bodových příspěvků Hrubana, Vocetky a Sedmáka přiblížili ve 34. minutě na dostřel tří bodů – 52:49. Další dvouminutovka ale byla v režii domácího týmu, který se dokázal na konci 36. minuty utrhnout až na osm bodů – 59:51, ale stále neměl vyhráno! Necelé tři minuty před koncem děčínská obrana zapsala a po snadném koši Votroubka na 59:55 si domácí lodivod opět svolal své hráče na „válečnou poradu“. Po něm se závěr utkání dohrával pod taktovkou jediného muže, a to Ella Sanderse – od stavu 61:55 díky jeho osmi bodům v řadě (jeho bodový výčet je následující: dva trestné hody za technickou chybu Votroubka, který protestoval u rozhodčích, koš z nájezdu a dalekonosná trojka) vzrostlo minutu a osm vteřin před koncem děčínské vedení na jedenáct bodů – 68:57 a o vítězi utkání již nebylo sebemenších pochyb. Tečku za utkáním sice udělal Marešův koš, ten už ale nic nezměnil na tom, že Děčané si připsali do tabulky první dva body po vítězství 69:60 nad pražským USK!

Body: Sanders 22, Houška P. 17, Stria 8, Alič 7, Pomikálek 5, Houška J. 4, Pištěcký 3, Boyer 2, Landa 1 – Sedmák 24, Hruban 10, Votroubek 8, Mareš a Šotnar 5, Slavík a Vocetka 4; střelba 3 b.: 19/5 – 20/6; střelba 2 b.: 46/18 – 40/15; TH: 25/18 – 18/12; doskoky: 47 – 34 (útočné 12 – 4) ; chyby: 21 – 20; počet diváků: 800; nejlepší hráč utkání: Levell Sanders (Děčín).

Názory trenérů po utkání:
Pavel Budínský (BK Děčín): „Jsem moc rád za vítězství. Odehrávalo se to, co se dalo čekat, že nebude padat moc košů, že USK bude hrát tak trochu destruktivní basket. Možná se taky podepsala naše desetidenní pauza díky zrušení utkání s Plzní. Potom v kombinaci s prvním utkáním. Někteří hráči tak byli asi víc nervózní. Na druhou stranu jsme byli 37 minut ve vedení a jak řekl kolega Scalabroni, i když to ještě v té době vypadalo na vyrovnanou koncovku, tak tady Ell ukázal svoji velikost a zkušenost. Vzal zodpovědnost na sebe, všechny uklidnil a srovnal. Myslím ale, že to bylo dobré utkání, my si musíme uvědomit, že tady všechny týmy hrají dobře a žádné utkání nebude jednoduché. Samozřejmě bychom byli rádi, kdybychom vyhrávali s těmi papírově slabšími týmy větším rozdílem, ale důležitá byla výhra. Na straně USK je spousta mladých talentovaných kluků, kteří chtějí hrát a předvést se v dobrém světle, což znamenalo zajímavé utkání a přestože nebylo třeba tak líbivé, tak tam bylo hodně zajímavých momentů a okamžiků.“

Ken Scalabroni (USK Praha): „Samozřejmě nejsem spokojený. Sezóna začala. Jako vždycky v Děčíně bylo těžké vyhrát. Ale musím říct, že 4 minuty před koncem jsme měli šanci vyhrát. V takové pozici chce být každý trenér, aby mohl na venkovním utkání čtyři minuty před koncem vyhrát zápas. Ale nebyli jsme dostatečně psychicky silní, nehráli jsme dost chytře. Nedoskakovali jsme dobře, což byl podle mne klíč k zápasu. Někdy jsme nedělali dobrá rozhodnutí, ale já jsem spokojený, že jsme ještě ve 37.minutě měli blízko k výhře. Negativní stránky byly určitě doskakování, malá aktivita v útoku také hlavně na doskoku, což Děčín naopak dělal velmi dobře a také Ell udělal velký kus práce, když odřídil v koncovce svůj tým, dovedl ho k výhře a udržel vítězství doma. Jsem šťastný, že jsme byli konkurenceschopní, ale abychom vítězili venku, tak musíme být lepší, preciznější a hrát chytřeji.“

Absence – Děčín: Miroslav Soukup, Jan Bejček, Jan Smeták; USK: Dalibor Fait, Lukáš Feštr, Viktor Cvek
Základní sestavy: Děčín – Sanders, Pištěcký, Pomikálek, Landa, P. Houška; USK – Šotnar, Mareš, Hruban, Sedmák, Votroubek

Zdroj: BK Děčín