Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Nedal pokoj a je v cele
V cele předběžného zadržení skončil ve středu sedmatřicetiletý muž z Děčína. Od května do současné doby měl totiž pořádně znepříjemňovat život své bývalé družce. Ta musela z jeho strany čelit stovkám výhrůžných esemesek, verbálnímu i fyzickému napadání, vyhrožování a dokonce vniknutí do bytu, což optimismu moc nepřidá. To pak není divu, že situaci řeší policisté silou zákona. Včera si výtečník vyslechl obvinění z trestného činu nebezpečného pronásledování a porušování domovní svobody. Může si posedět až tři roky v nápravném zařízení.

Drzost zlodějů nezná mezí
Mobilní telefon v hodnotě čtyř tisíc korun drze vytrhl jednomu chlapci na konečné zastávce autobusu přímo z ruky osmnáctiletý mladík. Pak se s ním odebral směrem k městu, kde se jej pokusil prodat. Jenže policisté z železničního oddělení byli pohotoví a zlodějíčka po chvíli polapili. Následovalo podezření z krádeže ve zkráceném přípravném řízení. To může mít dohru v podobě trestu odnětím svobody ve výši až dvou let.

Dva na jednoho
Pro přečin výtržnictví sdělili včera ve zkráceném přípravném řízení varnsdorfští policisté podezření dvěma chlapíkům. Ti nedávno nedaleko jednoho baru měli napadnout muže tak, že jeden ho chytil za ruku a druhý ho udeřil do obličeje. To si vyžádalo ošetření v nemocnici a nějaký ten den léčení. Útočníkům hrozí až dvouleté vězení.

Zmizel bicykl
Kriminalistům z Děčína se podařilo dopadnout dva muže, kteří mají mít dohromady na svědomí pár lumpáren v košických loděnicích a těchlovickém kamenolomu. Postarali se zde o měděné kabely z lodního výtahu a pár set litrů nafty z pracovních strojů. Včera si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání pro krádež vloupáním. Staršímu pětatřicetiletému obviněnému hrozí až pětileté vězení, protože na svém kontě má škodu přes padesát tisíc korun. O sedm let mladší komplic je na tom o tři roky lépe.

Mařil opilý
DĚČÍN – Mařil opilý; Mrtvý brouk; Jízda skončila; Zmizel bicykl Ne v úplně střízlivém stavu se Varnsdorfem proháněl ve voze čtyřiatřicetiletý řidič. Osudnou se mu Stala Nymburská ulice, kde ho zastavila policejní hlídka, která mu nabídla přístroj na měření hladiny alkoholu v dechu. Zkouška byla pro velký úspěch opakována a hodnota na displeji vždy ukazovala výrazně přes dvě promile. Mezitím policisté zjistili, že má platný zákaz řízení motorových vozidel a také to, že byl za takový čin v posledních dvou letech trestán. Takže to má ve zkráceném přípravném řízení spočítané za ohrožení pod vlivem návykové látky a maření výkonu úředního rozhodnutí. To by ho mohlo přijít až na tříleté odnětí svobody.

Mrtvý brouk
Občas se stává, že člověku přijde na účet nějaká ta koruna, se kterou nepočítal. Může to být tím, že odesílatel spletl číslo a částka byla určena někomu jinému. V takovém případě není možné si peníze ponechat, jako to měl udělat dvaadvacetiletý mladý muž toho času žijící v Dolní poustevně, když mu před několika měsíci omylem přišla na konto desetitisícová částka, která mu nepatřila. Obnos do dnešního dne nevrátil, díky čemuž mu bylo od policistů z Velkého Šenova prostřednictvím čáslavských kolegů, neboť mezitím změnil působiště, sděleno podezření z přečinu zatajení věci. Za ten nabízí trestní zákoník až roční vězení.

Jízda skončila
Co Přesně znamená zákaz řízení všech motorových vozidel, asi úplně nepochopil, nebo nechtěl pochopit devatenáctiletý řidič z Prahy. Včera odpoledne mu to museli připomenout policisté z obvodního oddělení z Benešova nad Ploučnicí, kteří ho zde zastavili ke kontrole, při které výše uvedený nedostatek zjistili. Následovalo sdělení podezření z maření výkonu úředního rozhodnutí ve zkráceném přípravném řízení. Za tento přečin je možné udělit trest odnětím svobody ve výši až tří let.

Zmizel bicykl
Z volně přístupného dvora jedné šluknovské školy odvezl včera dopoledne neznámý lapka tmavozelený bicykl v hodnotě zhruba devět tisíc korun. Případem se zabývají místní policisté. Podaří-li se jim pachatele dopadnout, bude se zodpovídat z trestného činu krádeže, za který by si mohl v závislosti na okolnostech posedět až dva roky v chládku.

Otočil se a sjel do sloupu
Podezření z přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky si včera z úst benešovských policistů vyslechl ve zkráceném přípravném řízení devětapadesátiletý řidič. Usedl totiž za volant poněkud společensky unaven a vyrazil na cestu. Poblíž Verneřic pak najel na travnatou plochu a při následném otáčení sjel ze svahu směrem k domku, v jehož blízkosti se opřel o sloup veřejného osvětlení. Naštěstí nezpůsobil žádnou škodu ani zranění. Lze jen spekulovat, nakolik se na tomto akrobatickém čísle podílelo přes dvě a půl promile alkoholu. Spekulovat se dá i o tom, jaký trest bude pánovi vyměřen. Může to být až roční pobyt ve vězení.

Místo obnovy nové
Uvádět u soudu nepravdivé údaje se může pořádně vymstít. O tom ví své třicetiletý muž z Děčína, který se touto taktikou snažil dosáhnout obnovení trestního řízení. Dosáhl však pouze toho, že mu policisté z obvodního oddělení sdělili ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu křivé výpovědi. Má tedy místo starého řízení zbrusu nové. Ke své škodě spojené s hrozbou až tříletého pobytu v nápravném zařízení.

Tři roky za tři chatky
Nedávný případ, kdy ve třech rekreačních chatkách v Kytlicích řádil neznámý poberta, se zřejmě dobral konce. Děčínským kriminalistům se podařilo vypátrat mladíka, který by měl mít s nevítanými návštěvami, během kterých odcizil různé věci a způsobil škodu přes dvacet tisíc korun, co do činění. Trestní stíhání pro krádež vloupáním, porušování domovní svobody a poškození cizí věci zahájili strážci zákona včera. Osmnáctiletému obviněnému hrozí trest odnětím svobody v trvání až tří let.

Není ohně bez kouře
Včera v odpoledních hodinách se podařilo policistům z obvodního oddělení v Benešově nad Ploučnicí polapit devětatřicetiletého chlapíka v celostátním pátrání. Neprozřetelně na sebe upozornil tím, že spolu se dvěma kamarády vypaloval bužírku z nalezených kabelů, což se pochopitelně neobejde bez kouře, který neunikl pozornosti všímavých občanů. Ti se na muže zákona obrátili a dostaveníčko s paliči bylo dílem několika málo okamžiků, stejně jako zjištění jejich totožnosti. Týž den se hledaný odebral s eskortou k Okresnímu soudu v Ústí nad Labem, který příkaz k zatčení vydal.

por. Bc. Vojtěch Haňka
Tiskový mluvčí
Preventivně informační skupina Děčín