Rubriky
Turisti Zprávy

Schmilka – poklad za humny ukrytý

Co svět světem stojí a lidé po něm chodí, větrem a vodou poháněná, točí se kola mlýnská…

Pro nadcházející svatodušní víkend mám zde pro vás vstkutku ojedinělý zážitek. Kousek za hranicí v obci Schmilka, Šmilka nebo také Šmilkovna stojí starý mlýn. A kdy jindy se sem vypravit, než právě tento víkend, protože…

 … každý rok o Letnicích se zde koná velká „Mlynářská slavnost“. Na programu jsou tradiční trhy, ukázka lidových řemesel, živá muzika, vůně grilovaných klobás a to vše za klapotu mlynářského vodního kola. Místní mlynář vždy v pravé poledne otevírá dveře mlýna  a s hrdostí vlastní předvádí tradiční řemeslo. Poznání chtivý návštěvníci si mohou prohlédnout mlýn od půdy až po sklep. A komu by to snad bylo málo, může se vydat po zelené trase (2 km) k vyhlídce Kleine Bastei (272 m.n.m). Anebo druhým směrem (3 km) po zelené pěkně do oblak na Grosser Winterberg (556 m.n.m). Obě místa poskytují nádherné výhledy na Českosaské Švýcarsko.

Vodní mlýn ve Šmilce byl vystavěn roku 1665 a jako první budova položil základ zdejší obci. V roce 2007 prošel celkovou rekonstrukcí a byl vysvěcen. Od těch dob se zde o svatodušních svátcích konají mlynářské slavnosti.

Jak se tam dostat? Autem od Děčína po silnici I/62 na hranici s Hřenskem, od Dolní Poustevny přes Sebnitz, Bad Schandau po silnici S 154. Autobusem, linka č. 434 až do Hřenska a odtud pěšky přes hranici 1,5 km do Schmilky. Autobus jezdí každé dvě hodiny. Vlakem z Děčína do Schmilky a odtud přívozem na druhý břeh řeky Labe (jízdenka Elbe- Labe Ticket).

Krásné zážitky v krajině tajemství.

Jiří Šťastný