Rubriky
Sport Zprávy

Basketbalový bůh včera na sobě neměl děčínský dres…

Děčínští hráči museli rychle zapomenout na smolnou porážku v prodloužení z prvního utkání a plně se koncentrovat na odvetný domácí zápas, na který bylo již den před jeho zahájením vyhlášeno: VYPRODÁNO, což jasně dokreslovalo, že Středočechy hodláme upéct v našem „bílém pekle“. Svěřenci kouče Pavla Budínského opravdu vtrhli do utkání s velkou vervou a odměnou jim za to bylo vedení 6:1 ve 2. minutě, kdy se prosadil Sanders. Nymburk, za kterým do naší haly přijela také početná skupina fanoušků, se zároveň pod dohledem televizních kamer nechtěl zahanbit a o dvě minuty později otáčel Simmons trojkou na 8:9. Vedení se v dalších chvílích přelévalo ze strany na stranu, čemuž udělal přítrž v 7. minutě trojkou Alič, kterou srovnával na 15:15. V závěru této desetiminutovky měli mírně navrch hosté a tak po deseti minutách svítilo na světelné tabuli skóre 20:23.

V úvodu druhé čtvrtky pálili přesněji hosté, kteří se ve 13. minutě dostali zásluhou Pumprly až do sedmibodového vedení – 24:31; ještě v téže minutě si ale hostující rozehrávač, potažmo křídelník Mike Lenzly udělal již čtvrtou osobní chybu, která byla zároveň označena technickou a z nařízených trestných hodů se podařilo snížit Willu Hatcherovi, což vlilo děčínským válečníkům novou krev do žil, ti se do svého soupeře zakousli a na začátku 17. minuty po dopíchnutí Soukupa jsme již vedli 38:34 a rozzlobený nymburský lodivod si raději vzal oddechový čas. V minutě 19. se zpoza trojkového oblouku trefil Pomikálek a naše vedení bylo v tu chvíli pětibodové – 44:39. Tečku za první půlí ale nakonec udělal svými pěti body (jednou trojkou a dvěma trestnými hody) Simmons, takže do kabin se odcházelo za stavu 44:45. Během půle ale byl průběžný stav správně zredukován, takže po dvaceti minutách nakonec oficiálně platil stav vyrovnaný stav 44:44.

Děčané po poločasové poradě vlétli do druhé půle jako „utržený vagon“ a dostáli své přezdívce „Válec“, jelikož svého soka opravdu válcovali a po sérii 12:0!, během které mělo hlavní slovo křídlo Luboš Stria a jeho sedm bodů, bylo naše vedení 56:44 a hala praskající ve švech bouřila nadšením a hnala své miláčky za vytouženým vítězstvím…jenže děčínským borcům v dalším průběhu utkání bohužel totálně vyschl střelecký prach, téměř čtyři minuty nedokázali vstřelit ani bod a hosté toho využili k převážení misky vah na svou stranu, když ve 28. minutě otáčel trojkou Nissim na 56:57. V závěru třetího dějství vyfasovala za protesty hostující lavička technickou chybu, kterou potrestal dvěma úspěšnými šestkami Hatcher a stanovil tím skóre po třech čtvrtinách na 58:61.

Závěrečné dějství odstartoval krásný děčínský ťukes a po finální přihrávce od Pavla Houšky již nebyl pro „Boba“ Landu problém zasmečovat a strhnout vedení na stranu svého týmu – 62:61. Děčínská krasojízda ale pokračovala i nadále – ve 34. minutě musela zaplesat srdce snad všech basketbalových fanoušků (tedy asi až na ty nymburské), když „letec“ Tomáš Pomikálek opět po přihrávce svého dvorního nahrávače Hatchera předvedl divákům překrásný all up!…to ale ještě zdaleka nebylo všechno – na konci 35. minuty uvolnili spoluhráči P. Houšku, který předvedl další „záraz“ do koše, zvýšil naše vedení již na 75:66 a nymburský kormidelník zřejmě cítil ve vzduchu porážku, takže si raději okamžitě svolal své ovečky na oddechový čas. Po něm se sice jeho svěřencům podařilo snížit, přesto ještě na konci 38. minuty jsme po nájezdu Hatchera vedli 79:74. Jenže ústřední „mozek“ děčínského týmu si poté udělal pátou (velmi diskutabilní) osobní chybu a svému celku v závěru utkání viditelně scházel. Bohužel, jeho bodový příspěvek byl také posledním děčínským v tomto utkání – koncovku si v hostujícím dresu pod patronát vzali především muži s nervy ze železa Simmons a Sokolovský…první jmenovaný trojkou 25 vteřin před koncem navýšil nymburské vedení na čtyři body – 79:83, načež Děčínu se poté již v útoku nepodařilo vstřelit koš a smolný závěr zápasu jen korunoval svým posledním trestným hodem nejlepší hráč utkání Sokolovský, který dal pečeť na výhru hostů, která má konečnou podobu 84:79. Děčané tedy ztratili i druhý zápas série až v úplném závěru, přesto je třeba před výkonem Sanderse a spol. dát klobouk dolů, protože svým divákům předvedli další krásný basketbal, i když se smolnou koncovkou pro naše barvy – že slova o velmi nadprůměrném ligovém mači nejsou jen voláním do větru dokazuje i článek z webu nbl.cz, který dnešní utkání označil dokonce za nejlepší zápas této sezony!!!

Střelci: Sanders 19 (+ 5 asistencí), Hatcher 18 (+ 4 získané fauly; TH 7/7!), Alič 13, Pomikálek 10 (+ 6 doskoků), Stria 9, Soukup 4 (+ 5 doskoků), J. Houška 2 (+ 5 doskoků), P. Houška 2 (+ 3 bloky a 6 doskoků), Landa 2 – Simmons 20, Nissim 17, Sokolovský 14 (+ 7 získaných faulů; střelba z pole 5/5 – z toho trojky 3/3, Nečas 11 (+ 7 doskoků), Lenzly 7, Křemen 6, Pumprla 5, Chán 2, Slezák 2 (+ 5 doskoků); střelba 3 b.: 26/6 -18/10; střelba 2 b.: 42/25 – 37/19; TH: 14/11 – 21/16; doskoky: 33:28 (útočné 14:7); chyby: 25:20; počet diváků: 1200 (vyprodáno!), nejlepší hráč utkání: Ladislav Sokolovský (Nymburk).

Základní sestavy: Děčín – Sanders, Stria, Alič, J. Houška, P. Houška
Nymburk –
Nissim, Lenzly, Simmons, Pumrla, Benda

Absence: Na lavičce domácího celku se již v dresu objevil i uzdravený křídelník Antonín Pištěcký, ale do utkání ještě nezasáhl – naopak pouze v civilu zůstala trojice mladíků Jan Smeták, Adam Žampach a Jan Bejček. Nymburští přijeli do ČEZ Sportcentra v kompletní sestavě.

Ladislav Faltin

1 komentář u „Basketbalový bůh včera na sobě neměl děčínský dres…“

Je to škoda, fandili jsme co se dalo, ale zase nám vítězství uniklo o vlásek. Byl to parádní zápas, skvělej diváckej zážitek.

Komentáře nejsou povoleny.