Rubriky
Zprávy

Dálnice bude nejdřív roce 2013, zaznělo ve Velemíně

O nedostavěné dálnici i o dalších problémech spojených s nadměrnou dopravou na objízdných trasách se hovořilo na čtvrtečním veřejném setkání s občany ve Velemíně na Litoměřicku. Schůzku svolala ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, která k ní pozvala i zástupce rezortů dopravy, zdravotnictví nebo ministerstva životního prostředí.

Účastníky diskuse nejvíc zajímalo, kdy se znovu rozběhne stavba dálnice a hlavně kdy bude dokončena. Chtějí, aby to bylo co nejdřív. Velemín, podobně jako další obce na trase, dusí těžká doprava. „Já když si chci se sousedem přes plot popovídat, my na sebe musíme křičet, jako kdybychom byli oba hluchoněmí. Protože ten provoz nedovolí, abychom si normálně řekli dobrý den.“, přiblížila situaci jedna z diskutujících.
Peníze jsou, podpora vlády také, přesto o termínech nikdo ze zainteresovaných moc mluvit nechtěl. Nejkonkrétnější byl Jiří Mayer z pražského Ředitelství silnic a Dálnic. „Do konce letošního roku bychom rádi zprovoznili úsek Lovosice-Bílinka. Zbývající část bychom mohli v optimálním případě dokončit a zprovoznit do konce roku 2013“. Tyto termíny ale podle něj není možné brát jako závazné, protože stavební povolení na jednotlivé úseky stále nebylo právní moci a účastnici řízení je mohou napadnout. V minulosti to v několika případech udělalo například sdružení Děti Země.
Povolovací postup na dostavbu byl mělo urychlit opatření, o kterém se zmínila i hejtmanka. Ústeckého kraje Jana Vaňhová. „Požádali jsme o stavební a územní rozhodnut dohromady. Je to takový test, protože je to vůbec poprvé.“
Čtvrteční setkání ve Velemíně ale mnohé z těch, co na něj přišli, neuspokojilo. „No nic to neřeší, jsme tam, kde jsme byli“, řekla jedna z jeho účastnic…
Autor:  Miroslav Zimmer
Pořad: Informace ze severu Čech  |  Stanice: ČRo Sever

Přehrajte si celý příspěvek

Česká republika