Rubriky
Zprávy

Opičákům je již jednatřicet let!

Děčínská zoo se může pochlubit světovým unikátem! Podle koordinátora Evropské plemenné knihy ESB chová nejstarší pár mangabejů černých napříč zoologickými zahradami celého světa. Hukan a Bábinka, jak se výjimeční opičáci jmenují, žijí v Zoo Děčín už úctyhodných jednatřicet let. „Do naší zoo přišli společně v roce 1980. Zoo je získala od překupníka z Holandska jako kontaktní mláďata. Společně odchovali deset mláďat. Některá z nich odešla do zahraničních zoologických zahrad, jiná žijí například v jihlavské či zlínské zoo,“ uvedl zoolog Roman Řehák.

Ve volné přírodě se tento druh opice vyskytuje v deštných lesích, jižně od řeky Kongo ve státech Demokratické Republiky Kongo a Angole. Pohybuje se především v korunách stromů, ale občas sleze i na zem. Živí se převážně ovocem a semeny a v některých měsících tvoří vysoký podíl jejich potravy nektar rostlin. V Červeném seznamu ohrožených druhů je mangabej černý zařazen jako druh blízko ohrožení. Čelí především hrozbám, jako jsou ztráta lesního prostředí, nebo lov pro maso.

Po celý příští týden, tedy od 31. ledna do 6. února odmění děčínská zoo všechny, kteří se mohou pochlubit aktuálním vysvědčením se samými jedničkami, vstupem zdarma. Zoo Je v těchto dnech otevřena denně od 8 do 16 hodin.

Alena Houšková, Zoo Děčín – Pastýřská stěna, p. o.