Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nedali Nymburku nic zadarmo, přesto padli

Zdánlivě vypadá konečný výsledek druhého finále na jasný triumf úřadujícího mistra, ale skrývá se za ním veliké vzepětí Válečníků, kteří mocně dotahovali a donutili soupeře, aby bojoval až po posledních vteřin.

Děčínští nastoupili kompletní, byť řadu hráčů trápily zdravotní problémy, a ve skvělé atmosféře drželi s Nymburkem v úvodu krok. Po třech minutách to bylo 6:6, po koši Autreyho a trojce Šišky dokonce vedli čtyři minuty před první přestávkou 11:9. Hosté ale okamžitě odpověděli šňůrou 0:8, jenže Autrey jednou šestkou a Pomikálek smečí snížili na 14:17. Poslední slovo ale patřilo nymburskému Peterkovi, který upravil na 14:19.

Ve druhé desetiminutovce se dlouhé dvě minuty skóre neměnilo, přesto diváci sledovali skvělý basketbal, v němž Válečníci pokračovali v dobrém doskakování z úvodní čtvrtiny a dobrou obranou nedovolili hostům skórovat. Po dvou minutách dokonce nymburský Davis spáchal nesportovní faul na Autreyho, který ale proměnil jen jednu šestku, o chvíli později získal Grunt faul na Myersovi a bylo to 17:19. Hosté chybovali a dělali ztráty, čehož využil Autrey k trojce, čímž ještě více vybudil nadšené domácí diváky – 20:19. Pak se na palubovce opět rozhořela tuhá bitva, v níž body nepadaly, naopak se faulovalo a Krakovič další šestkou zvýšil na 21:19. Nymburk se poprvé v této části trefil až po pěti minutách hry, ale hned se mu povedla další minisérie a odskočil na 21:26. Jenže přišla trojka Feštra, na druhé straně zablokoval Krakovič Peterku a Autrey po útočném doskoku vyrovnal na 26:26. Hosté jsou ale nesmírně silný tým a Lawrence spolu s Peterkou půl druhé minuty znovu strhli vedení na stranu svého celku – 26:33. V závěru se bodově prosadil i Landa, na druhé straně ovšem v poslední vteřině faulovaný Hruban proměnil oba trestné hody – 28:35.

Domácí si pohlídali vstup do třetí čtvrtky a nedovolili soupeři bodový úprk jako v prvním utkání. Naopak Krakovič košem snížil a naši pak měli díky útočným doskokům několik šancí na další body, ale neproměnili je. To hosté se po trojce Bendy střelecky chytli a především díky trojkám začali zvyšovat své vedení – 36:46. Domácí však především díky Autreymu a Feštrovi statečně bojovali, přesto před poslední čtvrtinou prohrávali zdánlivě nesmazatelným rozdílem 46:63. Válečníci se ale nikdy nevzdávají a děčínskou „medicínu“ ochutnal i Nymburk. Feštr na úvod posledního dějství trefil trojku, Autrey přidal koš a hosté si vzali oddechový čas. Po něm sice Benda přidal dva body, jenže našim se opět dařilo držet soupeře na uzdě, a po dalších trojkách Autreyho a Feštra to bylo již 58:67. Nymburk se nemohl střelecky prosadit, naopak Šiška si dovolil zasmečovat a vzápětí přidal trojku – 63:67! Bohužel, poté přišel přísný faul pro skvělého Šišku, po kterém musel nuceně střídat, Myers proměnil obě šestky a Hruban s Bendou vrátili do nymburských řad klid – 63:76. V závěru pak ještě Autrey upravil z trestných hodů na konečných 65:76, což je hezký výsledek, ale Válečníci nebyli spokojeni, protože cítili, že měli šanci potrápit Nymburk ještě více.

Děčín se zlepšil především na doskoku, měl méně ztrát a vyprodukoval více střel, ale měl o trochu nižší procentuální úspěšnost. Lídrem Děčína byl opět Lamb Autrey, autor 25 bodů, dvojcifernými střelci byli ještě Feštr a Šiška. Na straně Nymburka byl nejlepší Hruban (20 bodů), rozehrávač Lawrence zaznamenal 18 bodů, pivot Myers dal 14 bodů, doskočil 14 míčů a získal 8 faulů. Druhý pivot Benda přidal 11 bodů, nejlepší střelec Nymburku, Jaromír Bohačík, skončil na nule.

Trenéři po utkání
Oren Amiel, trenér ČEZ Basketball Nymburk: “Utkání mělo krásnou atmosféru a diváci nám pomohli, abychom vyhráli. Doufám, že se nám doma podaří sérii ukončit.”

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Zápas jsme odbojovali od první do poslední minuty, ale Nymburk má kádr velice našlapaný a kvalitní, takže je těžké se s nimi udržet. Jsem rád, že jsme trochu odčinili druhý poločas pátečního utkání, který se nám v Nymburku absolutně nepovedl. Nyní musíme dobře zregenerovat, abychom mohli v úterý opět bojovat celý zápas a byli důstojným soupeřem.”

Hráči po utkání
Pavel Pumprla, křídlo ČEZ Basketball Nymburk: „Atmosféra byla super, tak jak je tady zvykem a hrát finále tady v domácí hale Děčína bylo přidanou hodnotou. Myslím si, že to bylo lepší, než to opět cpát na „zimák“, kde by bylo sice číslo návštěvnosti větší, ale tady si to užili domácí hráči a ostatně i my daleko více. Vůbec jsem nepředpokládal, že když jsme na konci třetí čtvrtiny vedli o devatenáct bodů, že se zápas ještě strhne k něčemu takovému a budeme se trošku obávat o vítězství. Jsem rád, že jsme to nakonec ubojovali a myslím si, že to zápasu přidalo na zajímavosti. Děčín si podobný zápas za celou sezónu zasloužil. Teď ale budeme hrát doma a doufám, že to zvládneme a vyhrajeme.“

Robert Landa, pivot BK ARMEX Děčín: “Víme, že čelíme silnému týmu, který je postaven pro evropské poháry, a byť všichni děláme co můžeme, soupeř je kvalitou, zkušenostmi a silnou lavičkou nad naše síly. Vím, že nikdo z týmu nic nevypustí a je super, že jsme prohrávali o devatenáct a přesto jsme se dostali na minus čtyři. Tam pak rozhodla jedna ztráta v útoku a body Myerse a Hrubana. Byl to krásný zápas a děkujeme divákům za krásnou atmosféru v hledišti i před halou.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Autrey, Carlson, Krakovič
Nymburk: Lawrence, Bohačík, Hruban, Myers, Benda

BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 65:76 
Body Děčína: Autrey 25 (3x 3, 5 asistencí, 7 doskoků), Feštr 13 (3x 3), Šiška 11 (2x 3, 5 asistencí), Pomikálek 5, Krakovič 5, Ježek 2, Landa 2, Grunt 2, Carlson 0, Kroutil 0.

Body Nymburku: Hruban 20 (3x 3), Lawrence 18 (2x 3, 7 asistencí), Myers 14 (14 doskoků), Benda 11 (1x 3), Peterka 7 (1), Pumprla 4, Wright 2, Bohačík 0, Davis 0, Šafarčík 0.

Střelba za 2 body 15/41:20/36, za 3 body 8/25:7/23, TH 11/17:15/21. Doskoky 38:40 (útočné 16:13), asistence 12:17, ztráty 15:17, fauly 25:18.

Nejlepší hráč: celý tým Nymburku

Diváků: 1 200

Čtvrtiny: 14:19, 14:16, 18:28, 19:13

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta