Rubriky
Zprávy

Drogový test řidičku prozradil…

DĚČÍN Řidička osobního automobilu, jedoucí v pátek prvního března letošního roku po Ústecké ulici v Malšovicích u Děčína, měla co do činění s policejní hlídkou. Krátce po třiadvacáté hodině ji zastavila místní policejní hlídka. Ženu vyzvali v rámci silniční kontroly také k orientačnímu měření alkoholu a návykových látek. Dechovou zkouškou prošla bez úhony. Test na psychotropní látky dopadl o poznání hůře. Poukázal na jejich přítomnost v těle kontrolované, a tak společně s policisty následně odjela k lékařskému vyšetření. Noční incident prověřujeme s ohledem na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky.

Setkání s policisty řidičku nenapravilo. Jedenáctého března odpoledne se s policejní hlídkou potkala opět. Tentokrát v děčínské ulici Práce. Předložila doklady, testování se podrobila. Výsledek obdobný. Dechová zkouška vyloučila přítomnost alkoholu. Test na drogy ukázal pozitivní výsledek. Cestu na lékařské vyšetření si zopakovala. I druhý incident podmokelští policisté šetří s ohledem na přečin ohrožení pod vlivem návykové látky…

Řidičů pod vlivem návykových látek přibývá. Alkohol ani drogy za volant ovšem nepatří. Snižují schopnosti řidičů a vystavují nejen sebe, ale především i ostatní účastníky silničního provozu rizikům předčasných úmrtí, možných zranění a hmotné újmy.

V loňském roce policisté v děčínském regionu řešili 196 přečinů ohrožení pod vlivem návykové látky ze strany řidičů. 105 z nich bylo pod vlivem alkoholu, ostatní pod vlivem jiných návykových látek. V 98 případech policisté prověřovali okolnosti přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky (§274 TZ) a opilství (§360 TZ). V šedesáti případech se policisté potýkali s přečiny maření výkonu úředního rozhodnutí (§337 TZ). Ve 38 případech šlo o dopravní nehody zaviněné z nedbalosti (§ 143,147,148,273,274,277, 360 TZ).

V roce 2018 se alkohol podepsal pod 64 ohlášených dopravních nehod. Jeho podíl na kolizích, vyjádřený v procentech, byl nejvyšší v kraji ( 4,15%). Drogy se podepsaly v roce 2018 pod tři dopravní nehody. Naštěstí vlivem těchto dvou nešvarů za volantem v loňském roce nikdo nezahynul.

Děčín 28. března 2019
nprap. Bc. Petra Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín