Rubriky
Sport Zprávy

Preview před čtvrtfinále Českého poháru mužů, BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy

Svitavští Tuři předvádějí v letošní sezóně velmi dobré výkony a drží se na 2. místě tabulky Kooperativa NBL s bilancí 12 výher a 6 porážek, tedy stejnou, jakou má třetí Děčín. Solidní formu potvrdil tým DEKSTONE v 18. ligovém kole, v němž doma podlehl Nymburku jen 64:68. A také v následujícím, zatím posledním klání NBL, kdy dominovali na půdě ústecké Slunety 56:103.

Svitavští dokázali v aktuální sezóně Válečníky už dvakrát porazit. Oba duely se odehrály před kamerami České televize, v tom prvním s historickým nádechem 3. října, vyhráli domácí v retrodresech 84:69. Druhý v ARMEX Sportcentru Tuři strhli na svou stranu v poslední vteřině rukou O’Briena na konečných 77:79.
Tentokrát však nepůjde o body ligové, nýbrž o úspěch ve čtvrtfinále Českého poháru mužů a postup na závěrečný turnaj Final 4. Týmy Děčína i Svitav vstoupily do poháru až v osmifinále, kde Děčín rozdrtil doma USK Praha 79:56 a Svitavy se nečekaně nadřely na výhru nad lídrem 1. ligy, Jindřichovým Hradcem, 76:89 (nejlepší střelci Svitav: Aiken 19, Slezák 19, O’Brien 17). Čtvrtfinále letošního ročníku ČP se losovalo a los určil domácí prostředí pro Děčín.

Tuři se opírají o americké křídlo Seana O’Briena, které v lize dává v průměru 14,2 bodu, má přes 8 doskoků a téměř 3 asistence na zápas. Jemu pak zdatně sekundují Pavel Slezák (12,4 bodu), rozehrávač Roman Marko (11,9 bodu a 7,5 asistence) a pivot Šimon Puršl (11,3 bodu a 6,3 doskoku). Soupeři si ale musí dávat pozor také na Kováře, Svobodu a Američana Aikena.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Ve čtvrtfinále Českého poháru nás čeká další zápas kdo z koho. A los nám přiřkl svitavské Tury, s nimiž máme nevyřízené účty nejen z loňska, kdy nás porazili v boji o pohárový bronz, a poté vyřadili v play-off ligy, ale i z letošního ročníku, kdy vyhráli jak v lize jak doma, tak v Děčíně. Motivace uspět bude veliká pro oba celky, protože vítěz bere účast ve Final Four, takže doufám, že dorazí hodně našich fanoušků a pomohou nám k vítězství. Čeká nás totiž těžký soupeř, jehož tým výborně řídí rozehrávač Marko, dobře hrají ale také O’Brien, Slezák a další. Musíme eliminovat silné stránky soupeře a pokusit se zužitkovat příznivý los čtvrtfinále, který nám určil domácí prostředí.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Čeká nás letos třetí zápas s Tury, tentokrát v boji o Final Four Českého poháru. Všichni víme, že jim máme co vracet, a proto musíme po dlouhé cestě a zápase s Opavou dobře zregenerovat a do úterního duelu nastoupit hned od první minuty naplno. Doufám, že nám k výhře pomůžou i naši skvělí fanoušci, kterým bych chtěl touto cestou poděkovat.“

Další dvojice čtvrtfinále: Nymburk – Kolín (24.1.), Olomoucko – Pardubice (23.1.), Opava – Hradec Králové (21.1.).

Vzájemné zápas v základní části KNBL: 
DEKSTONE Tuři Svitavy – BK ARMEX Děčín 84:69
Nejlepší střelci: O’Brien 21, Marko 13, Svoboda 12 – Autrey 25, Carlson 10, Pomikálek 9, Šiška 9.
BK ARMEX Děčín – DEKSTONE Tuři Svitavy 77:79
Carlson 17, Pomikálek 14, Autrey 12 – Slezák 20, O’Brien 13, Kovář 13.

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta