Rubriky
Turisti Zprávy

Radnice vypisuje veřejnou architektonicko-konstrukční soutěž o návrh na řešení lávky přes Labe a Ploučnici na železničním mostě

Lávka pro cyklisty a pěší podél tělesa železničního mostu je dlouhodobě diskutovaným tématem. Pohodlná spojnice obou břehů řeky by výrazně zlepšila pohyb lidí po městě, město proto přistoupilo k vyhlášení veřejné soutěže o návrh, který by citlivě reagoval na železniční most a návaznosti na cyklodopravu.

Historické jádro na pravém břehu, podzámčí, Staré Město i Podmokly jsou části města, které postrádají kvalitní provázanost především pro pěší a cyklisty. Nová lávka by měla patřit k těm opatřením, která toto propojení výrazně zlepší, a také z celoměstského i regionálního pohledu přispěje ke kompaktnosti tras cyklistické dopravy. „O vybudování lávky město dlouhodobě uvažuje a několik let hledá finanční zdroje na její výstavbu. My jsme přesvědčeni, že její výstavba výrazně přispěje k zpřístupnění obou nábřeží, zvýší tak jejich rekreační účel a obě nábřeží se stanou přirozenou součástí struktury města,“ řekla Marie Blažková, primátorka města. Radnice nyní intenzivně pracuje na dokončení soutěžních podmínek. S jejím zveřejněním pak počítá začátkem dubna prostřednictvím profilu zadavatele. „Lávka bude vystavěna na železničním mostě, který se nachází v bezprostřední blízkosti hlavních městských dominant – zámku, Pastýřské stěny, Tyršova mostu. Bude svou polohou zasahovat i do významných průhledů podél Labe. Je tedy nutné velmi citlivě přistupovat k budoucí lávce, aby tyto pro Děčín tak typické pohledy zůstaly co nejvíce zachovány,“ doplnila Marie Blažková.

Zdroj: Magistrát města Děčín