Rubriky
Zprávy

Kvůli pár korunám riskují sběrači odpadu zdraví

w_sberac_fotoRozšířeným způsobem, jak získat nelegálně peníze, se v poslední době opět stává vykrádání sběrných nádob na tříděný odpad. Oblíbeným terčem jsou zejména kontejnery na papír nebo speciální sběrné nádoby na elektrické spotřebiče. Lidem, které strážníci přistihnou, hrozí pokuta za přestupek.

Za první pololetí se jedná už o několik desítek případů, které strážníci zjistili při vlastní činnosti nebo na základě podnětu občanů, kteří na podezřelá individua u kontejnerů upozorní.

„V případě tříděného papíru šlo svého času o téměř masovou záležitost. Do Děčína jezdili i lidé z jiných měst, zastavili u kontejneru a osobní auto naplnili doslova až po střechu. Důvodem jsou samozřejmě výkupní ceny papíru, což je pro řadu lidí poměrně atraktivním přivýdělkem,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák. Dodal, že lidé mnohdy netuší, že i když jde o věci uložené v kontejneru, jedná se o přestupek. „Může se jednat o majetkový přestupek, častěji však o znečištění veřejného prostranství, neboť sběrači si s úklidem hlavu příliš nelámou,“ dodal Horák.

Kromě papíru jsou oblíbeným terčem sběračů kontejnery na elektroodpad. Z pozůstatků kdysi funkční elektroniky se někteří lidé snaží dostat cokoli kovového, co jde ještě zpeněžit. Mnozí při tom riskují své zdraví. „Přes komplikované uzavření jsou někteří schopni do kontejnerů vlézt a neuvědomí si, že kvůli pár korunám riskují zdraví, možná i život. Každou chvíli jim může cokoli přistát na hlavě, uvíznutí uvnitř také není nic neobvyklého,“ řekl ředitel. Dodal ale, že i přes relativně vysoký počet zjištěných případů krádeží tohoto typu postupně ubývá. Důvodem je mj. změna pravidel výkupu materiálu ve sběrnách.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín